CRESTOR 10mg prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …CRESTOR 10mg – detalii si pret medicament

DCI medicament: ROSUVASTATINUM
Forma farmaceutica: compr. film.
Cantitate/ambalaj: 28 compr. film.
Doza (concentratia): 10mg
Forma de prezentare: CUTIE X 2 BLIST. X 14 COMPR. FILM.
Firma: ASTRAZENECA UK LTD.
Tara: Marea Britanie
Cod ATC: C10AA07
Cod CIM: W13864001Inapoi la Prospecte medicamente

Click AICI pentru preturile medicamentelor compensate cu care poti inlocui CRESTOR 10mg

***

CRESTOR 10mg – prospect informativ

CRESTOR 10 mg

1. CE ESTE CRESTOR ŞI PENTRU CE ESTE UTILIZAT

CRESTOR face parte dintr-un grup de medicamente denumite inhibitori de HMG-CoA reductază (cunoscuţi şi ca „statine”). Este folosit pentru scăderea concentraţiilor crescute ale grăsimi din sânge denumite lipide (în principal colesterol şi trigliceride), de obicei atunci când acest lucru nu s-a putut obţine prin exerciţii fizice şi regim alimentar. Dacă nu sunt tratate, concentraţiile crescute de lipide pot forma depozite de lipide pe pereţii vaselor de sânge din organism, ceea ce, în timp, poate duce la îngustarea acestor vase. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze de boală cardiacă.

CRESTOR este disponibil în blistere a câte 7, 14,15, 20, 28, 30, 42, 50, 56, 60, 84, 98 şi 100 comprimate filmate şi flacoane de plastic conţinând 30 sau 100 comprimate filmate. Nu toate mărimile de ambalaj sunt disponibile pe piaţă.

Sunt disponibile 3 concentraţii diferite ale comprimatelor filmate:

Comprimatele filmate CRESTOR 10 mg sunt roz, rotunde şi inscripţionate cu ‘ZD4522’ şi ‘10’. Comprimatele filmate CRESTOR 20 mg sunt roz, rotunde şi inscripţionate cu ‘ZD4522’ şi ‘20’. Comprimatele filmate CRESTOR 40 mg sunt roz, ovale şi inscripţionate cu ‘ZD4522’ şi ‘40’.

2. ÎNAINTE DE A LUA CRESTOR Nu trebuie să luaţi CRESTOR

– Dacă aveţi alergie la CRESTOR, la medicamente înrudite sau la oricare dintre excipienţii produsului.

– Dacă sunteţi însărcinată sau există posibilitatea de a rămâne însărcinată sau dacă alăptaţi.

– Dacă aveţi o boală a ficatului sau dacă aţi prezentat vreodată o boală care v-a afectat ficatul.

Dacă vă încadraţi în una din aceste situaţii, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Dacă constataţi că aţi rămas însărcinată în timp ce luaţi CRESTOR, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Precauţii atunci când luaţi CRESTOR

Înainte de a utiliza CRESTOR, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului:

-Dacă vi s-a spus vreodată că aveţi probleme cu ficatul sau cu rinichii.

-Dacă aveţi orice fel de crampe sau dureri la nivelul muşchilor sau dacă dumneavoastră personal

sau un membru al familiei dumneavoastră a avut vreodată probleme musculare. -Dacă consumaţi în mod obişnuit cantităţi mari de alcool etilic.

În timpul tratamentului, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul în cazul în care:

– Apar crampe sau dureri musculare de orice fel.

Cum s-a menţionat mai devreme, comprimatele filmate conţin lactoză, ceea ce devine o problemă pentru pacienţii cu alergie la această substanţă.

– Dacă deveniţi grav bolnav sau dacă vă internaţi în spital, informaţi personalul medical care vă îngrijeşte că urmaţi tratament cu CRESTOR, deoarece ar putea fi mult mai bine pentru dumneavoastră să opriţi tratamentul pentru o perioadă scurtă de timp.

Dacă luaţi alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi orice alt medicament, inclusiv din cele pe care le-aţi cumpărat fără prescripţie medicală. În special, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă utilizaţi unul din următoarele: gemfibrozil (utilizat pentru scăderea colesterolului), ciclosporină (utilizată, de exemplu, după transplantul de organ), warfarină (sau oricare alt medicament utilizat pentru subţierea sângelui).

Capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Nu este de aşteptat ca medicamentul CRESTOR să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi un utilaje.

3. CUM TREBUIE LUAT CRESTOR

Medicul dumneavoastră vă va sfătui cum şi când să luaţi comprimatele filmate. VĂ RUGĂM SĂ CITIŢI ETICHETA de pe ambalaj. Dacă nu ştiţi exact ce trebuie să faceţi, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Tratamentul cu CRESTOR se începe de obicei cu un comprimat filmat de 10 mg rosuvastatină, administrat o dată pe zi. Unii pacienţi ar putea avea nevoie să înceapă tratamentul cu un comprimat filmat de 20 mg rosuvastatină, administrat o dată pe zi.

După ce a verificat cantitatea de lipide pe care o aveţi în sânge, este posibil ca medicul dumneavoastră să decidă creşterea dozei până în momentul în care veţi ajunge să luaţi cantitatea de CRESTOR potrivită în cazul dumneavoastră. Doza maximă zilnică recomandată este de 40 mg rosuvastatină.

Înghiţiţi fiecare comprimat filmat întreag, cu apă. Puteţi să vă luaţi comprimatul filmat în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să luaţi comprimatul filmat de fiecare dată în acelaşi moment al zilei; acest lucru vă va ajuta să vă amintiţi să îl luaţi.

Nu întrerupeţi administrarea comprimatelor filmate, chiar dacă vă simţiţi bine, decât în cazul în care medicul dumneavoastră vă indică acest lucru sau dacă aţi rămas însărcinată.

Dacă aţi uitat să luaţi o doză:

Nu vă îngrijoraţi, omiteţi doza respectivă şi luaţi celelalte doze ca de obicei. Nu luaţi niciodată o doză dublă pentru a compensa doza pe care aţi uitat să o luaţi.

Dacă aţi luat mai mult CRESTOR decât ar trebui:

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau prezentaţi-vă la cea mai apropiată unitate sanitară.

4. EFECTE ADVERSE POSIBILE

Ca şi alte medicamente, CRESTOR poate determina uneori efecte adverse. Acestea sunt de obicei uşoare şi dispar după o scurtă perioadă de timp.

Cele mai frecvente efecte adverse sunt durerea de cap, durerea musculară, durerea gastrică, senzaţia generală de slăbiciune, constipaţia, ameţeala şi starea de rău. Efectele adverse mai puţin frecvente sunt erupţiile cutanate, mâncărimile la nivelul pielii şi micozele. Rareori, la unii pacienţi pot apare reacţii alergice severe.

Opriţi tratamentul cu CRESTOR şi cereţi imediat îngrijire medicală dacă apare una din situaţiile următoare (legate de o reacţie alergică):

– Dacă aveţi dificultate în respiraţie însoţită sau nu de umflarea feţei, buzelor şi/sau gâtului.

– Dacă s-a produs umflarea feţei, buzelor şi/sau gâtului care pot da dificultate la înghiţire.

– Dacă aveţi mâncărimi severe ale pielii (cu excrescenţe).

La un număr mic de pacienţi au apărut reacţii musculare neplăcute. Deci, ca o precauţie, dacă constataţi apariţia unor crampe sau dureri musculare care nu au o altă explicaţie sau care durează mai mult decât v-aţi fi aşteptat, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră cât mai repede posibil. Medicul dumneavoastră poate efectua un test de sânge pentru a verifica starea muşchilor dumneavoastră.

Nu trebuie să vă speriaţi de această listă de reacţii adverse potenţiale. Este posibil ca în cazul dumneavoastră să nu apară nici una dintre ele.

Anunţaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă credeţi că aveţi oricare dintre acestea sau orice alte probleme în timp ce luaţi CRESTOR.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ CRESTOR

– Ca şi în cazul tuturor celorlalte medicamente, PĂSTRAŢI COMPRIMATELE FILMATE ÎNTR-UN LOC SIGUR unde copii nu le pot vedea sau lua. Medicamentele dumneavoastră le pot face rău.

– Păstraţi comprimatele filmate la temperaturi sub 30° C.

– Păstraţi comprimatele filmate în ambalajul original.

– Dacă medicul dumneavoastră vă spune să întrerupeţi administrarea comprimatelelor filmate, înapoiaţi toate comprimatele filmate rămase farmacistului.

– Nu luaţi comprimatele filmate după data expirării, menţionată pe ambalaj. Luaţi toate comprimatele filmate expirate şi înapoiaţi-le farmacistului.

***

Click AICI pentru preturile medicamentelor compensate cu care poti inlocui CRESTOR 10mg

Inapoi la Prospecte medicamente


ATENTIE!Prospectul prezentat in aceasta pagina este un prospect informativ. Nu folositi informatia din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii unei probleme de sanatate.