ZANOCIN OD 400 prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …

Forma de prezentare: Comprimate filmate eliberare prelungita
Doza: 400mg

Firma producatoare: RANBAXY U.K. LIMITED
Tara producatoare: Marea Britanie
Bucati/cutie: 10 comprimate filmate eliberare prelungita
Procent de compensare: 90%
Pret de referinta: 21.96 lei
Pret necompensat: 50.38 lei
Pret compensat categorie de asigurat 1 = 30.62 lei
Pret compensat categorie de asigurat 2 = 28.42 lei
Pret compensat categorie de asigurat 3 = 30.62 lei

Firma producatoare: RANBAXY U.K. LIMITED
Tara producatoare: Marea Britanie
Bucati/cutie: 5 comprimate filmate eliberare prelungita
Procent de compensare: 90%
Pret de referinta: 10.98 lei
Pret necompensat: 27.38 lei
Pret compensat categorie de asigurat 1 = 17.50 lei
Pret compensat categorie de asigurat 2 = 16.40 lei
Pret compensat categorie de asigurat 3 = 17.50 lei

Categorie de asigurat 1 = Salariat, Pensionar cu pensie mai mare de 700 de lei, Co-asigurat, Liber profesionist, PHS, Ajutor social, Somaj, Personal contractual, Card european, Acorduri internationale
Categorie de asigurat 2 = Copil (pana la 18 ani), Elev/Ucenic/Student (18 – 26 de ani), Gravida/Lehuza, Veteran, Revolutionar, Handicap, Alte categorii
Categorie de asigurat 3 = Pensionar cu pensie mai mica de 700 lei

Click AICI pentru preturile medicamentelor compensate cu care poti inlocui ZANOCIN OD 400

***

ZANOCIN OD 400 – prospect informativ

ZANOCIN® OD 400
comprimate filmate cu eliberare prelungita
ZANOCIN® OD 800
comprimate filmate cu eliberare prelungita

Compozitie
Zanocin® OD 400
Un comprimat filmat cu eliberare prelungita contine ofloxacina 400 mg si excipienti: intragranulari – crospovidona, hidrogenocarbonat de sodiu, hidroxipropilmetilceluloza, alginat de sodiu, guma xanthan, carbomer, lactoza monohidrat, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, extragranulari- stearat de magneziu, film- Opadry 31 B 58910 (White) *, cerneala de inscriptionare : Opacode S-1-17823 (Black) **.
* Compozitia Opadry 31 B 58910 (White): hidroxipropilmetilceluloza, lactoza monohidrat, dioxid de titan (E 171), Macrogol 400.
** Compozitia Opacode S-1-17823 (Black): Shellac, alcool izopropilic, oxid negru de fer (E 172), alcool N-butilic, propilenglicol, metanol, amoniac.

Zanocin® OD800
Un comprimat filmat cu eliberare prelungita contine ofloxacina 800 mg si excipienti: intragranulari- crospovidona, hidrogenocarbonat de sodiu, hidroxipropilmetilceluloza, alginat de sodiu, guma xanthan, carbomer, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, extragranulari – stearat de magneziu, film – Opadry 31 B 58910 (White)*, cerneala de inscriptionare: Opacode S-1 -17823 (Black)**.
* Compozitia Opadry 31 B 58910 (White): hidroxipropilmetilceluloza, lactoza monohidrat, dioxid de titan (E171), Macrogol 400.
** Compozitia Opacode S-1-17823 (Black): Shellac, alcool izopropilic, oxid negru de fer (E 172), alcool N-butilic, propilenglicol, metanol, amoniac.

Grupa farmacoterapeutica
Chinolone, fluorochinolone.

Indicatii terapeutice
Zanocin ® OD este indicat in tratamentul urmatoarelor infectii determinate de germeni sensibili: infectii ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumoniile determinate de H. Influenzae si Streptococcus pneumoniae si acutizarile bronsitelor cronice; infectii ale tractului urinar superior si inferior; gonoree acuta necomplicata, uretrala si cervicala; uretrite si cervicite non – gonococice determinate de Chlamydia trachomatis; infectii mixte ale uretrei si cervixului determinate de Chlamydia trachomatis si Neisseria gonorrhoeae; infectii necomplicate ale pielii si tesuturilor moi; boala inflamatorie acuta pelvina (inclusiv infectii severe); prostatite.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la ofloxacina, la alte antibiotice din grupul chinolonelor sau la oricare dintre excipientii produsului.
Antecedente de tendinopatie asociata cu fluorochinolonele.
Epilepsie.
Deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza.

Precautii
La unii pacienti la care s-au administrat fluorochinolone s-a observat fotosensibilizare. In timpul tratamentului cu ofloxacina trebuie sa se evite expunerea excesiva la lumina. Daca apar fenomene de fotosensibilizare, tratamentul trebuie intrerupt.

La pacientii cu antecedente de afectiuni ale sistemului nervos central, ofloxacina trebuie utilizata cu precautie.

Dupa administrarea majoritatii antibioticelor, inclusiv a ofloxacinei, a fost raportata aparitia colitei pseudomembranoase, care poate varia in severitate de la usoara pana la amenintatoare de viata. De aceea, este important sa se ia in considerare acest diagnostic la pacientii care prezinta diaree dupa administrarea de antibiotice.

Interactiuni
Teofilina
Ofloxacina, spre deosebire de alte fluorochinolone, nu pare sa determine interactiuni farmacocinetice cu teofilina.

Antiacide, sucralfat, cationi de metale, multivitamine
Absorbtia chinolonelor este scazuta de aceste produse medicamentoase, de aceea, administrarea lor concomitenta trebuie evitata.

Probenecid
Excretia urinara a anumitor chinolone este scazuta de administrarea concomitenta de probenecid.

Antiinflamatoare nesteroidiene
S-a raportat ca administrarea concomitenta de antiinflamatoare nesteroidiene creste efectele chinolonelor asupra sistemului nervos central.

Ciclosporina
In cazul administrarii concomitente a ciclosporinei cu anumite chinolone, au fost raportate concentratii plasmatice crescute de ciclosporina. Nu a fost studiat potentialul de interactiune intre ofloxacina si ciclosporina.

Substante metabolizate de enzimele citocromului P450
Majoritatea chinolonelor inhiba activitatea enzimelor citocromului P450. Acest fapt poate sa determine prelungirea timpului de injumatatire plasmatica pentru unele substante care sunt, de asemenea, metabolizate de acest sistem (de exemplu: ciclosporina, teofilina/metilxantina, warfarina etc), atunci cand se administreaza impreuna cu chinolonele. Durata perioadei de inhibitie variaza in functie de chinolona.

Warfarina
S-a raportat faptul ca chinolonele potenteaza efectele anticoagulantului oral warfarina sau ale derivatilor sai. Atunci cand aceste produse medicamentoase se administreaza concomitent, trebuie monitorizate cu atentie timpul de protrombina sau alte teste de coagulare.

Cimetidina
S-a dovedit ca cimetidina interfera cu eliminarea unor chinolone. La unele chinolone, aceasta a determinat cresterea semnificativa a timpului de injumatatire plasmatica si a ASC. Nu a fost studiat potentialul de interactiune dintre ofloxacina si cimetidina.

Medicatie antidiabetica
La pacientii tratati concomitent cu chinolone si antidiabetice au fost raportate tulburari ale glicemiei, inclusiv hiperglicemie si hipoglicemie; din acest motiv se recomanda monitorizarea cu atentie a glicemiei.

Modificarea rezultatelor testelor de laborator
Fosfataza alcalina, GOT, GPT si lactat-dehidrogenaza: in timpul tratamentului cu ofloxacina, valorile pot fi crescute.
Determinarea valorilor urinare ale opioidelor si porfirinelor: Pot sa apara reactii fals pozitive.

Doze si mod de administrare
Instructiuni pentru administrarea Zanocin ® OD 400 si 800,
comprimate filmate cu eliberare prelungita

Comprimatele nu trebuie taiate, sfaramate sau mestecate.
Comprimatele trebuie administrate dupa mese si inghitite intregi.

Doza uzuala pentru adulti

Infectii ale traclului urinar :
Cistite determinate de E.Coli sau K.Pneumoniae 400 mg / la intervale de 24 ore/ 3 zile
Cistite determinate de alti germeni 400 mg / la intervale de 24 ore / 7 zile
Infectii complicate ale tractului urinar 400 mg / la intervale de 24 ore / 10zile
Infectii ale pielii si tesuturilor moi 800 mg / la intervale de 24 ore / 10 zile
Pneumonii si acutizari ale bronsitelor cronice 800 mg / la intervale de 24 ore / 10 zile

Boli cu transmitere sexuala:
Gonoree necomplicata 400 mg / doza unica / 1 zi
Cervicite si uretrite non- gonococice 400 mg / la intervale de 24 ore * 7 zile*
Infectii mixte ale uretrei si cervixului determinate de C. Trachomatis si N. Gonorrhoeae 400 mg / la intervale de 24 ore / 7 zile
Prostatite 400 mg / la intervale de 24 ore / 6 saptamani
Boala inflamatorie pelvina acuta 800 mg / la intervale de 24 ore / 10-14 zile

Ajustarea dozei in cazul insuficientei renale
Dupa administrarea unei doze initiale uzuale, dozele trebuie ajustate dupa cum urmeaza:

Clearance-ul plasmatic al creatininei (ml/minut) – 20-50: In infectiile pielii si ale tesuturilor moi, pneumonii sau acutizarea bronsitelor cronice si boala inflamatorie pelvina acuta – doza recomandata este de 400 mg ofloxacina (un comprimat filmat cu eliberare prelungita Zanocin® OD 400) la intervale de 24 ore. Pentru alte indicatii, nu exista date suficiente pentru a stabili recomandarile de dozaj.
Clearance-ul plasmatic al creatininei (ml/minut) – <20: Nu exista date suficiente pentru a stabili recomandarile de dozaj. Pentru estimarea clearance-ului plasmatic al creatininei, in cazurile in care se cunoaste doar concentratia plasmatica a creatininei, se va utiliza urmatoarea formula: Barbati: Clearance-ul plasmatic al creatininei in ml/minut = [greutate (kg) x (140-varsta)] : [ 72 x concentratia plasmatica a creatininei (mg/dl)] Femei: 0,85 x valoarea calculata la barbati Insuficienta hepatica La pacientii cu insuficienta hepatica severa cum este in caz de ciroza hepatica cu ascita, eliminarea ofloxacinei poate fi redusa. Ca urmare, nu trebuie depasita o doza maxima de 400 mg ofloxacina pe zi. Reactii adverse Frecventa reactiilor adverse din baza de date a studiilor clinice este de aproximativ 7%. Cele mai frecvente evenimente sunt intalnite la nivel gastro-intestinal (aproximativ 5 %) si al sistemului nervos (2 %). Pe baza experientei de dupa punerea pe piata a ofloxacinei au fost inregistrate urmatoarele reactii adverse care prezinta o frecventa de tipul: 0,1-1 % - mai putin frecvente, < 0,1 % - rare, < 0,01 % - foarte rare si cazuri izolate << 0,01 %. Reactii adverse hepatice si digestive Mai putin frecvente: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, simptome gastrice (uneori, diareea poate sa reprezinte o manifestare a enterocolitei care poate fi, in unele cazuri, de tip hemoragic). Rare: inapetenta, cresterea valoriior serice ale enzimelor hepatice si / sau bilirubinei. Foarte rare: pot sa apara icter colestatic si afectare severa hepatica. In cazul administrarii de antibiotice, o forma particulara de enterocolita care poate sa apara este colita pseudomembranoasa (in cele mai multe cazuri se datoreaza Clostridium difficile). Chiar daca prezenta Clostridium difficile este doar suspectata, administrarea ofloxacinei trebuie intrerupta imediat si trebuie sa se instituie un tratament adecvat. In aceste cazuri nu se vor administra substante care inhiba peristaltismul. Reactii adverse asupra sistemului nervos central Mai putin frecvente: cefalee, ameteli, tulburari de somn, agitatie. Rare: confuzie, cosmaruri, anxietate, depresie, halucinatii si reactii psihotice, somnolenta, mers nesigur si tremor (datorate tulburarilor de coordonare musculara), neuropatie, hipoestezii si parestezii sau hiperestezii, tulburari de vedere, tulburari ale gustului si mirosului (inclusiv, in cazuri rare, pierderea gustului si a mirosului), simptome extrapiramidale. Foarte rare: convulsii, tulburari de auz (inclusiv, in cazuri rare, pierderea auzului). La unii pacienti, aceste reactii au aparut dupa administrarea primei doze de ofloxacina; in aceste cazuri, tratamentul trebuie intrerupt imediat. Reactii adverse asupra aparatului cardiovascular S-au raportat tahicardie si scaderea tranzitorie a tensiunii arteriale. Rare: colaps circulator (datorat unei scaderi marcate a tensiunii arteriale). Reactii adverse hematologice Foarte rare: anemie, leucopenie (inclusiv agranulocitoza), trombocitopenie, pancitopenie. Doar in unele cazuri acestea se datoreaza depresiei medulare. In cazuri foarte rare, a aparut anemie hemolitica. Reactii adverse renale Cazuri izolate: nefrite interstitiale acute sau cresterea concentratiei plasmatice a creatininei care poate determina insuficienta renala acuta. Reactii adverse cutanate si de tip alergic Mai putin frecvente: eruptii cutanate, prurit. Foarte rare: eruptii cutanate la expunerea la lumina puternica, alte reactii cutanate severe; pot sa apara reactii de hipersensibilitate, imediate sau tardive, localizate de obicei la nivel cutanat (eritem multiform, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell, vasculite). In conditii exceptionale, vasculitele pot determina leziuni cutanate, inclusiv necroze si pot sa afecteze organele interne. Rareori, au fost raportate alte semne de anafilaxie, cum sunt: tahicardie, febra, dispnee, soc, edem angioneurotic, reactii vasculitice, eozinofilie. In asemenea cazuri, tratamentul trebuie intrerupt imediat si, daca este necesar trebuie sa se instituie un tratament de sustinere. Cazuri izolate: pneumonii Alte reactii adverse Rare: stare generala alterata Foarte rare: cresterea sau scaderea excesiva a glicemiei, slabiciune, dureri musculare si articulare (in cazuri izolate acestea pot fi simptome ale rabdomiolizei). Cazuri izolate: afectare tendinoasa, inclusiv inflamarea si ruptura tendoanelor (de exemplu, tendonul lui Ahile), in special la pacientii tratati concomitent cu corticosteroizi. In cazul aparitiei semnelor de inflamatie a tendonului, tratamentul cu ofloxacina trebuie intrerupt imediat si trebuie instituit un tratament adecvat pentru tendonul afectat. La pacientii predispusi, nu poate fi exclusa posibilitatea ca ofloxacina sa fie factorul declansator al porfiriei. Cu exceptia catorva cazuri (de exemplu cazuri izolate de tulburari ale mirosului, gustului sau auzului), la intreruperea tratamentului cu ofloxacina, s-a observat disparitia reactiilor adverse. Supradozaj Deoarece nu exista nici un antidot specific pentru ofloxacina, tratamentul supradozajuiui trebuie sa fie simptomatic si de sustinere si poate sa includa urmatoarele masuri: - inducerea emezei sau lavajul gastric pentru golirea stomacului; - mentinerea unui nivel optim de hidratare; - tratament simptomatic si de sustinere. Ofloxacina nu se elimina eficient prin hemodializa sau dializa peritoneala. Atentionari speciale Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea administrarii ofloxacinei la copii, adolescenti (cu varste mai mici de 18 ani), gravide si femei care alapteaza. Copii La copii si adolescenti (cu varste sub 18 ani), nu se recomanda administrarea fluorochinolonelor. Varstnici Pana in prezent, nu au fost evidentiate probleme specifice de tip geriatrie care sa limiteze utilizarea fluorochinolonelor la pacientii varstnici. Totusi, pacientii varstnici sunt predispusi la scaderea functiei renale datorita varstei, ceea ce poate face necesara ajustarea dozelor la pacientii la care se administreaza fluorochinolone (vezi pct. Doze si mod de administrare - Ajustarea dozei in cazul insuficientei renale). Sarcina si alaptarea La gravide, nu exista studii adecvate si bine controlate cu ofloxacina. In timpul sarcinii, ofloxacina trebuie utilizata numai daca beneficiul potential matern justifica riscul potential pentru fat. Ofloxacina se excreta in laptele matern. Datorita potentialului de aparitie a unor reactii adverse grave la copiii alaptati de mame la care se administreaza ofioxacina, trebuie luata o decizie cu privire la intreruperea alaptarii sau a tratamentului cu ofloxacina, tinand cont de importanta medicatiei pentru mama. Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, pacientii trebuie sa stie cum reactioneaza la ofloxacina, datorita faptului ca ocazional au fost raportate stari somnolenta, afectarea abilitatilor, ameteli si tulburari de vedere. Aceste efecte pot fi potentate de consumul de alcool etilic. ***

Click AICI pentru preturile medicamentelor compensate cu care poti inlocui ZANOCIN OD 400

Inapoi la Prospecte medicamente


ATENTIE!Prospectul prezentat in aceasta pagina este un prospect informativ. Nu folositi informatia din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii unei probleme de sanatate.