Tu, cand semnezi, stii ce semnezi?

Apar din ce in ce mai multe situatii in care cineva, din spatele unui ghiseu, ne intinde un vraf de hartii, si aproape ne porunceste sa ne punem semnatura. O data, de doua ori … de noua ori.

Noi, parca hipnotizati, punem mana pe pixul postat cat mai la indemna pentru ca operatia sa fie cat mai rapida si sa nu avem prea mult timp de gandire si executam rapid ordinul.

Aproape niciodata nu ne intrebam, si bineinteles nici nu intrebam, ce aprobam prin semnatura. Majoritatea „semnatarilor” nici nu realizeaza ca semnatura lor are vreo valoare. .

In unele cazuri, atunci cand realizeaza, e deja prea tarziu. Vezi contractele de imprumut la banca, semnate pe genunchi, care-i permit apoi bancii sa te’ngenuncheze … :).

Poate va intrebati ce legatura are „semnatu’ ca primaru’ ” cu medicamentele.

Are, pentru ca de cele mai multe ori cand mergi la farmacie, ti se vara’ntre ochi doua formulare si o „papusica” iti ordona, nu „sa treci Prutul”, ci „sa semnezi, aici si aici”. Si semnezi, parca teleghidat, cele doua formulare identice din care tu nu primesti niciodata unul dintre ele, cum ar fi normal.

Pai nu primesti, pentru ca daca ai primi exista „riscul” sa mergi acasa, sa-ti iei ochelarii „de aproape”, sa te asezi in fotoliu, si sa verifici ce ai semnat.

Riscul nu-i pentru ce ai semnat pentru ca, „ce-i semnat, semnat ramane”. Riscul lor e ca luna urmatoare cand primesti alta reteta si mergi cu ea la farmacie sa nu mai semnezi „legat la ochi”, ci chiar sa iti folosesti drepturile dupa cum esti indemnat, smechereste, acolo unde ai semnat.

Pentru ca, probabil, nu ai citit niciodata ce scrie cu litere mici-mici, atat de micute incat sunt greu de citit fara lupa, iti spunem noi ce ai semnat, pe formularul de la Sensiblu, de exemplu.

„Am fost informat ca pretul de vanzare cu amanuntul este mai mare decat pretul de referinta si sunt de acord cu medicamentele eliberate”

Adica, desi sigur nu ai fost informat de nimic, esti de acord sa primesti medicamente scumpe cand exista si mai ieftine. De doua, de sapte sau de doazeci de ori mai ieftine.
Sau de „un infinit de ori” pentru ca unele medicamente au pretul 0 si impartind orice suma la 0 da infinit .. 🙂


Urmeaza locul unde trebuie sa-ti pui semnatura si cateva lozinci:

„Folosete-ti drepturile!”
„Alege sa fii corect informat!”

„La eliberarea medicamentelor solicita farmacistului precizari privind preturile medicamentelor recomandate.”

Adica, gargara pura. Pentru ca nu ai cum sa-ti folosesti drepturile, nu vei fi niciodata corect informat, si, daca soliciti precizari, vei primi una singura, „asta e si daca nu-ti convine mai sunt si alte farmacii” … :).

Nici nu e greu sa-ti serrveasca gogosile, pentru ca sunt sanse mari ca tu sa nici nu ai habar care iti sunt drepturile. Si, poate, nici sa nu te intereseze.

De fapt tu nici nu ai avea nevoie de „informarile” lor. Ar fi suficient sa intri inainte de a merge la farmacie pe medicamentecompensate.ro si sa vezi acolo care iti sunt drepturile.

In fond si asta este o alegere. Alegi sa fii jecmanit. Mandru ca ai primit o reducere „de doi bani”. … 🙂

Precizare: Exempul e de la Sensiblu, dar toate farmaciile sunt obligate prin lege sa te puna sa semnezi ca ti s-au dat medicamente scumpe pentru ca tu le-ai vrut … 🙂 … altfel ei ti-ar fi dat mai ieftine. … 🙂

Nu uitati:

Daca nu ne urmariti pe Facebook va sfatuim sa cititi ultimele articole pe ARTICOLE unde veti gasi lucruri interesante, si mai ales utile, despre medicamente si sanatate in general.

Pentru informari mai rapide si articole interesante in legatura cu probleme medicale puteti urmari si pagina noastra de Facebook pe care o gasiti AICI.

Postat în Uncategorized

POVESTEA MEA: Se poate si „ieftin si bun” nu numai „scump si bun”

„Povestea” de mai jos reprezinta o experienta medicala personala cu final fericit.
Afectiunea la care se refera este aritmia (batai neregulate ale inimii).
Aritmiile sunt de mai multe tipuri, au diferite cauze, simptome si metode de tratament
Metoda de tratament o poate hotari doar medicul si este individualizata fiecarui pacient.
Deci nu e obligatoriu ca medicamentul care pe mine ma „repara” sa te „repare” si pe tine.
Deci, dupa ce citesti „povestea mea” nu fugi la medic sa-i spui ca „pe unu’ l-a ajutat, vreau si eu d-asta pentru ca o sa ma ajute si pe mine”. Adica poti sa-i spui dar de hotarat numai medicul hotaraste.

De fapt articolul nu are ca tema principala aritmia, ci felul in care mi-am ales medicamentul prescris pentru tratamentul ei
E interesant ca la multe medicamente alegerea se face de doua ori. Mai intai alege medicul substanta cu care te tratezi, apoi alegi tu, sau farmacistul(comerciantul), denumirea comerciala, firma producatoare, tara si PRETUL. Pentru ca e vorba si despre pret n-ar trebui sa lasi asta pe mana farmacistului.

Pe scurt:
Am dus aritmia cu mine cativa ani, din neglijenta si mai ales pentru ca se manifesta cu intermitenta, cine stie din ce cauza. Intotdeauna puneam simptomele, mai ales ameteala, „in carca” altor cauze: e de la cafea, de la digestie, de la oboseala.
Cand am ajuns la medic, am aflat ca am aceasta boala si am primit tratament cu PROPAFENONUM
Aceasta molecula nu este singura care „contracareaza” aritmiile, dar medicul meu a ales-o pe aceasta Nu l-am intrebat de ce pentru ca am considerat ca stie el. Si a stiut.
Am primit reteta pe care mi s-a prescris PROPAFENONUM … atata concentratie, atatea comprimate pe zi si in atatea reprize.

Pe lista de medicamente compensate erau vreo 5 medicamente care contineau molecula/substanta activa/DCI-ul prescris la preturi destul de diferite.
Am ales, dupa preferintele si posibilitatile mele financiare unul dintre ele.
Rezultatele au fost foarte bune in sensul ca practic am scapat de extrasistole si, odata cu ele, de ameteli. Poate cine stie voi fi scapat si de vreun infarct, dar asta nu am de unde sa stiu … 🙂

Medicamentul generic(mai ieftin) pe care l-am ales din lista de compensate este produs in aceeasi tara ca ca cel inovativ(mai scump), dar a fost de 7 (sapte) ori mai ieftin decat cel mai scump medicament din lista. Si totusi m-a „reparat”. Nu e o suma prea mare dar daca as fi avut pe reteta vreo 7-8 medicamente s-ar fi strans o suma frumusica.

CONCLUZIA: La medicamente nu e ca a cartofi, e mai scump, e mai bun. Daca vrei scump, si iti permiti sa platesti, e dreptul tau sa-l iei, dar daca nu-ti permiti decat unul mai ieftin cumpara-l pe acela ca e la fel de bun.

Cand primeste reteta verifica pe medicamentecompensate.ro care sunt variantele la care poti sa apelezi pentru fiecare medicament prescris, alege de acolo ce crezi ca ti se potriveste mai bine, apoi mergi la farmacie si cumpara CE AI ALES TU.

Ca daca te lasi la mana farmacistului s-ar putea sa „postesti negru” pana la urmatoarea pensie sau salariu.

Postat în Uncategorized

Ce faci dacă nu gaseşti la farmacie medicamentul, compensat sau gratuit, prescris?

Ce faci dacă nu gaseşti la farmacie medicamentul, compensat sau gratuit, prescris?

Ce spune legea?

HG nr. 140/2018 – pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pt. anii 2018-2019 prevede la art. 152 lit. b) ca farmacia trebuie

„să se aprovizioneze, în maximum 24 de ore pentru bolile acute şi subacute şi 48 de ore pentru bolile cronice, cu medicamentul/medicamentele din lista cu denumiri comerciale ale medicamentelor, dacă acesta/acestea nu există la momentul solicitării în farmacie; solicitarea de către asigurat se face în scris, iar farmacia trebuie să facă dovada demersurilor efectuate în acest sens în condiţiile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 269/2017 privind obligaţia de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente”

Deci:

Farmacia trebuie sa se aprovizioneze (adica sa iti aduca medicamentul) in maximum 48 de ore sau sa faca dovada ca a incercat si nu a reusit sa asigure stocul.
Practic ar trebui sa lasi, cu acordul tau scris (Ordinul nr. 269/2017 – articolul 2/6), reteta la farmacie si sa vii in 24 sau 48 de ore sa-ti primesti medicamentele sau sa ti se faca dovada ca „a vrut da’ n’a putut”.

Desi exprimarea din lege e, probabil intentionat, neclara, in sensul ca nu reiese cui trebuie sa-i faca dovada demersurilor efectuate, te intorci dupa 24 sau, dupa caz, 48 de ore si soliciti eliberarea medicamentelor sau dovada scrisa ca a incercat sa se aprovizioneze dar, din motive independente de vointa lui, nu a reusit.

Daca esti refuzat, nu conteaza care este motivul, faci o cerere scrisa prin care sa soliciti eliberarea medicamentului prescris. O faci in dublu exemplar pentru a avea dovada ca ai facut-o. Pe cerere trebuie sa fie trecute, neaparat, DENUMIREA COMERCIALA SI CONCENTRATIA MEDICAMENTULUI, numele si adresa farmaciei, data si numele celui caruia i-ai inmanat-o, chiar daca e un simplu vanzator la ghiseu, dar de preferat e sa o inmanezi celui cu cea mai mare functie prezent in acel moment in farmacie.

Daca ai posibilitatea, filmeaza momentul in care ii inmanezi cererea, mai ales in cazul in care acesta refuza s-o primeasca.

E foarte important sa faci asta pentru ca, tot prin lege, el este obligat ca in urma cererii tale sa solicite distribuitorului medicamentul/medicamentele iar in cazul unui refuz sa instiinteze Casa de Asigurari ca nu poate sa asigure stocul.

Poate n-o sa primesti medicamentul, dar este singura sansa ca sistemul sa „se urneasca”.

Lista cu denumirele comerciale si preturile tuturor medicamentelor compensate in functie de categoria ta de asigurat o gasesti pe medicamentecompensate.ro

Pentru articole si informatii noi puteti urmari si pagina noastra de Facebook Despre medicamente

Postat în Uncategorized

„Medicul” cu personalitate multipla
Personajul din fotografie, este prezentat drept medic, pe mai multe saituri din diferite tari, cu diverse nume si cu diverse specialitati, in functie de „produsul minune” pe care il recomanda.

Personalitatea nr.1: Damian Dinescu – chirurg (experiență în domeniu: peste 30 de ani) pe acest site.

Personaliatea nr.2: Dr. Tibor Faragó, dietetician și endocrinolog (mai mult de 30 de ani de experiență profesională) pe acest site.

Personalitatea nr.3: Emelyanov M.Yu. Ortoped (Experienta de lucru: mai mult de 30 de ani) pe acest site.

Personalitatea nr:4: Aici nu are nume, si nu e clar cu ce se ocupa … ori e cu gatu’ si urechile ori e cu sistemul urinar … 🙂 pe acest site, care pare al unei clinici inexistente:

CONCLUZIE: Cumparati, fratilor, produse minune … 🙂 … c-or sa va dispara varicele vazand cu ochii, monturile intr-o noapte, veti slabi zeci de kilograme mancand ciocolata si o sa si invatati pefect limba engleza in trei zile

Nu uita ca:

medicamentecomepensate.ro este pagina pe care trebuie neaparat sa o vizitezi inainte de a intra cu reteta in farmacie. Nu lasa farmacistul sa hotarasca pentru tine.

Pentru articole si informatii noi poti sa urmaresti si pagina noastra de Facebook la aceasta adresa.

Postat în Uncategorized

Despre forma farmaceutica a medicamentelor

Majoritatea medicamentelor au echivalente.

Echivalentele contin aceeasi substanta activa si au aceeasi biodisponibilitate.

Biodisponibilitatea este raportul dintre cantitatea de substanță activă precum și viteza cu care aceasta este cedată, absorbită în organism, ajunge la locul de acțiune și iși manifestă efectul biologic.

Se intalnesc situatii in care desi doua sau mai multe medicamente contin substanta activa in aceeasi concentratie intre ele exista o diferenta destul de importanta de care putem sa tinem cont cand alegem un medicament.

Este vorba de forma farmaceutica. Nu ne referim la medicamente care se produc in forme fizice diferite, de exemplu, comprimate, unguent, solutile ci la aceeasi forma fizica a unui medicament.

Daca intrati pe medicamentecompensate.ro si cautati preturile pentru METOPROLOL 50mg, de exemplu, vor fi afisate 11 medicamente care contin METOPROLOLUM cu concentratia de 50mg.

Daca va uitati in prima coloana, sub numele medicamentului veti observa ca noua dintre ele au forma farmaceutica „compr.”(comprimate), unul are forma „compr. film.” (comprimate filmate) si unul, ultimul de pe lista, si cel mai scump, are forma „compr. film. elib. prel.” (comprimate filmate eliberare prelungita).

Comprimatul filmat este acoperit cu o pelicula fina de polimer care mascheaza culoarea sau gustul neplacut al medicamentului, in rest nu este nicio diferenta intre el si comprimatul simplu.

Cu eliberarea prelungita e insa alta poveste, care poate justifica diferenta de pret intre medicamentul care are acest mod de actiune si celelalte.


Eliberarea prelungita, inseamna ca cedarea substantei medicamentoase este mai lenta contribuind in acest fel la mentinerea unor concentraţtii eficiente un interval de timp mai mare.

Adica substanta activa este eliberata putin cate putin timp de 24 de ore, de exemplu, eficienta fiind mai mare si numarul de administrari mai redus.

Vom reveni asupra subiectului formei farmaceutice pentru ca este un element important in alegerea medicamentului.

Urmariti pagina noastra de Facebook pe care o gasiti AICI

Postat în Uncategorized

Nu reuşim să ne însănatoşim? Stim cine-i vinovatul.

Boala. Ne da tarcoale de cand ne nastem pana murim. Uneori loveste. De cele mai multe ori reusim sa „param” lovitura”. Atunci nu „acuzam”pe nimeni. Uitam chiar si sa fim recunoscatori cuiva. Suntem bucurosi ca am scapat si gata.

Daca insa nu reusim sa „param” lovitura gasim intotdeauna un vinovat. Si de cele mai multe ori vinovat e medicul.

Ba ca nu-i suficient de pregatit, ba ca daca l-am fi „cointeresat” si-ar fi dat mai mult interesul, ba ca nu a mai vrut sa ne opereze, pentru ca stia probabil ca operatia nu mai ajuta cu nimic, ba ca nu ne-a prescris cele mai bune tratamente, ba ca … gasim intotdeauna un motiv pentru care sa-l acuzam.

Noi nu suntem vinovati niciodata. Nu suntem vinovati ca am fumat „ca turcii” zeci de ani, ca am mancat „ceafa de porc” sau slanina afumata cat a’ncaput in noi, ca nu putem sa socotim de cate ori am dus la gura paharul cu palinca, ca ne-a placut mancarea in care grasimea musteste, ca am consumat o lingura de sare la o masa, ca am pus trei lingurite de zahar intr-o amarata de ceasca de cafea sau ca am stat 7 ore pe zi in fotoliu cu telecomenada in mana.

Nuuuuuu! Astea nu conteaza. Astea sunt „bucuriile vietii.


Acuma astepti de la medic sa fie Dumnezeu. Si daca el, oricat ar incerca, nu reuseste, e vinovat.

Culmea e ca il gasesti tot pe el vinovat in timp ce tu mergi inainte insotit de „bucuriile vietii”.

Postat în Uncategorized

Rezultatul confruntării între RUŞINE şi MOARTE

Acuma spui: „Nu ma duc, mi-e rusine” sau „Mie nu mi se poate intampla”. Peste vreo 10 ani este posibil sa spui „As face orice, si as plati oricat, ca sa mai prind, o zi, o luna, sau un an. Sa-mi vad copilul crescand, sa fiu soacra mare, sau mica, sa cresc nepotii si sa-i vad la facultate.”

Din pacate ar putea fi prea tarziu sa mai faci ceva.

Ceva ce ai putea face acum, extrem de usor si gratis.

UN TEST DE DEPISTARE PRECOCE A CANCERULUI DE COL UTERIN.

Anual sunt diagnosticate in Romania 4000 de femei cu cancer de col uterin. Majoritatea ajung la medic cand incep durerile, in stadii avansate cand nu se mai poate face mare lucru.

Cancerul de col uterin e un cancer cu evolutie lenta care, descoperit in faza incipienta, poate fi tratat si vindecat cu refacere completa.

Cu toate astea numarul femeilor care se prezinta la testul GRATUIT de depistare precoce scade de la an la an.


Problema „rusinii” e o problema reala mai ales in mediul rural, unde bolile in general, dar mai ales cele cu transmitere sexuala, sunt considerate rusinoase.

Majoritatea femeilor au auzit de boala, dar se amagesc cu ideea ca „lor nu li se poate intampla”.

Si totusi se intampla. De 4000 de ori pe an, din care de 2000 de ori pe an se sfarseste la cimitir.

Testul este gratuit pentru toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani.

Intreaba medicul de familie ce trebuie sa faci pentru a beneficia de testarea gratuita

FA-TI TESTUL!

Nu astepta pana cand vei fi una dintre cele 2000.

Postat în Uncategorized

De ce medicamentecompensate.ro este cel mai valoros site, daca vrei sa afli pretul unui medicament?

Pe internet sunt multe saituri care ofera informatii despre preturile medicamentelor primite pe reteta compensata sau gratuita.

Dar niciunul nu ofera informatii complete despre pretul unui medicament.

Unele (majoritatea) au informatii vechi de cativa ani, ca deh, e greu sa schimbi preturile o data sau de doua ori pe luna, de cate ori se modifica listele.

Altele dau doar pretul necompensat, care nu-ti foloseste la nimic daca medicamentul l-ai primit pe reteta compensata, pentru ca nu ai cum sa calculezi cat platesti la farmacie doar aplicand procentul de compensare (20%, 50%, 90% sau 100%) la pretul necompensat.

Pe medicamentecompensate.ro ai posibilitatea de a afla pretul in functie de categoria ta de asigurat ( salariat, pensionar cu pensie mai mica de 900 de lei, pensionar cu pensie mai mare de 900 de lei, copil, … etc)

Saitul e foarte usor de folosit, informatia e prezentata intr-un mod intuitiv, simplu de inteles pentru oricine

Pe medicamentecompensate.ro afli nu doar pretul medicamentului pe care il cauti ci si pe ale tuturor medicamentelor echivalente.

Medicamentele sunt afisate in ordinea crescatoare a pretului, avand astfel posibilitatea sa iti alegi medicamentul care se potriveste cel mai bine bugetului tau.

Poti sa alegi medicamentul in functie de firma sau de tara de provenienta.

Poti sa vezi daca un medicament este inovativ (original) sau este generic.

Pe medicamentecompensate.ro poti sa afli nu doar pretul unei cutii ci a unui numar diferit de bucati. De exemplu daca intr-o cutie sunt 28 de comprmate tu poti sa vezi cat costa 90 de comprimate, daca atatea ti-au fost prescrise.

Medicamentele sunt afisate in ordinea crescatoare a pretului, avand astfel posibilitatea sa iti alegi medicamentul care se potriveste cel mai bine bugetului tau.

Pe medicamentecompensate.ro gasesti si preturile medicamentelor din listele pentru Programe de sanatate (ex. diabet) si Categorii de boli pentru care se asigura medicatie speciala.

In curand pe medicamentecompensate.ro vei gasi si preturi ale medicamentelor OTC (cele pentru care nu este neoie de reteta)


Intra pe medicamentecompensate.ro si s-ar putea sa ai surprize mari in legatura cu preturile pe care le plateti la farmacie.
Postat în Uncategorized

Pariezi pe inovativ sau pe generic?Foarte putin pacienti stiu care este diferenta intre un medicament brand, original cum i se mai spune, si unul generic.

Majoritatea au impresia, intretinuta de farmacistii interesati in a vinde medicamente cat mai scumpe, ca genericul (echivalentul) este „produs” in muntii din China, in ligheane de plastic, prin amestecare cu picioarele si modelat cu podul palmei.

Poate ca impresia asta ar avea ceva urme de adevar daca am discuta despre asa numitele „naturiste” produse prin Asia.

Dar daca ne referim la medicamentele din listele de compensate si gratuite lucrurile stau cu totul altfel.

Ce este un medicament brand/inovativ/original?

Firma X descopera in urma unor cercetari, foarte costisitoare pretind reprezentantii firmei, ca o molecula ( o anumita substanta) este benefica (vindeca sau amelioreaza) o afectiune. Face niste studii, testeaza substanta pe animale si pe un numar de pacienti care sufera de respectiva boala, trag concluzia ca medicamentul e eficient, obtin niste aprobari si lanseaza medicamentul pe piata. Uneori medicamentul e folositor, alteori descopera dupa cativa ani ca n-ar prea fi si renunta a el.

Pentru ca, pretind ei (si au intr-o buna masura dreptate) trebuie sa-si recupereze cheltuielile, timp de 10-15 ani numai acea firma are dreptul sa produca si sa vanda respectiva molecula (medicament).

Ce este un medicament generic??

Dupa trecerea celor 15 ani orice firma are dreptul sa foloseasca molecula (substanta) respectiva pentru a produce respectivul medicamentul numit acum GENERIC.

Nu trebuie facuta greseala de a considera ca firmele care produc genericele sunt firme de mana a doua care nu respecta standardele.

Toate firmele mari produc in afara de inovativele/originalele pe care le-au descoperit singure si generice.

Acestea sunt medicamentele generice care ajung la noi pe piata si pe care ezitam sa la cumparam, mai ales pentru ca farmacistul strecoara in mod subtil, viermele indoielii cum ca ele nu ar fi la fel de bune ca inovativele pentru ca sunt COPII (acesta este cuvantul cu care sperie pacientul, COPIE). Pacientul cand aude de copie se gandeste la adidasii chinezesti care se rup la prima purtare. Ei, stimate pacient, la medicamente lucrurile nu stau ca la pantofi.

Genericele au exact aceeasi compozitie, aceeasi concentratie si sunt bioechivalente cu inovativul (adica au acelasi efect) dar sunt MULT MAI IEFTINE.

De ce genericele sunt mai ieftine decat inovativele?

– pentru ca, prin reglementarile din domeniu, pretul unui generic nu poate fi mai mare de 65% din pretul unui inovativ.
– pentru ca genericele pot fi produse de mai multe firme si intervine concurenta
– pentru ca producatorul de generic nu a investit in cercetare atat cat a investit cel care produce inovativul.
– pentru ca genericul, prin pretul mai mic, sa „intre” pe piata

In niciun caz pretul nu e mai mic pentru ca „marfa” e de calitate mai proasta.

Daca tii neaparat si nu ai ce face cu banii, iti poti cumpara numai inovative, dar poti sa fii convins ca si cu generice vei obtine acelasi efect. MULT MAI IEFTIN.

Postat în Uncategorized

Rumpologia şi biorezonanţa

Bolile „personale” pot fi impartite in doua mari categorii. Cele pe care ni le cunoastem, in general pentru ca s-au manifestat sub forma de semne si simptome si incercam, cu mai mult sau mai putin succes, sa le amelioram sau sa le vindecam, si cele ascunse pe care inca nu le vedem sau simtim dar lucreaza in „taina” in corpul nostru. Pe acestea le descoperim folosind analizele medicale sau imagistica.

Ne temem aproape la fel de mult de o boala nedescoperita ca de una deja descoperita.

Bazandu-se pe frica omului de afectiuni ascunse a aparut asa numita „metoda de diagnosticare si tratament prin biorezonanta”.

In general esti ademenit prin promisiunea efectuarii unor „analize gratuite”.

Pentru analize esti conectat prin diverse metode ( una dintre ele seamana cu detectorul de minciuni al scientologilor … 🙂 ) la un aparat (folosit si la NASA …. 🙂 ) care identifica si localizeaza orice boala nestiuta a corpului tau.

.
Si aparatul ala e asa „destept” ca-ti descopera o groaza de boli.
Urmeaza „tratamentul”, ori pe baza de biorezonanta, ori pe baza unor produse furnizate de „investigator”.


Dupa ce ti-a bagat frica-n oase, convingandu-te ca suferi de atatea boli grave incat e de mirare ca nu „porti” inca pardesiul de scanduri, pare o joaca de copil sa te convinga sa bagi mana in buzunar, sa fugi la banca, sau sa umbli sub saltea, de unde sa scoti cateva mii de lei pentru produsele care siguuuuur te vor izbavi de toate bolile, si de alea de care stiai si alea de care tocmai ai aflat.

Toate „remediile” la preturi atat de „reduse” incat mai trebuie sa platesti „doar” cateva mii de lei (cateva zeci de milioane). … 🙂

Nici nu te miri ca exista oameni care pot fi pacaliti in acest fel daca te gandesti ca exista pe lume oameni, nu chiar putini, care cred in rumpologie (rumpology) mai exact „stiinta” de a ghici in fund.

Doua metode care raspandesc acelasi miros.


Pe saitul medicamentecompensate.ro gasesti intotdeauna preturile actualizate ale tuturor medicamentelor din listele de compensate.Viziteaza-l si te vei convinge.
Daca vrei sa fii informat urgent despre orice modificare privind medicamentele compensate (modificari de preturi, eliminari sau adaugari de noi medicamente) intra pe pagina noastra de FACEBOOK pe care o gasesti AICI. si seteaza „Urmareste” pagina (acest buton se afla in partea de sus a paginii, sub poza cu medicamente.
Postat în Uncategorized

Cu 1 leu iti poti cumpara inca un an de viata

1 leu. Ce poti face cu 1 leu? Nu foarte multe.

Poti cumpara o paine mica, o duzina de chibrituri sau o punga de pufuleti pentru ala micu’.
Lucruri importante cand ti-e foame, n-ai cu ce sa aprinzi focu’n soba sau ala micu’ nu vrea sa plece din magazin pana nu-i cumperi ceva.

Da’ mai poti face ceva. Mai pui langa el inca vreo cinci lei si iti poti face o analiza. Simpla, care dureaza doar cateva minute.

GLICEMIA.

Ai putea afla daca nu cumva esti in faza de prediabet faza in care nivelul glicemiei este in crestere, dar simptomele nu sunt inca destul de evidente.

Prediabetul risca sa se transforme in diabet in urmatorii 10 ani.

Probabil stii ca diabetul este o boala incurabila, care te omoara prin complicatiile pe care le creaza:

Retinoparia diabetica in care vasele si nervii sufera o degradare foarte puternica, in timp bolnavul observa ca are tulburari de vedere care pot duce pana la orbire.
Angiopatia diabetica care reprezinta totalitatea modificarilor la nivelul vaselor de sange, cauzate de ateroscleroza.
Neuropatia diabetica care determina dureri ale membrelor inferioare, amorteli, de multe ori se dezvolta arteriopatia, care poate conduce la amputarea piciorului, operatie care se rezolva foarte greu, pentru ca diabeticul sangereaza puternic, mai mult decat in mod normal.
Nefropatia diabetica – este o boala renala cronica, progresiva, care se manifesta prin aparitia unor leziuni la nivelul rinichilor.
Complicatii mucoaso-cutanate – se manifesta prin infectii ale pielii si mucoaselor (candidoze, conjunctivite, foliculite, micoze)
Accident vascular celebral
Infarct miocardic
Boala Alzheimer
Si multe altele.

Toate aceste complicatii duc la scurtarea vietii diabeticului cu 6 pana la 9 ani.

Deci cu un leu poti sa-ti cumperi chiar si un an si jumatate de viata fara sa mai punem la socoteala calitatea restului vietii.

Verificarea glicemiei e o analiza extreme de simpla. Daca ai, sau iti cumperi, un glucometru o poti verifica singur acasa.
Multi medici e familie au glucometre la cabinet. O poti verifica acolo in cateva minute.

Daca nu ai facut-o inca, poate iei in calcul sa-ti faci aceasta analiza.

Convinge toate persoanele dragi sa faca acelasi lucru.

Oricat de tanar esti, si oricat de sanatos te consideri, este posibil ca aceasta boala sa fi pornit, pe tacute, atacul asupra sanatatii tale.

N-o lasa sa prinda atata putere incat sa nu te mai poti lupta cu ea.

Cu cat o descoperi mai devreme cu atat ai sanse mai mari sa o invingi, prin cateva mici schimbari a stilului de viata.

Crezi ca 1 leu e prea mult pentru un an din viata?

 


Pe saitul medicamentecompensate.ro gasesti intotdeauna preturile actualizate ale tuturor medicamentelor din listele de compensate.Viziteaza-l si te vei convinge.


Daca vrei sa fii informat urgent despre orice modificare privind medicamentele compensate (modificari de preturi, eliminari sau adaugari de noi medicamente) intra pe pagina noastra de FACEBOOK pe care o gasesti AICI. si seteaza „Urmareste” pagina (acest buton se afla in partea de sus a paginii, sub poza cu medicamente.


Postat în Uncategorized

De ce la bacanie DA si la farmacie BA?


Te-ai dus vreodata la bacanie, i-ai dat vanzatorului lista pe care ai scris, ulei, faina, zahar si ciocolata, ai asteptat sa-ti aduca „marfa”, sa-ti spuna cat costa, sa platesti, sa-ti iei marfa si sa pleci?

Nu. Niciodata.

Intotdeauna ai ales dupa firma, sau dupa pret, ce fel fel de ulei, ce fel de faina, ce fel de zahar si ce fel de ciocoata vrei sa cumperi.

Intrebare: Pai daca la bacanie procedezi asa, la farmacie de ce ii dai lista (reteta) vanzatorului si astepti sa-ti dea el ce vrea? Evitam sa folosim termenul „farmacist” pentru ca e o specie pe cale de disparitie. Acum fostul farmacist e un „comerciant cu diploma”.


Raspuns: Pentru esti neinformat. Habar nu ai ca, la fel ca la bacanie, ai, de cele mai multe ori, posibilitatea de a-ti alege medicamentele. Tu il lasi pe el, vanzatorul de la farmacie, sa iti aleaga ce vrea, bagi mana-n buzunar si char daca stii ca pana la pensie o sa faci foamea, platesti.

Platesti pentru ca pana acum nimeni nu ti-a spus ca ai putea sa iti iei si medicamentele si sa-ti mai ramana bani si pentru mancare sau facturi.

Saitul medicamentecompensate.ro tocmai asta incearca sa te invete.

Sa stii cand intri in farmacie, asa cum stii cand intri in bacanie ca-ti vei putea alege uleiul, ca si medicamentele pot fi alese.

Daca vrei, si poti, intelegi, daca nu, plateste, nu te lamenta, uita-te cu jind la averile pe care le acumuleaza mafia medicamentelor si gandeste-te ca „ai pus si tu umarul”


Pe saitul medicamentecompensate.ro gasesti intotdeauna preturile actualizate ale tuturor medicamentelor din listele de compensate.Viziteaza-l si te vei convinge.
Daca vrei sa fii informat urgent despre orice modificare privind medicamentele compensate (modificari de preturi, eliminari sau adaugari de noi medicamente) intra pe pagina noastra de FACEBOOK pe care o gasesti AICI. si seteaza „Urmareste” pagina (acest buton se afla in partea de sus a paginii, sub poza cu medicamente.
Postat în Uncategorized

1 romanesc = 13 englezesti

Multi au impresia ca medicamentele straine sunt mai scumpe decat cele romanesti. Uneori e asa, dar de foarte multe ori situatia e cu totul alta.

Desi exemple se pot da multe, ne vom opri doar la unul pentru ca este vorba de un medicament extrem de folosit OMEPRAZOLUM 20mg (OMEZ, OMERAN, OMEPRAZOL, ORTANOL, OMEDAR, etc … ).

In listele de medicamente compensate sunt 21 de medicamente care contin aceasta substanta activa OMEPRAZOLUM in concentratie de 20mg.

Niciunul dintre ele nu este inovativ ( asa numitul original), toate sunt generice (copii, cum le place farmacistilor sa le numeasca pentru a-l speria pe pacientul care din ignoranta cand aude de copie se gandeste la adidasii chinezesti care, daca-s copii, sunt de calitate indoielnica). Din fericire la medicamente lucrurile sunt putin diferite. Din motive care vor fi explicate in alta postare la medicamente calitatea nu este data de pret.

Deci, toate medicamentele din lista sunt generice.

Pretul celui mai ieftin, OMEPRAZOL 20mg, produs de o firma din MAREA BRITANIE (cunoscuta de multi ca ANGLIA) este de 0,026 lei pe capsula.

Pretul celui mai scump, OMEPRAZOL ATB 20mg, este de 0,336 lei pe capsula.

Deci cel romanesc este de 13 (treisprezece) ori mai scump decat cel englezesc.

Pe medicamentecompensate.ro, poti gasi nenumarate exemple de acest fel. Intra si verifica de cate ori mai scumpe sunt medicamentele pe care ti le ofera farmacistul decat altele echivalente.

IMPORTANT!
Daca vrei sa fii informat urgent despre orice modificare privind medicamentele compensate (modificari de preturi, eliminari sau adaugari de noi medicamente) intra pe pagina noastra de FACEBOOK pe care o gasesti AICI. si seteaza „Urmareste” pagina (acest buton se afla in partea de sus a paginii, sub poza cu medicamente.

Postat în Uncategorized

Nu-i în Caracal, da’ poate-i în Fundu Moldovei

A fost aprobat Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019.

Conform acestuia începând cu data de 1 iulie 2018 asiguraţii vor putea obţine medicamentele cu şi fără contribuţie personală de la oricare farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Pana acum medicamentele compensate nu puteau fi ridicate decat de la o farmacie care era în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul prescriptor, practic nu puteai sa-ti iei medicamentele decat de la o farmacie din judetul tau.

Asta e si de bine dar e si de rau.

E bine pentru ca, teoretic, ai posibilitatea sa cauti medicamentul la orice farmacie din tara. Sa vezi ce se va bucura mamaie, de 93 de ani, cu pensie de 525 de lei, care traieste in Babadag, ca poate sa ia trenul si sa mearga la farmacia din Săpânţa, singura in care se mai gaseste medicamentul de care are nevoie.

In plus, alt avantaj, la nevoie s-ar putea „odihni” in Cimitirul Vesel.

E rau pentru ca mamaie n-o sa se mai poata plange nimanui ca medicamentul ei nu se gaseste in farmacii. Se va gasi intotdeauna un nemernic care sa-i demonstreze ca plangerea ei e neintemeiata pentru ca in Săpânţa, sau in Fundu Moldovei, la farmacia X, mai e o cutie pe care ea are dreptul s-o cumpere.


IMPORTANT!
Daca vrei sa fii informat urgent despre orice modificare privind medicamentele compensate (modificari de preturi, eliminari sau adaugari de noi medicamente) intra pe pagina noastra de FACEBOOK pe care o gasesti AICI. si seteaza „Urmareste” pagina (acest buton se afla in partea de sus a paginii, sub poza cu medicamente.

Postat în Uncategorized

OU’ si COLESTEROLU’- experienta personala

Pentru ca internetul e plin de articole care preamaresc sau denigreaza oul referindu-se la actiunea lui asupra colesterolului m-am gandit ca poate sunteti interesati de experienta mea personala legata de acesta problema.

In aprilie 2017 in urma efectuarii unor analize am aflat ca valoarile colesterolului sunt peste limita normal a:

Colesterolul total : 253 mg/dl ( optim: mai mic de 200mg/dl )
Colesterol HDL: (colesterol bun): 46mg/dl (optim: mai mare de 65mg/dl)
Colesterol LDL: (colesterol rau): 170mg/dl (optim: mai mic de 100mg/dl)

Banuind ca aceste valori (nu foarte mari dar “la cote de atentie” ) sunt in legatura cu alimentatia am hotarat sa modific regimul alimentar si am inceput cu oul.

Am redus consumul de oua de la aproximativ 12 pe saptamana, fara sa pun la socoteala prajiturile si alte produse in a caror componenta intra oul, la 2-3 pe saptamana.

Atat, doar omleta, ochiurile si ouale fierte. Prajiturile si celelalte le-am consumat in continuare la fel ca inainte.

Dupa 6 luni am repetat analizele obtinand urmatoarele valori:

Colesterolul total : 195 mg/dl ( optim: mai mic de 200mg/dl )
Colesterol HDL: (colesterol bun): 62mg/dl (optim: mai mare de 65mg/dl)
Colesterol LDL: (colesterol rau): 112mg/dl (optim: mai mic de 100mg/dl)

Deci fara niciun medicament, fara sa modific prea mult regimul alimentar am obtinut in 6 luni o reducere substantiala a valorilor colesterolului, ajungand foarte aproape de valorile normale sau in cazul colesterolului total la valoarea optima.

Repet, asta fara sa iau niciun medicament si fara sa schimb nimic altceva in stilul de viata.

Poate daca combinam si cu mai multa miscare si eventual consum mai mare de peste sau, de ce nu, si vreun medicament, valorile ar fi fost si mai bune.

Asta am “patit” eu. Desi unii zic ca rezultatele sunt diferite de la un individ la altul eu zic ca merita incercat.

IMPORTANT!
Daca vrei sa fii informat urgent despre orice modificare privind medicamentele compensate (modificari de preturi, eliminari sau adaugari de noi medicamente) intra pe pagina noastra de FACEBOOK pe care o gasesti AICI. si seteaza „Urmareste” pagina (acest buton se afla in partea de sus a paginii, sub poza cu medicamente.

Postat în Uncategorized

Lista medicamente triunghi negru

Medicamentele marcate cu * se afla in listele de medicamente compensate.

*Abasaglar | Abasria | *Accofil | *Adcetris | *Adempas | Afstyla | Akynzeo | Alecensa | Alprolix | Amgevita | Amyvid | Anoro | *Atriance | ATryn | *Aubagio | Axumin | Bavencio | *Bemfola | *Benepali | Benlysta | Besponsa | Bexsero | BindRen | Blincyto | *Bosulif | Bretaris Genuair | *Brimica Genuair | Brineura | Brintellix | Briviact | Caprelsa | Ceplene | Cerdelga | Chenodeoxycholic acid Leadiant | Cinqaero | Cinryze | Coagadex | Cometriq | Constella | *Corlentor | *Cosentyx | Cotellic | Cresemba | Crysvita | Cuprymina | Cyltezo | Cyramza | Daklinza | Darzalex | Daxas | Defitelio | *Deltyba | Dificlir | Dinutuximab beta EUSA | *Duaklir Genuair | Ebymect | Edarbi | Edistride | Efavirenz | Eklira Genuair | *Elaprase | Elebrato Ellipta | Elocta | Empliciti | Emtricitabine | EndolucinBeta | Entresto | Entyvio | Enurev Breezhaler | Enzepi | Epclusa | Eperzan | Episalvan | Erelzi | Erivedge | *Esbriet | Eurartesim | Evarrest | *Evoltra | Evotaz | Exjade | *Exviera | Eylea | Farydak | Fasenra | Fexeric | Fiasp | Firdapse | Flixabi | Fluenz | Fluenz Tetra | Fotivda | Galafold | Gardasil 9 | *Gazyvaro | *Genvoya | Gilenya | *Giotrif | *Glivec | Glybera | Glyxambi | Grastofil | *Harvoni | Hemlibra | Holoclar | HyQvia | Iblias | Ibrance | *Iclusig | Idelvion | *Imbruvica | Imlygic | Imnovid | Imraldi | Imvanex | Incivo | *Increlex | Incresync | Incruse | *Inflectra | Inhixa | Insulin lispro Sanofi | Intrarosa | Intuniv | Invokana | Ipreziv | Jardiance | Jinarc | *Kadcyla | Kalydeco | Kanuma | Kengrexal | Ketoconazole HRA | Kevzara | Keytruda | Kisplyx | Kolbam | Kovaltry | *Kyprolis |
Latuda | Laventair | Lemtrada | Lenvima | Lifmior | Lojuxta | Lonquex | Lonsurf | Lumark | Lusduna | Lutathera | Lymphoseek | *Lynparza | *Lyxumia | Maci | Maviret | Mekinist | Moventig | Movymia | Mvasi | Mysimba | Naglazyme | Natpar | Neparvis | Neuraceq | NexoBrid | Ninlaro | NovoEight | Nubriveo) | Nucala | Nuwiq | Obizur | Ocaliva | Ocrevus | Odefsey | Odomzo | *Ofev | Olumiant | Olysio | Oncaspar | Ongentys | *Opdivo | Opsumit | Optimark | Orbactiv | Orkambi | Orphacol | *Osseor | Otezla | *Ovaleap | Oxervate | Ozempic | Pandemic influenza vaccine H5N1 AstraZeneca | Pandemic influenza vaccine H5N1 Medimmune | Parsabiv | Pixuvri | Plegridy | Pomalidomide Celgene | Portrazza | Praluent | Praxbind | Prevymis | Procoralan | Protelos | Provenge | *Qtern | Quinsair | Ravicti | Reagila | Refixia | Rekovelle | Relvar Ellipta | *Remsima | Respreeza | Revestive | Revinty Ellipta | Revlimid | *Rezolsta | Rienso | Ristempa | Rixathon | Riximyo | Rixubis | Rolufta | Roteas | Rydapt | Saxenda | Scenesse | *Seebri Breezhaler | Senshio | *Sirturo | Sivextro | Solymbic | Somatropin Biopartners | Sovaldi | Spectrila | Spedra | Spinraza | Stivarga | Strensiq | Stribild | Strimvelis | Suliqua | Sylvant | Symtuza | Synjardy | *Tafinlar | *Tagrisso | Tecentriq | *Tenofovir disoproxil | Terrosa | Thorinane | *Tivicay | Tookad | Tovanor Breezhaler | *Translarna | Trelegy Ellipta | *Triumeq | Truberzi | Trulicity | Trumenba | Truxima | Tybost | *Tysabri | *Ultibro Breezhaler | Ulunar Breezhaler | Uptravi | Vargatef | Varuby | Vaxelis | Vedrop | Velphoro | Veltassa | Vemlidy | Venclyxto | Vepacel | VeraSeal | Vibativ | *Viekirax | Vihuma | Vimizim | Vipdomet | Vipidia | ViraferonPeg | Vitekta | Vizamyl | Vokanamet | Voncento | Vosevi | *Vyndaqel | Wakix | Xadago | Xagrid | *Xalkori | Xarelto | Xeljanz | Xermelo | Xgeva | Xigduo | Xofigo | Xoterna Breezhaler | *Xtandi | Xultophy | Xydalba | Zalmoxis | *Zaltrap | Zavicefta | Zejula | Zenas | Zepatier | Zinbryta | Zinplava | Zoely | Zontivity | Zurampic | Zydelig | Zykadia

Postat în Uncategorized

Triunghiul negru pe medicamente: E bine, da’ vrem sa vedem daca nu e rau!

 

Triunghiul negru cu varful in jos care se afla pe prospectul unui medicament insotit de propozitia „Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare.” semnalizeaza faptul ca, pentru acel medicament, se dispune de mai putine informatii privind reactiile adverse decat la alte medicamente adica pe intelesul tuturor, medicamentul nu a fost testat suficient.
Pacientul este invitat sa raporteze eventualele reactii adverse observate in urma administrarii medicamentului.

Conform ANM acest lucru nu inseamna ca medicamentul nu este sigur doar ca nu i se cunoasc prea bine efectele adverse.

Pe scurt: e bine da’ vrem sa vedem daca nu e rau.

Firmele care lanseaza pe piata medicamete inovative le stabilesc, de cele mai multe ori, preturi exorbitante pe motiv ca au fost cheltuite sume imense pentru descoperirea, si mai ales, testarea medicamentului.

Existenta triunghiului negru demonstreaza insa ca „scumpetea” aia de testare a fost cam superficiala si adevarata testare se face pe sanatatea sau chiar viata pacientilor care, culmea, mai si platesc pentru asta.

Nu pare a fi in regula.

O solutie mult mai corecta ar fi ca aceste firme, sa distribuie o perioada limitata, de exemplu un an, gratuit medicamentul care sa fie administrat doar pacientilor care accepta sa-l testeze. In aceasta perioada sa-i fie urmarite efectele benefice, cele adverse si apoi sa fie vandut.

Dar nu se va intampla asta niciodata. E mai simplu sa testezi medicamentul pe “trei soareci, doua vrabii si o maimuta”, sa tragi concluzia ca vindeca nu stiu ce boala si sa-l lansezi pe piata la un pret exorbitant ca sa dai impresia, celui care gandeste numai in bani, ca daca e scump e si bun.

Intrebari normale in situatia data.

Daca reactiile adverse nu sunt bine studiate, sunt destul de bine studiate reactiile benefice?

Cum s-a stabilit raportul dintre benefic si advers daca una dintre variabile este insuficient studiata?

Vezi AICI lista medicamentelor (sursa EMA – 19.03.2018) marcate cu triunghiul negru.

Urmareste-ne pe Facebook

Postat în Uncategorized

Cum verifici daca un medicament este original sau nu?

 

Ne punem de multe ori intrebarea daca un produs, sau altul, este original, Aceasta intrebare ne-o punem si cand cumparam un medicament.

Asta pentru ca, dupa expirarea brevetului, orice companie farmaceutica poate produce echivalentul unui medicament original.

Acum e simplu sa verifici daca medicamentul pe care il iei este original.

Intri pe medicamentecompensate.ro cauti medicamentul care te intereseaza si daca langa numele lui scrie „(R)” -paranteza R paranteza – atunci acela este un medicament original.

Daca nu scrie medicamentul nu este original.

Postat în Uncategorized

De ce platim uneori pentru medicamentele compensate 100%?

Multi dintre vizitatorii medicamentecompensate.ro sunt nedumeriti in legatura cu sumele pe platite la farmacie pentru medicamentele compensate 100%, 90%, 50% sau 20%.

Majoritatea are impresia ca daca un medicament e compensat 100% nu trebuie sa platesti niciodata nimic, sau daca e compensat 50% trebuie sa platesti jumatate din pretul necompensat.

De ce de cele mai multe ori lucrurile nu stau asa?

Pentru ca pentru fiecare medicament exista doua preturi, pretul necompensat si pretul de referinta, in multe cazeri mai mic decat pretul necompensat.

Compensarea de 100%, 90%, 50% sau 20% nu se aplica la pretul necompensat ci la cel de referinta.

Exemplul 1 (cand pretul de referinta e mai mic decat pretul necompensat)

Un medicament are:
-pretul necompensat = 15 lei.
-pretul de referinta = 10 lei.

Procentul cu care se compenseaza acest medicament se aplica la pretul de referinta (10 lei)

compensarea 100% = 100%x10 lei = 10 lei
compensarea 90% = 90%x10 lei = 9 lei
compensarea 50% = 50%x10 lei = 5 lei
compensarea 20% = 20%x10 lei = 2 lei

Deci pacientul va plati diferenta intre pretul necompensat si suma compensata:

daca medicamentul e compensat 100% plateste 15 – 10 = 5 lei
daca medicamentul e compensat 90% plateste 15 – 9 = 6 lei
daca medicamentul e compensat 50% plateste 15 – 5 = 10 lei
daca medicamentul e compensat 20% plateste 15 – 2 = 13 lei

Exemplul 2 (cand pretul de referinta este egal cu pretul necompensat

Un medicament are:
-pretul necompensat = 20 lei.
-pretul de referinta = 20 lei.

Procentul cu care se compenseaza acest medicament se aplica la pretul de referinta (10 lei)

compensarea 100% = 100%x20 lei = 20 lei
compensarea 90% = 90%x20 lei = 18 lei
compensarea 50% = 50%x20 lei = 10 lei
compensarea 20% = 20%x20 lei = 4 lei

Deci pacientul va plati diferenta intre pretul necompensat si suma compensata:

daca medicamentul e compensat 100% plateste 20 – 20 = 0 lei
daca medicamentul e compensat 90% plateste 20 – 18 = 2 lei
daca medicamentul e compensat 50% plateste 20 – 10 = 10 lei
daca medicamentul e compensat 20% plateste 20 – 4 = 16 lei

Verifica pe medicamentecompensate.ro cat trebuie sa platesti, in functie de categoria ta de asigurat, pentru orice medicament compensat.

Urmareste-ne pe Facebook

Postat în Uncategorized