OMERAN 20 mg prospect pret compensat

OMERAN 20- detalii si preturi

DCI: OMEPRAZOLUM
Forma de prezentare: Capsule gastrorezistente
Doza: 20mg

Firma producatoare: EUROPHARM SA
Tara producatoare: Romania
Bucati/cutie: 28 capsule gastrorezistente
Procent de compensare: 90%
Pret de referinta: 18.94 lei
Pret necompensat: 23.05 lei
Pret compensat categorie de asigurat 1 = 6.01 lei
Pret compensat categorie de asigurat 2 = 4.11 lei
Pret compensat categorie de asigurat 3 = 6.01 lei

Firma producatoare: EUROPHARM SA
Tara producatoare: Romania
Bucati/cutie: 14 capsule gastrorezistente
Procent de compensare: 90%
Pret de referinta: 9.47 lei
Pret necompensat: 14.22 lei
Pret compensat categorie de asigurat 1 = 5.70 lei
Pret compensat categorie de asigurat 2 = 4.75 lei
Pret compensat categorie de asigurat 3 = 5.70 lei

Categorie de asigurat 1 = Salariat, Pensionar cu pensie mai mare de 700 de lei, Co-asigurat, Liber profesionist, PHS, Ajutor social, Somaj, Personal contractual, Card european, Acorduri internationale
Categorie de asigurat 2 = Copil (pana la 18 ani), Elev/Ucenic/Student (18 – 26 de ani), Gravida/Lehuza, Veteran, Revolutionar, Handicap, Alte categorii
Categorie de asigurat 3 = Pensionar cu pensie mai mica de 700 lei

Click AICI pentru preturile medicamentelor compensate cu care poti inlocui OMERAN 20

***

OMERAN 20 – prospect informativ

Forma de prezentare:
Capsule operculate. Cutie plianta de carton continand 2 blistere a cate 10 capsule.

Compozitie:
0,240 g microcapsule enterosolubile ce contin 20 mg omeprazol/capsula.

Proprietati:
Omeprazolul, un derivat de imidazol, este considerat medicamentul cu cea mai puternica si durabila actiune de inhibare a secretiei gastrice acide.

Este o baza slaba, care elibereaza forma activa in mediu acid la nivelul celulelor parietale, unde se acumuleaza. Substanta marcata radioactiv dispare repede din plasma, dar se mentine mai mult de 16 ore la nivelul celulelor parietale. Studii efectuate asupra glandelor gastrice izolate au aratat inhibarea diferitelor tipuri de secretie stimulata (prin histamina, carbacolina, AMPc) si a secretiei bazale. Actiunea este atribuita deprimarii activitatii H+, K+- ATP-azei, enzima din membrana celulelor parietale care transfera ionii de hidrogen din citoplasma in mediul extracelular, avand functie de pompa de protoni. Actiunea ei este rapida si durabila; o singura priza zilnica exercita un control reversibil asupra secretiei gastrice. Omeprazolul s-a dovedit foarte eficace terapeutic la ulcerosi. Durerea ulceroasa se linisteste in cea mai mare masura inca din prima saptamana de tratament. Studii controlate au aratat ca tratamentul cu doze de 30 mg/zi determina vindecarea ulcerului duodenal in proportie de 73% dupa 2 saptamani si 92% dupa 4 saptamani (pentru cimetidina proportia de vindecari a fost de 46% respectiv 74%); tratamentul cu 40 mg/zi a realizat vindecari de 93% din cazuri dupa 2 saptamani si 100% dupa 4 saptamani. Frecventa recidivelor, la 6 luni de la vindecare si oprire a medicatiei a fost de 31% (fata de 50-60% pentru blocantele H2-histaminergice). Au fost obtinute rezultate bune si in ulcerul gastric, de asemenea in sindromul Zollinger – Ellison.

Farmacocinetica:
Absorbtie si distributie: Produsul este format din microcapsule enterosolubile ce contin omeprazol, acesta fiind labil in mediul acid. Absorbtia omeprazolului incepe dupa ce acesta paraseste stomacul. Absorbtia este rapida, picul plasmatic apare dupa 0,5-3,5 ore. Biodisponibilitatea absoluta este de 30-40% dupa administrarea unei doze de 20-40 mg, datorita unei metabolizari presistemice insemnate. Dupa administrari repetate ale unei doze zilnice unice, biodisponibilitatea creste pana la 60%. Prezenta alimentelor nu influenteaza biodisponibilitatea omeprazolului. La subiectii sanatosi timpul de injumatatire este de 0,5 – 1 ora si clearance-ul total este de 500-600 ml/min. Omeprazolul se leaga de proteine in proportie de 95%. Metabolizare si eliminare: Se metabolizeaza la nivelul ficatului, rezultand derivati sulfurati, sulfonati si hidroxi-omeprazol. Se elimina prin urina sub forma de metaboliti in proportie de 77%. Cei doi metaboliti principali din urina sunt hidroxi-omeprazolul si acidul carboxilic corespunzator. Se elimina de asemenea pe cale biliara. La pacientii cu disfunctii hepatice biodisponibilitatea creste aproximativ 100%, comparativ cu o doza i.v., datorita primului pasaj hepatic, iar timpul de injumatatire biologica al substantei medicamentoase creste la aproape 3 ore, clearance-ul plasmatic mediu fiind de 70 ml/min, comparativ cu valoarea de 500-600 ml/min in cazul subiectilor normali. La pacientii cu afectiuni cronice renale al caror clearance creatininic este cuprins intre 10 si 62 ml/min/1,73 m2, distributia omeprazolului a fost similara cu cea a subiectilor sanatosi, cu toate ca s-a inregistrat o crestere a biodisponibilitatii. Deoarece excretia renala este principala cale de eliminare a omeprazolului, eliminarea s-a incetinit direct proportional cu scaderea clearance-ului creatininei. Rata de eliminare este scazuta la pacientii varstnici, iar biodisponibilitatea creste. Dupa administrarea unei doze de 40 mg la subiectii varstnici biodisponibilitatea omeprazolului a fost de 76% fata de 58% pentru aceeasi doza, la subiectii tineri.

Indicatii terapeutice:
Ulcer duodenal evolutiv; ulcer gastric evolutiv; esofagita de reflux; sindrom Zollinger – Ellison. De asemenea este indicat ca tratament preventiv in caz de recidiva in esofagita de reflux si in ulcerul gastric si duodenal dificil de controlat.

Mod de administrare:
Adulti: Ulcer duodenal: 20 mg/zi (o priza) timp de 2 saptamani. Daca vindecarea nu este totala, tratamentul se poate prelungi cu 2 saptamani. Daca este vorba de un ulcer refractar la alte tratamente se pot folosi 40 mg/zi (intr-o singura priza) timp de 4 saptamani. In caz de recidive se pot aplica din nou aceleasi scheme de tratament. Ulcer gastric: 20 mg/zi timp de 4 saptamani. Daca nu se vindeca, se recomanda tratament suplimentar inca 4 saptamani. In caz de recidive se aplica aceeasi schema de tratament. La cei cu ulcer gastric refractar la alte tratamente: 40 mg/zi, timp de 8 saptamani. Esofagita de reflux: 20 mg/zi 4 saptamani. Tratament suplimentar, daca este cazul, 4 saptamani. Esofagita refractara la alte tratamente: 40 mg/zi, 8 saptamani. Recidiva: se repeta schema de tratament. Tratament de intretinere: La pacientii cu esofagita de reflux recidivanta, se pot preveni recaderile cu 20 mg omeprazol/zi cu o durata a tratamentului mergand pana la 6 ani In ulcerele recidivante, dificil de controlat, se recomanda un tratament de 12 luni cu 20 mg/zi. In cazurile refractare vindecate prin omeprazol (40 mg/zi) tratamentul preventiv de 20 mg/zi poate fi insuficient. Se poate creste doza la 40 mg (priza zilnica unica). Sindrom Zollinger-Ellison: Tratamentul se individualizeaza; durata lui depinde de manifestarile clinice. Bolnavii cu forme grave care nu raspund la alte metode terapeutice au fost tratati cu succes (in 90 % din cazuri) cu doze cuprinse intre 20 – 120 mg/zi. Pentru o posologie superioara a 80 mg/zi, doza cotidiana trebuie repartizata in doua prize. Copii: Nu se dispune de o experienta clinica necesara stabilirii unei posologii adecvate. In caz de insuficienta renala sau hepatica si la varstnici nu este necesara o ajustare a dozelor.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la omeprazol.

Reactii adverse:
Omeprazolul este in general bine tolerat. Pot sa apara diaree, cefalee, greata, meteorism, constipatie, eruptii cutanate, fotosensibilizare. Au fost semnalate tulburari hematologice: anemie, neutropenie, pancitopenie, trompocitopenie. Aceste manifestari sunt tranzitorii si de intensitate moderata.
Precautii in administrare: In caz de ulcer gastric se recomanda verificarea benignitatii leziunilor inainte de inceperea tratamentului. Ca si in cazul altor medicamente antisecretoare gastrice, omeprazolul favorizeaza dezvoltarea bacteriilor intragastrice prin diminuarea volumului si aciditatii sucului gastric, mai ales in cazul tratamentelor de lunga durata. La copii, eficacitatea si toleranta medicamentului nu a fost studiata.

Sarcina si alaptare:
Studiile efectuate pe animale nu au demonstrat efecte teratogene sau embriotoxice, dar se impun masuri de prudenta, ca de altfel in cazul tuturor medicamentelor noi: se recomanda sa nu se administreze in primul trimestru de sarcina, iar in restul perioadei de sarcina sau in perioada de alaptare se prescrie numai in caz de necesitate absoluta.

Proprietati farmacotoxice:
Mecanismul prin care pot sa apara celulele cancerigene gastrice (celulele ECL) se explica prin hipoclorhidria prelungita si constant semnalata in cazul administrarii omeprazolului. Omeprazolul poate afecta si alte celule din tractul gastro-intestinal, fie direct, fie prin inducerea hipoclorhidriei. Studii efectuate pe 200 de pacienti dupa tratament cu omeprazol, timp de 12 luni, au demonstrat ca, desi exista riscul aparitiei tumorilor gastrice in cazul unor tratamente prelungite, nu a fost pusa in evidenta prezenta celulelor cancerigene.

Supradozare:
Studiile efectuate pana in prezent au demonstrat ca doza unica letala este de 4000 mg/kg la sobolani, animalele prezentand convulsii, tulburari respiratorii si cardiace. Nu exista date privind supradozarea la oameni, dar o doza de 360 mg/zi este bine tolerata. In caz de supradozaj se recomanda tratament simptomatic.

Interactiuni:
Diazepamul, fenitoina si warfarina (medicamente metabolizate prin oxidare hepatica): omeprazolul poate incetini eliminarea lor. Se recomanda informarea pacientilor si reducerea posologiei. Nu s-au regasit interactiuni cu propranololul sau teofilina, dar nu trebuie exclusa posibilitatea interactiunii cu alte medicamente metabolizate in mod egal prin intermediul sistemului enzimatic al citocromului P450. Se impune prudenta in cazul asocierii cu substante medicamentoase cu afinitate mare pentru proteinele plasmatice. Gastro-intestinalele topice: nu este cunoscuta o influenta a gastro-intestinalelor topice, cum ar fi hidroxidul de aluminiu, in absorbtia omeprazolului. Se recomanda administrarea lor la interval de 2 ore.

Conditii de pastrare:
Deoarece omeprazolul este fotosensibil, se recomanda pastrarea capsulelor in ambalajul original, ferite de lumina si umezeala, la temperatura camerei.

***

Click AICI pentru preturile medicamentelor compensate cu care poti inlocui OMERAN 20

Inapoi la Prospecte medicamente


ATENTIE!Prospectul prezentat in aceasta pagina este un prospect informativ. Nu folositi informatia din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii unei probleme de sanatate.