-Vrei sa stii cum poti fi jecmanit in farmacie?

Cheltuielile cu medicamentele compensate reprezinta o parte prea mare din bugetul tau ?
Esti nevoit sa faci economii de la mancare, incalzire, imbracaminte sau orice altceva ca sa-ti poti cumpara medicamentele compensate?
Nu iti cumperi toate medicamentele de pe reteta sau, daca le cumperi , nu respecti schema de tratament indicata de medic ca sa-ti ajunga cat mai mult timp?
In cele mai multe cazuri aceste probleme pot fi rezolvate.
Trebuie doar sa intelegi ca:
– Farmacistul este un comerciant interesat sa castige cat mai mult din afacerea lui.
– O parte din castig ii vine de la stat prin compensarea care se ofera pentru medicamente. Aceasta parte este una fixa deci el nu o poate influenta. Adica nu poate pacali statul ca sa-i ia mai multi bani pentru un medicament. Pentru ca statul nu e prost.
– Cealalta parte a castigului vine de la tine. Aici lucrurile se schimba. Tu, pacientul, esti de cele mai multe ori neinformat. Nu cunosti legile, nu-ti cunosti drepturile si, mai ales, ai o incredere prea mare in farmacist.
– Cand spun farmacist nu ma refer la fata aia care sta la ghiseu iti da medicamentele si-ti ia banii. De cele mai multe ori ea nu e farmacist. E asistent de farmacie, o vanzatoare angajata la patron, cu salariu fix, de obicei de mizerie. Ea respecta ordinele patronilor lor, adica ale farmacistilor, daca vrea sa-si mai pastreze slujba. Farmacistul e cel care face tot ce poate ca sa se imbogateasca de pe urma ta si a altora ca tine.
– Cum face asta? Se bazeaza pe lipsa ta de intelegere a sistemului de prescriere si de eliberare a medicamentelor compensate si pe naivitatea ta, care te face sa-l vezi un om cinstit care pune binele tau inaintea binelui lui. E cazul sa afli ca asa ceva nu exista.
– Tu, pentru ca asa te-a invatat societatea, crezi ca intotdauna tot ce e mai scump e si mai bun. Pe asta se bazeaza politica multor firme care ofera marfuri de aceeasi calitate cu a celorlalti dar la preturi mult mai mari. Si omul care e comvins ca mai scump inseamna intotdeauna si mai bun plateste degeaba o suma mai mare.
– Din fericire la medicamentele din lista de medicamente compensate lucrurile stau altel. Aici altele sunt regulile de formare a preturilor si de calitate a produselor in functie de pret.
– Tot societatea te-a facut sa te inchini cuvantului „original” o mare greseala cand e vorba despre medicamente. Desi farmacistii, ca sa te convinga sa cumperi un anume medicament folosesc cuvintele „original” si „copie” bazandu-se faptul ca pentru multi „copie” inseamna ceva nu prea reusit. La medicamente aceste doua categorii se numesc „inovative” si „generice” da’ asta n-o sa auzi niciodata din gura unui farmacist.
– „Inovativ” este medicamentul care a folosit pentru prima data substanta activa continuta de el iar generice” sunt medicamentele, majoritatea produse de firme de renume, care folosesc aceeasi substanta activa ca in medicamentul „inovativ” .
– Deci, o firma descopera, in urma unor cercetari destul de scumpe, ca o anumit a substanta este benefica intr-o anumita afectiune si produce un medicament. Acesta este un medicament „inovativ”. Regulile internationale impun ca o perioada, de obicei 10 ani, sa nu aiba voie sa produca acel medicament decat firma care l-a descoperit. Asta ca sa-si poata recupera cheltuielile facute cu cercetarea.
– Dupa trecerea celor 10 ani medicamentul poate fi produs si de alte firme, cu alte denumiri, de multe ori asemanatoare cu al celui inovativ, dar niciodata identic, rezultand asa numitele medicamente „generice”. Ele respecta intocmai calitatea si cantitatea substantei active din medicamentul „inovativ”. Altfel nici nu le-ar putea vinde, pentru ca la medicamente nu e ca la pantofi. Fac niste pantofi de calitate inferioara, le pun aceeasi sigla, sau una aemanatoare cu a unei firme de renume si le dau drumul pe piata incercand sa pacaleasca fraierii sau sa tenteze saracii.
– Medicamentele nu pot fi comercializate daca nu sunt certificate, operatie prin care se demonstreaza ca au efecte asemanatoare, uneori mai bune, decat ale medicamentului „inovativ” . Deci retine, „la medicamente nu e ca la pantofi”.
– Acasta certificare atesta faptul ca medicamentele sunt bioechivalente (echivalente) , adica au toate acelasi efect cu medicamentul inovativ.
– Intre medicamentele echivalente pot exista diferente de culoare, de forma dar niciodata de cantitatea de substanta activa si de eficacitatea ei.
– Cateva cuvinte despre regulile de formre a preturilor la medicamente:
– Prin reglementari internationale preturile medicamentelor generice, chiar daca teoretic ar putea sa fie mai bune dact cele inovative, nu pot depasi 60% din pretul medicamentului inovativ. Deci daca pretul unui medicament inovativ e 10 lei pretul unui medicament generic echivalent cu el nu poate fi mai mare de 6 lei, oricat de bun ar fi.
– In afara de asta mai actioneaza in formarea pretului unui medicament si politica firmei care il produce. Unele firme, asa cum am spus mai sus, pun un pret mai mare decat altele ca sa lase impresia naivului ca daca e mai scump e mai bun.

– Altele se folosesc de posibilitatea de a ambala medicamente in cutii cu orice numar de unitati (comprimate, fiole, etc) stabilind pretul pe cutie in asa fel incat sa para ca medicamentul este mai ieftin decat altul, in realitate fiind mult mai scump.
– De exemplu daca o cutie cu 100 de cmprimate costa 10 lei si una cu 20 de comprimate costa 4 lei, daca in loc de o cuti cu 100 de comprimate iti da 5 cutii cu 20 de comprimate (5X20=100) vei plati cu 10 lei mai mult pentru acelasi numar de comprimate.

– E simplu sa faca asta pentru ca tu nu stii ca exista si cutia cu 100 de comprimate si iei ce-ti da vanzatoarea. Si platesti in plus mancarea pe o zi sau chiar pe doua zile.
– Cum procedeaza cei de la farmacie ca sa lasi acolo cat mai multi bani?
– Iti ofera fara sa te intrebe daca esti de acord cu asta, asa cum il obliga legea, cel mai scump medicament. Legea il obliga sa iti prezinte mai intai toate medicamentele echivalente incepand cu cele mai ieftine si tu sa iti alegi. Nu cred ca exista vreo farmacie in Romania in care se procedeaza asa cum cere legea.
– Daca nu iti ofera cel mai scump medicament din lista, pentru ca tocmai s-a terminat, iti ofera pe cel mai scump dintre celelalte sau un altul pe care are el inters sa-l vanda, in functie de intelegerile cu distribuitorii. Oricum ideea e ca iti da ce vrea el desi tu ai dreptul sa iti alegi.
– Dupa ce te-a jumulit cat a putut te pune sa semnezi ceva. De cele mai multe ori semnezi fara sa stii ca ai fost de acord sa te jumuleasca.

– E bine sa intrebi cand semnezi ceva, ca in orice situatie de altfel, pentru ce semnezi si in nici o situatie sa nu iti pui semnatura in milocul unei hartii daca nu scrie deasupra ei pentru ce ai semnat.
-Bun. Esti neinformat dar cum faci sa te informezi? Citesti cu atentie tot ce urmeaza.

– Atunci cand iti elibereaza reteta medicul de familie nu iti scrie pe ea denumirea comerciala a medicamentului (METOPROLOL 50mg) ci denumirea comuna internationala (DCI) METOPROLOLUM 50mg.
– Daca te-ai uita pe lista cu medicamente compensate ai vedea ca sunt 12 medicamente care contin METOPROLOLUM cu concentratia de 50mg. Unele de 3-4 ori mai scumpe decat altele. Tu iti poti alege la farmacie oricare dintre aceste medicamente. Daca nu faci asta o sa aleaga farmacistul pentru tine. Ghici ce?
– Pe acest site este o pagina unde sunt prezentate toate echivalentele unui medicament compensat, in functie de calitatea ta de asigurat, cu detalii privind firma producatoare, forma farmaceutica si preturile in ordine crescatoare.
– Multi dintre utilizatorii acestui instrument de cautare ne-au trimis e-mailuri de multumire pentru zecile sau chiar sutele de lei pe care le economisesc lunar pentru ca s-au prezentat la farmacie informati de pe acest site.
– Daca ar fi sa traitm dupa cat ne-au urat multi dintre vizitatorii nostri am apuca 1.000.000 de ani .. 🙂
-Multi pacienti ies cu reteta-n mana de la medicul de familie si dau buzna-n prima farmacie intalnita in cale. Nu e bine. Mai bine vii acasa intri pe pagina de „Cautare medicamente” de pe acest site, iti cauti medicamentele, iti faci o lista cu preferintele si mergi cu reteta la farmacie.

– Te sfatuim sa dai click AICI si sa incerci sa cauti listele cu echivalentele medicamentelor care iti sunt prescrise. S-ar putea sa ai o surpriza vazand cat te-au jefuit farmacistii pana acum.

Inapoi la CAUTARE MEDICAMENTE