OSPAMOX 250 mg prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …







OSPAMOX 250mg – prospect

Avertisment!
OSPAMOX 250mg capsule este un medicament.
Folositi OSPAMOX 250mg capsule doar daca v-a fost prescris de un medic.


OSPAMOX 1000mg

Compozitie:
Ospamox 125mg/5 ml: 5 ml (o lingurita de masura) contin: Amoxicilina 125mg; Benzonat de sodiu 25mg; Zaharina sodica 3,3mg; Zaharoza, aprox. 1,2mg. Ospamox 250mg/5 ml: 5 ml (o lingu-rita de masura) contin: Amoxicilina 250mg; Benzonat de sodiu 25mg; Zaharina sodica 3,3mg; Zaharoza, aprox. 1,6 g. Ospamox 375mg/5 ml: 5 ml (o lingurita de masura) contin: Amoxicilina 375mg; Benzonat de sodiu 25mg; Zaharina sodica 3,3mg; Zaharoza, aprox. 2,0 g.

Ospamox 250mg: 1 capsula contine: Amoxicilina 250mg. Ospamox 500mg: 1 capsula contine: Amoxicilina 500mg. Ospamox 500mg: 1 tableta contine: Amoxicilina 500mg. Ospamox 1000mg: 1 tableta contine: Amoxicilina 1000mg.

Proprietati:
Amoxicilina este o penicilina cu spectru larg si actiune rapida. Ca si alte peniciline, amoxicilina actioneaza ca inhibitor al sintezei peretelui celular al agentilor patogeni. Amoxicilina are un spectru larg de actiune care cuprinde atat germeni gramnegativi cat si grampozitivi. Intre gramnegativi, sensibili la amoxicilina sunt inclusi. Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonellae, Shigellae, Campilobacter, Haemophilus influenzae, Bordetella pertussis cat si Leptospira si Chlamidia. Alti germeni sensibili la amoxicilina sunt cei cuprinsi in spectrul penicilinei G, de ex. streptococii din grupele A, B, C, G, H, L si M, Streptococcus pneumoniae, streptococii neproducatori de penicilinaza, Neisseria, Erysipelothrix thusiopathiae, corynebacteria, Bacillus anthracis, actinomycetes, streptobacili, Spirillum minus, Pasteurella multocida, Listeria si spirochete ca Leptospira, Treponema, Borrelia si altele, cat si numeroase organisme anaerobe incluzand peptococci, clostridii, fusobacterii, etc.

Farmacocinetica:
Absorbtia amoxicilinei este neafectata de ingestia de alimente. Medicamentul este absorbit aproape in intregime in intestinul subtire. NIvelul maxim in ser este atins la 1-2 ore dupa ingestie. Medicamentul difuzeaza imediat in tesuturi si fluide, inclusiv in sputa si secretii bronhiale purulente. La pacientii cu functii hepatice intacte se ating concentratii biliare inalte. Eliminarea are loc in principal pe caile renale. Timpul de injumatatire prin eliminare este de 1-2 ore. Mai mult de jumatate din doza orala este eliminata prin urina sub forma terapeutica activa.

Indicatii:
Infectii provocate de germeni sensibili la amoxicilina. Infectii ale tractului respirator: (in particular cele provocate de Haemophilus influezae). Infectii si infectii mixte ale tractului respirator superior cat si ale urechii, nasului si gatului (ex. sinuzita, otita medie). Infectii ale tractului respirator inferior ca: bronsita acuta si cronica, pneumonie, pertussis. Infectii ale tractului urogenital: Forme acute si cronice de pielonefrita, pielita, cistita uretrita, prostatita, etc. Gonoree. Infectii ginecologice: (ex. infectii postabortum, anexita, endometrita, etc. Infectii ale tractului grastrointestinal: diaree provocata de bacterii ca Salmonelae, Shigellae, (febra tifoida, paratifoida, etc.), infectii ale sistemului biliar (colangiolite, colangite, colecistite). Infectii ale pielii si tesuturilor moi: Leptospiroze: Listerioze acute si latente: Ospamoxul mai este activ si in urmatoarele boli (in masura in care nu este indicat un tratament parenteral, de ex. cu ampicilina): Tratamentul preventiv de scurta durata (24-48 de ore) in interventii de mica chirurgie (ex. cavitatea bucala). Endocardite (ex. de origine enterococica), in combinatie cu un aminoglicozid. Meningita bacteriana. Septicemie provocata de patogeni sensibili la amoxicilina. In cazul sensibilitatii cunoscute a germenului la penicilina G, se va prefera aceasta.

Mod de intrebuintare:
Se va lua medicamentul cu multa apa.

Posologie:
Dozele sunt in functie de sensibilitatea germenilor si de locul infectiei. In general este recomandabil sa se imparta doza zilnica in 2 (3-4) prize. Dozele pentru copii, calculate pe baza indicatiilor, kg corp, nu trebuie sa depaseasca dozele maxime indicate pentru adulti. Posologie medie pentru: Copii: 30-60mg/kg corp/zi. Adolescenti si adulti: 1500-2000mg/zi. Indicatii speciale: Copii: 1 an: 2×1 lingurita – masura pe zi: 125mg/5 ml; 1-6 ani: 2×1 1/2 lingurite – masura pe zi: 250mg/ 5 ml; 6-10 ani: 2×1 1/2 lingurite – masura pe zi: 375mg/ 5 ml; 10-14 ani: 2×1 comprimate pe zi: 500mg. Adolescenti: 2×1 comprimate pe zi: 750mg. Adultii: 2×1 comprimate pe zi 1000mg. In locul granulelor pentru suspensie orala de 250mg/375mg se pot folosi capsulele corespunzatoare, si in locul comprimatelor de 500mg, capsule de 500mg. Activitatea puternica si buna resorbtie a Ospamox permit de asemenea tratarea infectiilor grave pe cale orala. In infectii severe doza zilnica se va creste: Copii: 100mg/Kg corp/zi. Adulti: pana la 6000mg zilnic. Doze de 200mg/kg corp/zi la copii si de 8000mg pe zi la adulti au fost bine tolerate. Pentru infectii acute, febrile ale tractului gastrointestinal (febra tifoida, paratifos) si ale tractului biliar cat si in infectii ginecologice adulti vor primi doze de 3×1500-2000mg/zi sau 4×1000-1500mg/zi. Leptospiroze: Adultii: 4×500-750mg/zi (6-12 zile). Purtatori cronici de Salmonella: Adulti: 3×1500-2000mg/zi (2-4 saptamani). Prevenirea endocarditei dupa extractii dentare: Adultii primesc 3000-4000mg, o ora inaintea interventiei si la 8-9 ore dupa interventie, daca este cazul. Copiii primesc jumatate din aceasta doza. Tratamentul trebuie continuat 2-5 zile de la disparitia simptomelor pentru prevenirea sechelelor. Infectiile cu streptococi se vor trata cel putin 10 zile (recomandare OMS). Doze pentru pacienti cu excretie redusa: La pacientii cu functii renale reduse sau creatinina plasmatica peste 4mg (clearance de creatinina sub 30 ml/min.) cat si la prematuri si nou-nascuti, dozarea medicamentului si/sau intervale de administrare, se vor adapta la gradul de eliminare renala. Daca clearance-ul de creatinina este intre 15 si 40 ml/min, amoxicilina trebuie administrata la intervale de aproximativ 12 ore. Pacientilor cu anurie nu li se va administra mai mult de 2 000mg in 24 ore. Infectiile tractului urinar necesita doze normale.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate cunoscuta sau banuita la penicilina. La pacientii sensibili la cefalosporine, atentia trebuie indreptata catre eventuale cross-alergii. Amoxicilina nu se va administra la pacientii cu mononucleoza infectioasa (febra glandulara Pfeiffer) sau leucemie limfatica, deoarece reactiile tind sa devina si mai frecvente. Infectiile gastrointestinale grave cu diaree si voma persistenta nu se vor trata cu amoxicilina orala, datorita riscului de malabsorbtie. Infectiile dermato-venerice nu se vor trata cu amoxicilina orala. O atentie speciala se va acorda pacientilor cu diateza algerica si astm bronsic.

Sarcina si alaptare:
Nu exista dovada unui efect embriotoxic, teratogen sau mutagen al medicamentului in timpul sarcinii sau alaptarii; este cunoscuta trecerea penicilinei in laptele de matern.

Efecte secundare:
Cele mai obisnuite efecte secundare ce pot aparea in timpul administrarii de amoxicilina, simptomele grastrointestinale (greturi, varsaturi), sunt mult mai rare decat la ampicilina, datorita bunei absorbtii a amoxicilinei. S-au observat rar reactii de hipersensibilitate ca: urticarie, febra, dureri in incheieturi, eriteme multiforme, edeme angioneurotice, probleme hematologice (trombocitopenie, agranulocitoza, leucopenie, eozinofilie). Acestea au de obicei o evolutie blanda si dispar in cateva zile. Ca si penicilinele, Ospamoxul poate cauza, in mod exceptional, soc anafilactic. Au fost descrise, la cateva cazuri, dermatite exfoliative si eriteme multiforme. Ca si penicilinele, amoxicilina poate produce dureri de cap, oboseala, glosite, stomatite, febra, dureri in incheieturi, edem angioneurotic sau nefrita interstitiala. Pacientii tratati pentru febra tifoida, leptospiroza sau sifilis pot dezvolta o reactie Jarisch-Herxheimer, secundara la bacterioliza. Pacientii cu epilepsie sau meningita si insuficienta renala, prezinta un risc inalt de manifestari neurotoxice. Au fost observate cresteri ocazionale minore ale GOT si GPT.

Interactiuni:
Datorita actiunii sale asupra proliferii microorganismelor, amoxicilina nu trebuie combinata cu antibiotice cu efect bacteriostatic (ex. tetraciclina, cloramfenicol). Asocierea cu alte antibiotice (cefalosporine, aminoglicozide), se va face numai in cazul in care este de asteptat o actiune sinergica sau cel putin aditiva. In cazul administrarii concomitente, probenecidul (ex. 4×0,5 g pe cale orala; contraindicat la copii sub 2 ani) poate conduce la niveluri plasmatice inalte si sustinute de amoxicilina reducand eliminarea renala. Ca rezultate, probenecidul poate reduce distribuirea si difuzia Ospamoxului in tesuturi. Pacientii carora li se administreaza simultan alopurinol prezinta un risc mai accentuat de aparitie al eruptiilor. In cazuri rare, amoxicilina, ca si alte antibiotice, poate reduce eficienta anticonceptionalelor orale. Luarea simultana de antiacide, poate reduce absorbtia amoxicilinei. Dozarea glicozuriei este fals pozitivata; la fel dozarea urobiligenului.

Incompatibilitati:
Nu se cunosc.

Atentionari speciale si precautii la utilizare:
La pacientii care prezinta reactii algerice, tratamentul se va opri si se va institui un tratament cu epinefrina, antihistaminice si corticosteroizi. Antibioticele singure nu sunt potrivite in tratarea colangitei sau colecistitei, in afara cazurilor blande fara colestaza majora. La eczeme maculopapulare, tratamentul se continua numai in caz de indicatie vitala, iar pacientul va fi monitorizat cu multa grija. In caz de tratament prelungit cu doze mai este recomandabil un control complet si diferentiat hematologic si al functiilor hepatice si renale; de asemenea se va supraveghea aparitia de germeni si ciuperci rezistente. Infectiile secundare se vor trata ca de obicei. Aparitia diareei severe si persistente poate sugera o enterocolita mucomembranoasa (diaree, muco-hemoragii, dureri abdominale difuze, colici abdominali, febra), putand pune in dubiu pronosticul vital. In astfel de cazuri se opreste imediat tratamentul cu Ospamox si se instituie un tratament adecvat germenului pus in evidenta (de exemplu vancomicina pe cale orala). Preparatele antiperistaltice sunt contraindicate. La pacientii cu gonoree care sunt suspectati de sifilis primar, tratamentul va fi precedat de o examinare microscopica in camp intunecat. Toti pacientii suspectati de sifilis vor fi urmariti serologic timp de 4 saptamani. Nota pentru diabetici: Trebuie avut in vedere continutul in zahar (vezi Compozitie).

Stabilitate: In conditiile adecvate de pastrare Ospamoxul ramane stabil pana la data de expirare indicata pe ambalaj.

Conservare:

Se va pastra la loc intunecat si uscat la o temperatura sub 25 grade Celsius.

Forma de prezentare:

Ospamox 125mg/250mg/375mg/5 ml granule; Flacon pentru 60 ml suspensie orala, ambalaj clinic; Ospamox 250mg/ 500mg capsule: cutie cu 12 capsule, ambalaj clinic; Ospamox: 500mg/ 1000mg comprimate filmate: cutie cu 12 comprimate, ambalaj clinic. Prepararea si stabilitatea suspensiei: Se umple flaconul pana la jumatate cu apa de baut, se agita puternic, si se umple pana la semn. Se agita bine inainte de folosire. Pastrata la o temperatura sub 25 grade Celsius, suspensia este stabila 14 zile.

Important!
Acesta este un prospect informativ al medicamentului OSPAMOX 250mg capsule
Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu OSPAMOX 250mg capsule a unei probleme de sanatate.



OSPAMOX 250mg – detalii si pret

DCI medicament: AMOXICILLINUM
Forma farmaceutica: caps.
Cantitate/ambalaj: 12 caps.
Doza (concentratia): 250mg
Forma de prezentare: CUTIE X 2 BLIST. AL-PVC/PVDC X 6 CAPS.
Firma: SANDOZ GMBH
Tara: Austria
Cod ATC: J01CA04
Cod CIM: W41579001




VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
OSPAMOX 250mg capsule este un medicament.
Folositi OSPAMOX 250mg capsule doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului OSPAMOX 250mg capsule
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu OSPAMOX 250mg capsule a unei probleme de sanatate.

Index medicamente