Medicament vital care s-a scumpit cu 500%

Dupa ce ajuns sa detina monopolul asupra EpiPen, un medicament folosit de milioane de oameni, producatorul de medicamente Mylan Pharmaceuticals a crescut pretul medicamentului de aproximativ 6 ori.

O cutie cu doua EpiPen-uri care costa, inainte ca Mylan Pharmaceuticals sa cumpere patentul, 100 de dolari costa acum aproape 600 de dolari.

Medicamentul EpiPen este utilizat pentru tratamentul de urgenta al reactiilor alergice severe, cauzate de:

– consumul anumitor alimente
– medicamente
– intepaturi sau mușcaturi de insecte
– exercitiul fizic
– cauze necunoscute.

Stilourile auto-injectoare EpiPen sunt destinate pentru administrare imediata la pacienti, care prezinta un risc crescut de reactii anafilactice.

Anafilaxia este cea mai severa forma a unei reacţii alergice şi care poate pune viaţa in pericol. O reactie alergica poate sa evolueze intr-un interval de cateva minute de la expunerea la factorul la care este alergica o persoana..

Socul anafilactic este o urgenta medicala. Pacientii care prezinta un risc crescut de reactie anafilactica trebuie sa poarte tot timpul asupra lor un „stilou” EpiPen pe care sa si-l auto-injecteze in cel mai scurt timp de la expunerea la factorul alergenic.

EpiPen devine in acest fel medicamentul care face deosebirea intre viata si moarte.

Epinefrina, substanta activa din acest medicament, este foarte ieftina,mai putin de 1 dolar miligramul, si un stilou de EpiPen contine o treime din aceasta cantitate.

Profiturile companiei sunt uriase ( aproximativ 1 miliard de dolari anual) si datorita faptului ca medicamentul are temen de valabilitate de 1 an si rezerva de EpiPen a pacientilor cu risc crescut de reactii anafilactice trebuie reinoita in fiecare an.

Dupa presiuni exercitate de opinia publica Mylan Pharmaceuticals a anuntat ca va produce un medicament generic al carui pret va fi de „doar” 300 de dolari pentru o cutie cu doua EpiPen-uri.

Pentru a atenua impactul unei asemenea masuri Mylan Pharmaceuticals a introdus un card de economii si a introdus facilitati prin care persoanele cu venituri reduse pot obtine gratuit medicamentul.

De remarcat ca salariul directorului executiv al Mylan Pharmaceuticals, Heather Bresch, 2,5 milioane de dolari in 2007, a avut o crestere de 671% ajungand in prezent la 18,9 milioane de dolari.

VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Cazul medicamentului EpiPen nu este singular. In ultimii ani mai multe companii farmaceutice au marit preturile unor medicamente de baza in tratarea anumitor boli grave cu procente care au ajuns uneori la peste 4000%.