NITROGLICERINA 0.5 mg prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …NITROGLICERINA 0.5mg – prospect

Avertisment!
NITROGLICERINA 0.5mg tablete subling. este un medicament.
Folositi NITROGLICERINA 0.5mg tablete subling. doar daca v-a fost prescris de un medic.


NITROGLICERINA 0,5mg, comprimate sublinguale

Trinitrat de gliceril

CE ESTE NITROGLICERINA 0,5mg SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Trinitrat de gliceril , substanta activa a medicamentului Nitroglicerina 0,5mg largeste (dilata) vasele de sange.El apartine grupei de medicamente numite nitrati.

Nitroglicerina 0,5mg este utilizata pentru intreruperea sau prevenirea pe termen scurt a crizelor dureroase cardiace (angina pectorala) si in situatii cu risc de crize dureroase anginoase (stress sau effort fizic).

Nitroglicerina 0,5mg poate fi utilizata in atacul de inima (infarctul miocardic acut), ca terapie vasodilatatoare in unitatile de terapie intensiva din spital.

De asemenea, ea este utilizata in insuficienta cardiaca acuta (insuficienta cardiaca stanga) si in spasmul arterelor coronare determinat de cateterismul din timpul angiografiei coronariene.

INAINTE SA UTILIZATI NITROGLICERINA 0,5mg

Nu utilizati Nitroglicerina 0,5mg:

– daca sunteti alergic (hipersensibil) la trinitratul de gliceril sau la alti nitrati, sau la oricare dintre celelalte componente ale Nitroglicerina 0,5mg

– daca aveti tensiune arteriala scazuta, cu tensiunea arteriala sistolica mai mica de 90 mm Hg

– daca suferiti de tulburari ortostatice (scaderi bruste ale tensiunii arteriale determinate de schimbarea pozitiei corpului – ridicarea in picioare – care poate duce la lesin).

Nitroglicerina 0,5mg nu poate fi utilizata in soc, in situatie de colaps si in insuficienta cardiaca cu presiune de umplere scazuta.

Aveti grija deosebita cand utilizati Nitroglicerina 0,5mg

Inainte sa incepeti sa luati Nitroglicerina 0,5mg, comprimate sublinguale, adresati-va medicului dumneavoastra:

– daca suferiti de anumite tipuri de afectiuni ale inimii cum ar fi cardiomiopatia hipertrofica, afectiuni inflamatorii cardiace, boli ale valvulelor inimii, disfunctii ale ventriculului stang

– daca suferiti de afectiuni ale rinichilor,

– daca suferiti de afectiuni ale ficatului,

– daca suferiti de afectiuni ale glandei tiroide,

– daca suferiti de glaucom (presiunea intraoculara crescuta),

Daca dupa utilizarea comprimatelor Nitroglicerina 0,5mg, simptomele dumneavoastra de slabiciune musculara nu se amelioreaza sau se amelioreaza doar partial, sau daca apare oricare alta reactie adversa, adresati-va medicului dumneavoastra.

Folosirea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Administrarea concomitenta a sildenafilului sau tadalafilului (utilizate pentru tratamentul disfunctiei erectile) cu Nitroglicerina 0,5mg este contraindicata. Administrarea concomitenta a medicamentelor utilizate in tensiunea arteriala crescuta (vasodilatatoare, medicamente antihipertensive, beta blocanti, antagonisti ai canalelor de calciu), a medicamentelor neuroleptice (utilizate in tratamentul anumitor afectiuni psihiatrice), a antidepresivelor triciclice (utilizate in tratamentul depresiei) la fel ca si consumul de alcool scad tensiunea arteriala. Nitroglicerina 0,5mg creste efectul hipertensiv al dihidroergotaminei. De asemenea, Nitroglicerina 0,5mg poate scadea efectul heparinei, de aceea verificarea testelor de coagulare ale sangelui este necesara.

Utilizarea Nitroglicerina 0,5mg cu alimente si bauturi

Comprimatele sublinguale se dizolva in gura ca atare.

Alimentele si bauturile nu influienteaza efectele Nitroglicerinei 0,5mg.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nitroglicerina 0,5mg se poate utiliza in timpul sarcinii sau alaptarii doar cu recomandarea medicului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nitroglicerina 0,5mg nu are efecte adverse asupra atentiei pacientului sau asupra capacitatii sale de concentrare.

Informatii importante privind unele componente ale Nitroglicerina 0,5mg

Acest medicament contine lactoza.Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la anumite zaharuri, adresati-va medicului dumneavoastra inainte sa luati acest medicament.

CUM SA LUATI NITROGLICERINA 0,5mg

Luati intotdeauna Nitroglicerina 0,5mg exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Medicamentul este recomandat pentru adulti. La inceputul durerii cardiace (crizei de angina pectorala) sau cu cateva minute inainte de a planifica o activitate solicitanta (igiena de dimineata, servirea mesei, mersul la servici, caratul greutatilor, efortul fizic intens, trecerea intr-un mediu mai rece, etc.), 1/2 – 1 comprimat se dizolva in gura. In cazul insuficientei cardiace sau atacului de inima (insuficienta cardiaca stanga acuta sau infarct miocardic acut), 1 – 2 comprimate se dizolva in gura in timp ce se supravegheaza tensiunia arteriala (tensiunea arteriala sistolica peste 100 mm Hg). Este de asemeni, posibil sa sfarami tableta in gura, dar nu sa o inghiti. Este recomandat sa scuipi resturile de comprimat dupa ce efectul a aparut.

Daca durerea cardiaca (criza anginoasa) nu cedeaza , doza poate fi repetata la 10 minute.

Inainte de angiografie coronariana, 1-2 comprimate trebuie sa se dizolve in gura.

Daca luati mai mult decat trebuie din Nitroglicerina 0,5mg

Principalele semne care pot aparea in caz de intoxicatie acuta cu nitroglicerina sunt: tensiune arteriala scazuta, dureri de cap, batai anormale ale inimii (aritmii) si dezvoltarea asa numitei methemoglobinemii in intoxicatiile severe.

In cazul supradozajului accidental sau intoxicatiei cu Nitroglicerina 0,5mg, intrerupeti administrarea si adresati-va imediat medicului.

Daca uitati sa luati Nitroglicerina 0,5mg

Acest medicament nu se administreaza regulat, ci numai in caz de nevoie.

Daca incetati sa luati Nitroglicerina 0,5mg

Acest medicament nu se administreaza regulat, ci numai in caz de nevoie.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la Nitroglicerina 0,5mg, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Nitroglicerina 0,5mg poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Au fost raportate urmatoarele reactii adverse:

Foarte frecvente (incidenta este mai mare de 10 din 100 pacienti tratati): cefalee.

Frecvente (incidenta este de 1 – 10 din 100 pacienti tratati): cresterea frecventei cardiace, scaderea tensiunii arteriale, hipotensiune ortostatica (scadere brusca a tensiunii arteriale determinata de schimbarea pozitiei corpului – ridicarea in picioare, care poate duce la lesin).

Mai putin frecvente (incidenta este de 1 – 10 din 1 000 pacienti tratati): uscaciunea gurii, greata, varsaturi, scaderea frecventei batailor inimii, palpitatii, colaps cardiovascular , inrosirea fetei, bufeuri, inrosirea pielii.

Rare (incidenta este de 1 – 10 din 10 000 pacienti tratati): insomnie, tulburari vizuale, ataxia (tulburari de coordonare).

Foarte rare (incidenta este mai mica de 1 din 10 000 pacienti tratati): methemoglobinemie (alterare a transportului oxigenului in sange), cianoza (albastrirea pielii, buzelor, patului unghial) si tulburari de respiratie (se produc la doze mari si predominant in supradozaj), dermatita exfoliativa (boala a pielii in care se produce descuamare).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava, sau daca observat i orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

CUM SE PASTREAZA NITROGLICERINA 0,5mg

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor!

Nu utilizati Nitroglicerina 0,5mg dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP (abreviere folosita pentru exprimarea datei de expirare). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Nitroglicerina 0,5mg

Substanta activa este trinitratul de gliceril.

Celelalte componente sunt lactoza anhidra, crospovidona, talc, stearat de magneziu.

Important!
Acesta este un prospect informativ al medicamentului NITROGLICERINA 0.5mg tablete subling.
Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu NITROGLICERINA 0.5mg tablete subling. a unei probleme de sanatate.NITROGLICERINA 0.5mg – detalii si pret

DCI medicament: NITROGLYCERINUM
Forma farmaceutica: comprimate subling.
Cantitate/ambalaj: 20 comprimate subling.
Doza (concentratia): 0.5mg
Forma de prezentare: CUTIE X 2 BLIST. PVC-PVDC/AL X 10 COMPRIMATE SUBLINGUALE
Firma: ZENTIVA SA
Tara: Romania
Cod ATC: C01DA02
Cod CIM: W42792002
VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
NITROGLICERINA 0.5mg tablete subling. este un medicament.
Folositi NITROGLICERINA 0.5mg tablete subling. doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului NITROGLICERINA 0.5mg tablete subling.
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu NITROGLICERINA 0.5mg tablete subling. a unei probleme de sanatate.

Index medicamente