VENTOLIN SIROP 2mg/5ml prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …

Forma de prezentare: Sirop
Doza: 2mg/5ml
Firma producatoare: GLAXOWELLCOME UK LTD.
Tara producatoare: Marea Britanie
Bucati/cutie: 1 sirop
Procent de compensare: 90%
Pret de referinta: 3.92 lei
Pret necompensat: 5.61 lei
Pret compensat categorie de asigurat 1 = 2.08 lei
Pret compensat categorie de asigurat 2 = 1.69 lei
Pret compensat categorie de asigurat 3 = 2.08 lei

Categorie de asigurat 1 = Salariat, Pensionar cu pensie mai mare de 700 de lei, Co-asigurat, Liber profesionist, PHS, Ajutor social, Somaj, Personal contractual, Card european, Acorduri internationale
Categorie de asigurat 2 = Copil (pana la 18 ani), Elev/Ucenic/Student (18 – 26 de ani), Gravida/Lehuza, Veteran, Revolutionar, Handicap, Alte categorii
Categorie de asigurat 3 = Pensionar cu pensie mai mica de 700 lei

Click AICI pentru preturile medicamentelor compensate cu care poti inlocui VENTOLIN 2mg/5ml

***

VENTOLIN 2mg/5ml – prospect informativ

1. CE ESTE VENTOLIN SIROP ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Ventolin conţine ca substanţă activă salbutamol, care aparţine grupului de medicamente denumite bronhodilatatoare. Salbutamolul relaxează muşchii din pereţii căilor aeriene mici din plămâni. Aceasta permite deschiderea căilor aeriene şi, astfel, ajută la ameliorarea senzaţiei de constricţie toracică, respiraţiei şuierătoare şi tusei, ceea ce vă permite să respiraţi mult mai uşor.

Medicul dumneavoastră a decis că acest medicament este potrivit pentru dumneavoastră şi pentru afecţiunea dumneavoastră.

Ventolin este indicat pentru a uşura problemele dumneavoastră de respiraţie din astm bronşic şi alte boli bronho-pulmonare obstructive. Ventolin sirop este adecvat pentru copii şi adulţi care au dificultate la înghiţire sau nu pot utiliza un dispozitiv inhalator.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI VENTOLIN

Nu utilizaţi Ventolin

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la salbutamol sau la oricare dintre celelalte componente ale Ventolin (enumerate la punctul 6).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ventolin

Înainte de a utiliza acest medicament spuneţi medicului dumneavoastră:

– dacă aveţi afecţiuni cardiace, incluzând: dureri în piept (cardiopatie ischemică), bătăi neregulate sau foarte rapide ale inimii, insuficienţă cardiacă;

– dacă utilizaţi medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale sau a altor afecţiuni cardiace, cunoscute ca beta-blocante (vezi şi punctul Utilizarea altor medicamente);

– dacă aveţi diabet zaharat;

– dacă aveţi o glandă tiroidă hiperactivă (tireotoxicoză).

S-ar putea ca uneori, acest medicament poate să nu fie potrivit pentru dumneavoastră şi medicul dumneavoastră să dorească să vă administreze alt medicament.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, inclusiv produse pe bază de plante.

Asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră ştie ce alte medicamente luaţi, în special:

– beta blocante, cum este propranololul;

– antidepresive;

– xantine;

– diuretice;

– corticosteroizi;

– digoxină. Dacă urmează să vi se efectueze anestezie generală, anunţaţi anestezistul că utilizaţi salbutamol.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Ventolin se va administra în timpul sarcinii sau alăptării numai la recomandarea expresă a medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au raportat efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Ventolin

Ventolin conţine 5,6 mg sodiu per ml sirop. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI VENTOLIN

Utilizaţi întotdeauna Ventolin exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Asiguraţi-vă că ştiţi CUM, CÂND şi CÂT sirop să luaţi. Medicul dumneavoastră trebuie să vă spună, iar instrucţiunile de utilizare să se regăsească în acest prospect.

Dozele uzuale sunt:

Adulţi

Doza minimă iniţială este de 5 ml sirop administrată de 3 ori pe zi. Doza uzuală eficace este de 10 ml sirop administrată de 3 -4 ori pe zi, care poate fi crescută până la maxim 20 ml sirop administrată de 3 -4 ori pe zi, în cazul în care nu s-a obţinut efectul terapeutic dorit.

Pacienţi vârstnici

La pacienţii vârstnici sau la cei cu sensibilitate neobişnuită la administrarea de agonişti beta2-adrenergici, se recomandă iniţierea tratamentului cu doza minimă iniţială.

Copii

Copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 6 ani: doza minimă iniţială este de 2,5 ml sirop administrată de 3 -4 ori pe zi de 3 ori pe zi. Aceasta poate fi crescută până la 5 ml sirop administrată de 3 -4 ori pe zi. Copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani: doza minimă iniţială este de 5 ml sirop administrată de 3 ori pe zi. Aceasta poate fi crescută până la 5 ml sirop de 4 ori pe zi.

Adolescenţi: doza minimă iniţială este de 5 ml sirop administrată de 3 ori pe zi. Această doză poate fi crescută până la 10 ml sirop administrată de 3-4 ori pe zi.

– ESTE FOARTE IMPORTANT să urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră referitor la cât de mult şi cât de des să utilizaţi siropul. NU LUAŢI mai mult decât vi s-a recomandat.

– Continuaţi să luaţi Ventolin atât timp cât v-a spus medicul dumneavoastră. Nu întrerupeţi utilizarea acestuia doar pentru că vă simţiţi mai bine.

– După fiecare utilizare ştergeţi gâtul flaconului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Ventolin

Este important să respectaţi doza recomandată de medic. Dacă în mod accidental luaţi O DOZĂ MAI MARE DECÂT CEA RECOMANDATĂ puteţi observa că inima dumneavoastră bate mai repede decât de obicei şi nu vă simţiţi prea bine. Aceste efecte dispar, de obicei, în decurs de câteva ore, dar trebuie să-l informaţi cât mai repede pe medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Ventolin

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o cât de repede vă amintiţi, totuşi, dacă se apropie momentul pentru următoarea doză, nu mai luaţi doza uitată.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Ventolin

Dacă medicamentul nu pare a acţiona la fel de bine ca de obicei, informaţi-l cât mai repede pe medicul dumneavoastră. Poate fi rezultatul agravării afecţiunilor dumneavoastră bronho-pulmonare obstructive şi să aveţi nevoie de un alt medicament. NU LUAŢI MAI MULT SIROP decât dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Ventolin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, după cum urmează:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi)

Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi)

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi)

Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi)

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi)

Frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile)

Reacţii adverse foarte frecvente

– tremurături.

Reacţii adverse frecvente

– dureri de cap;

– bătăi rapide ale inimii;

– senzaţia de bătăi rapide sau mai puternice decât de obicei (palpitaţii);

– crampe musculare.

Reacţii adverse rare

– scăderea cantităţii de potasiu din sânge;

– creşterea aportului de sânge la nivelul extremităţilor (vasodilataţie periferică);

– bătăile inimii devin neregulate sau aveţi extrasistole. Dacă prezentaţi aceste reacţii adverse, adresaţi-vă cât mai repede medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse foarte rare

– nelinişte şi excitabilitate;

– senzaţie de tensiune musculară.

– reacţii alergice. Dacă aveţi o reacţie alergică, opriţi utilizarea Ventolin şi mergeţi imediat şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Semnele unei reacţii alergice includ: umflarea feţei, buzelor, limbii şi gâtului, care pot să determine dificultate la înghiţire sau respiraţie, erupţie trecătoare pe piele cu mâncărimi, senzaţie de leşin, confuzie şi colaps. Acestea sunt reacţii adverse foarte grave. Puteţi avea nevoie de asistenţă medicală de urgenţă sau de spitalizare.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută

– durere la nivelul pieptului, datorată problemelor pe care le aveţi cu inima, cum este angina pectorală. Acestea sunt reacţii adverse foarte grave. Puteţi avea nevoie de asistenţă medicală de urgenţă sau de spitalizare.

Dacă aveţi impresia că Ventolin sirop este prea puternic sau prea slab pentru dumneavoastră, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. Poate fi rezultatul agravării afecţiunilor dumneavoastră bronho-pulmonare obstructive şi să aveţi nevoie de un alt medicament.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ VENTOLIN

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

A se utiliza în maxim 28 zile, de la prima deschidere a flaconului.

Nu utilizaţi Ventolin după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Ventolin sirop

– Substanţa activă este salbutamolul. 5 ml sirop conţin salbutamol 2 mg (sub formă de sulfat de salbutamol 2,40 mg).

– Celelalte componente sunt: citrat de sodiu, acid citric monohidrat, hipromeloză, benzoat de sodiu (E 211), zaharină sodică, aromă de portocale, clorură de sodiu, apă purificată.

Cum arată Ventolin sirop şi conţinutul ambalajului

Ventolin se prezintă sub formă de lichid vâscos, limpede, incolor până la galben pal, fără impurităţi vizibile, cu miros de portocale.

Este ambalat în cutie cu un flacon din sticlă brună conţinând 150 ml sirop şi o linguriţă dozatoare dublă a 2,5 ml, respectiv 5 ml.

***

Click AICI pentru preturile medicamentelor compensate cu care poti inlocui VENTOLIN 2mg/5ml

Inapoi la Prospecte medicamente


ATENTIE!Prospectul prezentat in aceasta pagina este un prospect informativ. Nu folositi informatia din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii unei probleme de sanatate.