NIFEDIPIN RETARD 20 mg prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …







NIFEDIPIN RETARD 20mg – prospect

Avertisment!
NIFEDIPIN RETARD 20mg tablete film. elib. prel. este un medicament.
Folositi NIFEDIPIN RETARD 20mg tablete film. elib. prel. doar daca v-a fost prescris de un medic.


NIFEDIPIN RETARD 20mg

Nifedipina

CE ESTE Nifedipin Retard SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Nifedipina apartine unui grup de medicamente cunoscut sub denumirea de blocante ale canalelor de calciu. Este utilizata pentru tratamentul hipertensiunii arteriale usoare pana la moderate si prevenirea crizelor unei boli de inima numita angina pectorala stabila (caz in care se poate asocia cu un medicament numit blocant beta-adrenergic).

INAINTE SA LUATI Nifedipin Retard

Nu luati Nifedipin Retard daca

– sunteti alergic (hipersensibil) la nifedipina, la alte medicamente din aceeasi clasa terapeutica (dihidropiridine) sau la oricare dintre celelalte componente ale Nifedipin Retard;

– aveti unele boli cum sunt: soc cardiogen, stenoza aortica severa, angina pectorala instabila sau infarct miocardic (in prima luna dupa infarct);

– daca sunteti gravida;

Aveti grija deosebita cand utilizati Nifedipin Retard

– la inceputul tratamentului si in cazul administrarii concomitente cu unele medicamente numite blocante beta – adrenergice poate sa apara scaderea marcata a tensiunii arteriale (unii pacienti nu pot tolera aceasta scadere a tensiunii arteriale) s

– daca aveti insuficienta hepatica sau diabet zaharat;

– daca prezentati scaderea severa a tensiunii arteriale (risc de scadere suplimentara a tensiunii arteriale);

– sunteti supusi dializei in conditiile in care aveti hipertensiune arteriala maligna (o forma grava de hipertensiune arteriala) sau hipovolemie (risc de scadere marcata a tensiunii arteriale);

– in caz de conditii hemodinamice precare (hipovolemie, colaps, disfunctie sistolica severa a ventriculului stang);

– in caz de disfunctie sinusala, tulburari de conducere atrio-ventriculara sau alterarea marcata a functiei ventriculare.

Nu se recomanda administrarea Nifedipin Retard la pacientii cu antecedente de obstructie gastrointestinala, obstructie esofagiana sau orice grad de ingustare a lumenului la nivelul tractului gastrointestinal precum si la pacientii cu boala inflamatorie a intestinului.

Nifedipin Retard nu trebuie administrat pentru tratamentul crizelor anginoase.

Nu a fost stabilita siguranta in hipertensiunea arteriala maligna.

Nu se recomanda administrarea in preventia secundara a infarctului miocardic.

Daca nu pot fi stabilite alte cauze, antagonistii canalelor de calciu de tipul nifedipinei pot fi considerati ca posibila explicatie a reducerii functiei spermatice si esecului tehnicilor de fertilizare in vitro in cazul barbatilor tratati cu nifedipina care nu reusesc in mod repetat sa procreeze prin aceste tehnici.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. In special informati medicul daca luati:

– antibioticul rifampicina; administrarea concomitenta este contraindicata

– cimetidina, pentru tratamentul ulcerului gastric

– medicamentele digoxina, diltiazem, chinidina sau beta-blocante, utilizate pentru tratamentul afectiunilor cardiace

– cisaprid, un medicament utilizat in tratamentul bolii de reflux gastroesofagian.

– tacrolimus, un imunosupresor utilizat in prevenirea respingerii organelor de transplant

Efectul urmatoarelor medicamente asupra Nifedipin retard nu se cunoaste cu siguranta. De aceea, ca precautie suplimentara, informati medicul daca luati:

– antibioticul eritromicina sau ketoconazol, itraconazol sau fluconazol care sunt indicate in tratamentul fungilor (ciupercilor)

– inhibitorii de proteaza pentru HIV indinavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir sau amprenavir

– carbamazepina si acidul valproic, utilizate in tratamentul epilepsiei

– fenobarbitona, un barbituric utilizat in principal pentru tratamentul insomniei si anxietatii.

Utilizarea Nifedipin Retard cu alimente si bauturi

Nifedipin Retard se poate administra cu sau fara alimente.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Administrarea Nifedipin Retard in timpul sarcinii este contraindicata.

Nifedipina se elimina in laptele matern. De aceea, in timpul tratamentului cu Nifedipin Retard se recomanda intreruperea alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In timpul tratamentului cu nifedipina capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje poate fi afectata in special la inceputul tratamentului, in cazul asocierii cu alcoolul etilic si la cresterea dozei.

Informatii importante privind unele componente ale Nifedipin Retard

Medicamentul contine un glucid numit lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.

CUM SA LUATI Nifedipin Retard

Luati intotdeauna Nifedipin Retard exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza de Nifedipin Retard se stabileste individual in functie de severitatea bolii si reactivitatea pacientului.

Adulti

In hipertensiunea arteriala usoara pana la moderata, doza zilnica initiala recomandata este de 20mg nifedipina sub forma de comprimate filmate cu eliberare prelungita (un comprimat filmat Nifedipin Retard 20mg). Daca este necesar, doza zilnica poate fi crescuta in functie de necesitatile individuale pana la maximum 90mg sub forma de comprimate filmate cu eliberare prelungita.

In profilaxia anginei pectorale, doza zilnica initiala recomandata este de 30mg nifedipina sub forma de comprimate filmate cu eliberare prelungita. Daca este necesar, doza poate fi crescuta in functie de necesitatile individuale pana la maximum 90mg o data zi sub forma de comprimate filmate cu eliberare prelungita.

Grupe speciale de pacienti

La pacientii varstnici si cei cu insuficienta hepatica se impune monitorizarea atenta, in unele cazuri fiind necesara reducerea dozelor.

Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala.

Nifedipin Retard nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti datorita insuficientei datelor privind siguranta si eficacitatea.

Inghititi comprimatele intregi cu un pahar cu apa. Administrati medicamentul la intervale de aproximativ 24 ore, de exemplu la aceeasi ora in fiecare zi, de preferat dimineata, cu sau fara alimente. In nici o circumstanta nu sfaramati, mestecati sau spargeti comprimatele.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Nifedipin Retard

Daca luati din greseala mai multe comprimate sau daca credeti ca un copil a inghitit comprimatele, mergeti imediat la camera de garda a celui mai apropiat spital sau spuneti imediat medicului dumneavoastra. Luati acest prospect sau cateva comprimate pentru ca medicul sa stie ce ati luat.

Daca uitati sa luati Nifedipin Retard

Nu va ingrijorati daca uitati sa luati o doza de Nifedipin Retard. Luati doza uitata imediat ce va amintiti si continuati apoi ca de obicei. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Nifedipin Retard poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt usoare si tranzitorii; sunt mai frecvente la initierea tratamentului. La initierea tratamentului cu nifedipina poate sa apara tahicardie (batai rapide ale inimii) – care dispare la continuarea tratamentului, iar dupa o ora pana la 4 ore de la administrarea orala, unii pacienti pot prezenta dureri in piept. Daca prezentati aceste reactii adverse, intrerupeti tratamentul cu Nifedipin Retard si adresati-va medicului dumneavoastra.

Majoritatea reactiilor adverse sunt consecintele efectului nifedipinei de dilatare a vaselor: dureri de cap, ameteli, inrosirea brusca a fetei, bufeuri, edeme gravitationale, scaderea tensiunii arteriale cand se sta in picioare.

Frecvent pot sa apara: dureri de stomac insotite de greata si/sau varsaturi, diaree sau constipatie, moleseala, senzatie de furnicaturi, urinari frecvente.

S-au raportat reactii de hipersensibilitate (alergice) cum sunt eruptii cutanate, mancarimi si urticarie.

Alte reactii adverse mai putin frecvente includ crampe musculare, tremor si tulburari vizuale.

Rareori poate sa apara impotenta sexuala.

S-au raportat cazuri rare de hiperpalzie gingivala care dispare la intreruperea tratamentului.

Exceptional s-au raportat modificari ale functiei hepatice (colestaza intrahepatica, cresterea valorii transaminazelor), reversibile la intreruperea tratamentului.

Au fost raportate tulburari hematologice ca agranulocitoza, leucopenie, purpura.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

CUM SE PASTREAZA Nifedipin Retard

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.

Nu utilizati Nifedipin Retard dupa data de expirare inscrisa pe eticheta. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Nifedipin Retard

-Substanta activa este nifedipina 20mg.

-Celelalte componente sunt: nucleu: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, polisorbat 80; film: talc, dioxid de titan (E171), oxid de fer (E172), dispersie de poliacrilat 30

Cum arata Nifedipin Retard si continutul ambalajului

Nifedipin Retard se prezinta sub forma de comprimate rotunde, cu suprafete lenticulare si margini drepte, acoperite cu un film lucios, uniform, de culoare roz

Important!
Acesta este un prospect informativ al medicamentului NIFEDIPIN RETARD 20mg tablete film. elib. prel.
Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu NIFEDIPIN RETARD 20mg tablete film. elib. prel. a unei probleme de sanatate.



NIFEDIPIN RETARD 20mg – detalii si pret

DCI medicament: NIFEDIPINUM
Forma farmaceutica: comprimate film. elib. prel.
Cantitate/ambalaj: 50 comprimate film. elib. prel.
Doza (concentratia): 20mg
Forma de prezentare: CUTIE X 5 BLIST. AL/PVC X 10 COMPRIMATE FILM. ELIB. PREL.
Firma: TERAPIA SA
Tara: Romania
Cod ATC: C08CA05
Cod CIM: W04542001




VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
NIFEDIPIN RETARD 20mg tablete film. elib. prel. este un medicament.
Folositi NIFEDIPIN RETARD 20mg tablete film. elib. prel. doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului NIFEDIPIN RETARD 20mg tablete film. elib. prel.
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu NIFEDIPIN RETARD 20mg tablete film. elib. prel. a unei probleme de sanatate.

Index medicamente