NISE 100 mg prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …NISE 100mg – prospect

Avertisment!
NISE 100mg tablete este un medicament.
Folositi NISE 100mg tablete doar daca v-a fost prescris de un medic.


NISE 100mg

Nise 100mg, comprimate

Nimesulida

Compozitie

Un comprimat contine nimesulida 100mg si excipienti: celuloza microcristalina, amidon de porumb, fosfat de calciu dibazic, amidonglicolat de sodiu tip A, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc.

Grupa farmacoterapeutica: alte antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene

Indicatii terapeutice

Tratamentul durerii acute

Tratamentul simptomatic al formelor dureroase de osteoartrita.

Tratamentul dismenoreei primare.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la nimesulida sau la oricare dintre excipientii medicamentului.

Antecedente de reactii de hipersensibilitate (de exemplu: bronhospasm, rinita, urticarie) la administrarea de acid acetilsalicilic sau alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Antecedente de reactii hepatotoxice la nimesulida.

Ulcer gastric sau duodenal activ, antecedente de ulceratii recurente sau hemoragii gastro-intestinale, hemoragii cerebrovasculare sau alte tipuri de hemoragii sau sangerari active.

Pacienti cu insuficienta renala severa.

Leziuni hepatice active, inclusiv cele corespunzatoare stadiului de insuficienta hepatica.

Copii cu varsta sub 15 ani.

Ultimul trimestru de sarcina si perioada de alaptare.

Precautii

Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor (vezi Doze si mod de administrare si riscurile cardiovasculare si gastro-intestinale, prezentate mai jos). Daca nu se observa nici un beneficiu terapeutic, tratamentul trebuie intrerupt.

Rareori, s-a raportat ca administrarea nimesulidei a fost asociata cu reactii hepatice grave, inclusiv, foarte rar cazuri letale (vezi, de asemenea, Reactii adverse). La pacientii la care, in timpul tratamentului cu nimesulida, apar simptome sugestive pentru afectarea hepatica (de exemplu: anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale, oboseala, urina inchisa la culoare) sau pacientii la care apare modificarea testelor functionale hepatice, tratamentul trebuie intrerupt. Acesti pacienti nu trebuie sa mai utilizeze nimesulida. Afectarea hepatica, reversibila in cele mai multe cazuri, a fost raportata dupa o expunere de scurta durata la medicament.

Trebuie evitate administrarea concomitenta de medicamente hepatotoxice si abuzul de alcool etilic in perioada tratamentului cu Nise 100mg, deoarece poate creste riscul reactiilor adverse hepatice.

In timpul tratamentului cu Nise 100mg, pacientii trebuie sfatuiti sa nu utilizeze alte analgezice. Nu este recomandata administrarea simultana de alte antiinflamatoare nesteroidiene.

Hemoragii gastro-intestinale sau ulceratii/perforatii pot sa apara in orice moment al tratamentului, cu sau fara simptome premergatoare sau antecedente de afectiuni gastro-intestinale. Daca apar hemoragii gastro-intestinale sau ulceratii, se impune intreruperea tratamentului cu nimesulida. Nimesulida trebuie administrata cu prudenta la pacientii cu afectiuni gastro-intestinale, inclusiv antecedente de ulcer peptic, hemoragii gastro-intestinale, colita ulcerativa sau boala Crohn.

Efecte cardiovasculare si cerebrovasculare

La pacientii cu antecedente de hipertensiune arteriala si/sau insuficienta cardiaca congestiva usoara pana la moderata, sunt necesare monitorizare si recomandari adecvate, deoarece raportarile au aratat ca tratamentul cu AINS se asociaza cu retentie lichidiana si edeme.

Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS (in special in doze mari si in tratament de lunga durata) se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic sau accident vascular cerebral). Datele existente sunt insuficiente pentru excluderea unui asemenea risc pentru nimesulida.

Pacientii cu hipertensiune arteriala necontrolata, insuficienta cardiaca congestiva, boala cardiaca ischemica diagnosticata, arteriopatie periferica si/sau boala cerebrovasculara trebuie tratati cu nimesulida numai dupa evaluare atenta. O evaluare similara trebuie efectuata inainte de initierea tratamentului de lunga durata la pacientii cu factori de risc in ceea ce priveste aparitia de boli cardiovasculare (de exemplu: hipertensiune arteriala, hiperlipidemie, diabet zaharat, fumat).

Antiinflamatoarele nesteroidiene pot masca febra determinata de infectiile bacteriene.

Utilizarea nimesulidei poate reduce fertilitatea la femei si nu se recomanda femeilor aflate in perioada de conceptie. Trebuie luata in considerare intreruperea tratamentului cu Nise 100mg la femeile care prezinta afectarea fertilitatii sau care sunt in cursul unei investigatii pentru infertilitate (vezi Sarcina si alaptarea).

Datorita continutului de lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (sindrom Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni

Asocierea de nimesulida cu alte medicamente necesita supravegherea atenta a efectelor clinice si biologice.

Asocieri nerecomandate:

– alte antiinflamatoare nesteroidiene sau salicilati in doze mari: creste riscul de producere a ulcerului si a hemoragiei intestinale, prin efecte aditive;

– anticoagulante orale, heparina si ticlopidina: creste riscul hemoragiei prin inhibarea functiei plachetare si iritatia mucoasei gastro-duodenale. Daca asocierea nu poate fi evitata, se recomanda supraveghere clinica si biologica, inclusiv monito

– litiu (interactiune descrisa pentru diclofenac, ketoprofen, indometacin, fenilbutazona, piroxicam): prin diminuarea excretiei renale de litiu, poate creste litemia pana la valori toxice. Daca este necesara asocierea, se recomanda monitorizarea l

– metotrexat administrat in doze foarte mari, mai mult de 15mg pe saptamana: nimesulida creste toxicitatea hematologica a acestuia, prin deplasarea de pe proteinele plasmatice si diminuarea clearance-ului renal.

Asocieri care necesita prudenta:

– diuretice: creste riscul insuficientei renale prin diminuarea filtrarii glomerulare, datorita scaderii sintezei de prostaglandine renale. Sunt necesare hidratarea pacientului si monitorizarea functiei renale la inceputul tratamentului;

– metotrexat administrat in doze mai mici de 15mg pe saptamana: nimesulida creste toxicitatea hematologica a acestuia, prin deplasarea de pe proteinele plasmatice si diminuarea clearance-ului renal. Se recomanda determinarea frecventa a hemograme

Asocieri de care trebuie sa se tina seama:

– antihipertensive (beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie, diuretice) prin extrapolare de la indometacina: scade efectul antihipertensiv, prin inhibarea sintezei prostaglandinelor vasodilatatoare;

– trombolitice: creste riscul de hemoragie;

– ciclosporina: creste riscul efectelor nefrotoxice, mai ales la varstnici;

Atentionari speciale

La pacientii cu insuficienta renala sau cardiaca, se recomanda precautie, deoarece folosirea Nise 100mg poate determina o alterare a functiei renale. In cazul in care se constata acest lucru, tratamentul trebuie intrerupt.

Tinand cont de proprietatile farmacocinetice, nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu insuficienta renala usoara – moderata (clearance-ul creatininei 30-80 ml/min). La pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei < 30 ml/min) Nise 100mg este contraindicat (vezi Contraindicatii). Nu este necesara ajustarea dozelor la adolescenti (15-18 ani), avand in vedere profilul farmacocinetic la adulti si proprietatile farmacodinamice ale nimesulidei. Pacientii varstnici sunt, in mod particular, susceptibili la aparitia reactiilor adverse la AINS, incluzand hemoragii gastro-intestinale si perforatii, alterarea functiei renale, cardiace si hepatice. De aceea, se recomanda o monitorizare clinica atenta. Nu este necesara reducerea dozelor la pacientii varstnici. Deoarece nimesulida poate interfera cu functia plachetara, trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu diateze hemoragice si/sau la pacientii aflati sub tratament cu anticoagulante si/sau antiagregante plachetare (vezi, de asemenea, Contraindicatii). Totusi, nimesulida nu este un inlocuitor al acidului acetilsalicilic in profilaxia unor afectiuni cardiovasculare. Pacientii care prezinta astm bronsic asociat unei rinite cronice, unei sinuzite si/sau unei polipoze nazale, prezinta risc crescut de manifestari alergice in cazul utilizarii acidului acetilsalicilic si/sau altor AINS. Administrarea nimesulidei la aceasta categorie de pacienti poate declansa o criza de astm bronsic. Sarcina si alaptarea Administrarea Nise 100mg este contraindicata in ultimul trimestru de sarcina. Ca si alte antiinflamatoare nesteroidiene, nimesulida nu este recomandata femeilor care doresc sa ramana gravide. Administrarea trebuie intrerupta la femeile care prezinta afectarea fertilitatii sau la care se efectueaza investigatii privind fertilitatea. Pana in prezent, la om, nu s-a raportat nici un efect malformativ. Totusi, pentru a confirma absenta riscului este necesara efectuarea unor studii epidemiologice suplimentare. In timpul ultimului trimestru de sarcina, toate AINS pot determina: - toxicitate cardio-pulmonara fetala (hipertensiune arteriala pulmonara cu inchiderea prematura a canalului arterial) si disfunctie renala, mergand pana la insuficienta renala cu oligohidramnios; - prelungirea timpului de sangerare la mama si fat, la sfarsitul sarcinii. Ca urmare, in primele 5 luni de sarcina nimesulida se va administra numai daca este absolut necesar. In ultimul trimestru de sarcina utilizarea nimesulidei este contraindic Capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje Nu s-au realizat studii despre efectele Nise 100mg asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totusi, pacientii care au prezentat ameteli, vertij sau somnolenta dupa ce au fost tratati cu nimesulida nu trebuie sa conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje. Doze si mod de administrare Medicamentul este destinat administrarii la adulti si copii cu varsta peste 15 ani. Doza uzuala este de 2 comprimate Nise 100mg (200mg nimesulida) pe zi, administrate oral, in doua prize a cate un comprimat Nise 100mg (100mg nimesulida), dimineata si seara. Comprimatele trebuie administrate cu un pahar cu apa, dupa mese. Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai scurte perioade necesare controlarii simptomelor (vezi Reactii adverse). Medicamentul trebuie utilizat pentru cea mai scurta durata de timp posibil, in functie de situatia clinica a pacientului. Reactii adverse Reactiile adverse raportate in asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul, hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca. Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS (in special in doze mari si in tratament de lunga durata) se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic sau accident vascular cerebral) (vezi Precautii). Reactiile adverse la nimesulida sunt rare sau foarte rare, apar de obicei la inceputul tratamentului si sunt, in general, reversibile. Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: eruptii cutanate, urticarie, prurit, eritem si cazuri rare de sindrom Stevens-Johnson, eritem bulos si necroliza epidermica toxica. Tulburari gastro-intestinale: stomatita, greata, epigastralgii, dureri abdominale, diaree, constipatie, sangerari si ulcer gastro-duodenal, in special, dar nu exclusiv, la pacientii cu predispozitie. Tulburari hepatobiliare: cresterea valorilor serice ale enzimelor hepatice (aminotransferaza, fosfataza alcalina si ?-GT), fenomen tranzitoriu si reversibil in majoritatea cazurilor. S-au raportat reactii hepatice grave, inclusiv cazuri de colestaza si hepatita fulminanta, unele cu evolutie letala. Medicamentul este contraindicat la bonavii cu leziuni hepatice active. Pe parcursul tratamentului cu acest medicament se recomanda monitorizarea functiei hepatice. Tulburari renale si ale cailor urinare: oligurie, cazuri rare de hematurie si insuficienta renala. Tulburari ale sistemului nervos: somnolenta, cefalee, confuzie si cazuri rare de afectare vizuala. Tulburari hematologice si limfatice: cazuri rare de purpura, trombocitopenie, pancitopenie si granulocitopenie. Tulburari ale sistemului imunitar: edem Quincke, cazuri rare de reactii anafilactice. Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: cazuri de dispnee si astm bronsic, in special la pacientii alergici la acidul acetilsalicilic si la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau cu astm bronsic indus de acidul acetilsalicilic. Supradozaj In caz de supradozaj, tratamentul cu nimesulida trebuie intrerupt si se recomanda instituirea tratamentului simptomatic si de sustinere (lavaj gastric si/sau administrare de carbune activat, reechilibrare hidroelectrolitica) intr-o unitate de terapie intensiva. Pastrare A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Important! Acesta este un prospect informativ al medicamentului NISE 100mg tablete Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu NISE 100mg tablete a unei probleme de sanatate. [DTDinfo id = "m_4"] [DTDinfo id = "m01_41"] [DTDinfo id = "a5"]

NISE 100mg – detalii si pret

DCI medicament: NIMESULIDUM
Forma farmaceutica: comprimate
Cantitate/ambalaj: 10 comprimate
Doza (concentratia): 100mg
Forma de prezentare: CUTIE X 1 BLIST. AL/PVC X 10 COMPRIMATE
Firma: DR. REDDY’S LABORATORIES
Tara: Romania
Cod ATC: M01AX17
Cod CIM: W56157001
VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
NISE 100mg tablete este un medicament.
Folositi NISE 100mg tablete doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului NISE 100mg tablete
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu NISE 100mg tablete a unei probleme de sanatate.

Index medicamente