MYOLASTAN prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …







MYOLASTAN 50mg – prospect

Avertisment!
MYOLASTAN 50mg tablete film. este un medicament.
Folositi MYOLASTAN 50mg tablete film. doar daca v-a fost prescris de un medic.


MYOLASTAN

Myolastan 50mg, comprimate filmate

Tetrazepam

CE ESTE MYOLASTAN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Acest medicament este un relaxant muscular. Substanta activa din Myolastan se numeste tetrazepam si face parte din grupa terapeutica: miorelaxante cu actiune centrala, benzodiazepine. Myolastan este indicat la adulti si adolescenti cu varsta peste 15 ani pentru tratamentul:

– contracturilor musculare dureroase, in reumatologie (in asociere cu tratament specific).

– sindroamelor spastice cu tonus muscular ridicat, de diferite etiologii.

INAINTE SA UTILIZATI MYOLASTAN

Nu utilizati Myolastan

– daca suferiti de insuficienta respiratorie severa;

– daca suferiti de sindrom de apnee in somn (pauze respiratorii in timpul somnului);

– daca suferiti de insuficienta hepatica severa, acuta sau cronica (risc de aparitie a encefalopatiei);

– daca suferiti de miastenia gravis (afectiune manifestata prin oboseala musculara severa).

Daca aveti nelamuriri, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Aveti grija deosebita cand utilizati Myolastan

– daca aveti functia renala afectata,

– daca aveti functia ficatului afectata,

– daca aveti boli respiratorii cronice,

Daca apare pierderea eficacitatii datorita utilizarii repetate a medicamentului, nu trebuie crescuta doza.

Risc de DEPENDENTA: acest tratament poate determina, in special, in utilizare prelungita o stare de dependenta fizica si psihica. Diversi factori par sa favorizeze aparitia dependentei:

– durata tratamentului;

– doza;

– antecedentele altor dependente, medicamentoase sau nu, incluzand dependenta de alcool etilic.

Dependenta poate surveni chiar si in absenta acestor factori favorizanti.

Pentru mai multe informatii, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Oprirea BRUSCA a acestui tratament poate provoca aparitia fenomenului de SEVRAJ. Acesta se caracterizeaza prin aparitia, dupa cateva ore sau cateva zile, a unor manifestari cum sunt: dureri de cap, anxietate intensa, dureri musculare, tensiune musculara, iritabilitate, dar se pot observa, de asemenea, agitatie, chiar confuzie, amorteli si furnicaturi la nivelul extremitatilor, sensibilitate anormala la zgomot, la lumina sau la contactul fizic, depersonalizare, derealizare, halucinatii, convulsii.

Modalitatile de oprire a tratamentului trebuie stabilite de catre medicul dumneavoastra

Scaderea lent PROGRESIVA a dozelor si cresterea intervalului dintre administrari reprezinta cea mai buna modalitate de prevenirea sindromului de sevraj. Aceasta perioada trebuie sa fie cu atat mai lunga cu cat tratamentul a fost mai lung.

Chiar la scaderea treptata a dozelor poate sa apara un fenomen de REBOUND (revenire a simptomelor), dar putin sever, cu aparitia tranzitorie a simptomelor care au justificat introducerea tratamentului.

In orele urmatoare administrarii medicamentului, este posibila aparitia de tulburari de memorie precum si alterarea functiilor psihomotorii.

La anumiti pacienti, acest medicament poate determina reactii contrare efectului asteptat: insomnie, cosmaruri, agitatie, nervozitate, euforie sau iritabilitate, stare de tensiune, modificari ale starii de constienta si chiar de comportament, potential periculoase (autovatamare sau agresivitate asupra persoanelor din anturajul pacientului, precum si tulburari de comportament si automatisme).

Daca apar una sau mai multe dintre aceste manifestari, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra.

Benzodiazepinele si substantele inrudite trebuie utilizate cu prudenta la varstnici, datorita riscului de somnolenta si/sau de relaxare musculara care poate favoriza caderile, cu consecinte grave la aceasta grupa de varsta.

Administrarea acestui medicament necesita supraveghere medicala atenta, in special la pacientii cu insuficienta renala, afectiuni cronice ale ficatului, alcoolism si insuficienta respiratorie.

Acest medicament nu trebuie niciodata utilizat in depresie netratata prin alte medicamente.

Daca aveti nelamuriri, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Medicul va va informa daca exista posibilitatea aparitiei de intolerante in aceste circumstante, sau daca sunt necesare masuri speciale in administrarea acestor medicamente, cum ar fi modificarea dozei.

In mod special sunt de asteptat interactiuni intre Myolastan si urmatoarele medicamente: – opioide utilizate pentru calmarea durerilor puternice sau ca antitusive;

– buprenorfina pentru tratarea dependentei de opioide;

– medicamente cu actiune deprimanta asupra sistemului nervos central utilizate in tratamentul epilepsiei, depresiei, altor afectiuni psihotice (barbiturice, benzodiazepine, antidepresive sedative, neuroleptice, anxiolitice);

– unele medicamente antialergice (antihistaminice H1 sedative);

– alte miorelaxante;

Utilizarea Myolastan cu alimente si bauturi

Consumul de alcool etilic nu este recomandat pe durata tratamentului.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Utilizarea acestui medicament in primele trei luni de sarcina trebuie evitata, pe cat este posibil. In cazul in care acest medicament este administrat in apropierea momentului nasterii, este necesara supravegherea medicala a nou-nascutului. Acest medicament trece in laptele matern: in consecinta alaptarea nu este recomandata.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Myolastan are influenta majora asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Chiar si la utilizarea dozei uzuale, poate afecta capacitatea de a reactiona, astfel incat aptitudinea de a participa la circulatia rutiera sau de a utiliza masini este afectata independent de diagnostic. Conducatorii de vehicule si cei care folosesc utilaje trebuie sfatuiti sa nu conduca vehicule si sa nu se angajeze in activitati (de exemplu, folosirea de utilaje) in care afectarea atentiei ar putea sa-i puna pe ei sau pe persoanele din jur in pericol de accidente grave sau letale.

CUM SA UTILIZATI MYOLASTAN

Utilizati intotdeauna Myolastan exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti si adolescenti (cu varsta peste 15 ani)

Dozele prescrise difera de la un pacient la altul. Numai medicul poate stabili doza optima fiecarui pacient. In general sunt valabile urmatoarele recomandari de dozaj:

Doza initiala este de 1 comprimat filmat Myolastan (50mg tetrazepam) administrat seara la culcare.

Doza poate fi crescuta progresiv, cu cate 1/2 comprimat filmat (25mg tetrazepam), in fiecare zi, pana la doza de 2 comprimate filmate (100mg tetrazepam) pe zi, fractionate in 2-3 prize; se administreaza o cantitate mai mare seara la culcare sau se administreaza in doza unica seara.

In cazul pacientilor tratati in spital sau imobilizati la pat: doza initiala este de 1 comprimat filmat administrat seara la culcare. Doza se creste progresiv in fiecare zi, cu cate 1/2 – 1 comprimat filmat, pana la doza uzuala de 3 comprimate filmate (150mg tetrazepam) pe zi, fractionat, fie in 2 prize (1 comprimat dimineata si 2 comprimate seara la culcare), fie in 3 prize.

In unele cazuri, cum sunt sindroamele spastice severe, doza zilnica poate ajunge pana la 400mg tetrazepam (8 comprimate Myolastan).

Varstnici: se recomanda scaderea dozei, de exemplu poate fi suficienta jumatate din doza uzuala la adulti.

Copii si adolescenti cu varsta sub 15 ani

In absenta studiilor de eficacitate si de siguranta, acest medicament nu trebuie administrat la aceasta grupa de varsta.

Mod si cale de administrare

Medicamentul se administreaza pe cale orala. Comprimatele trebuie inghitite intregi, nesfaramate, cu

putina apa.

Durata tratamentului este, in mod obisnuit, de cateva zile.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Myolastan

Daca luati mai multe comprimate decat v-a fost prescris (sau daca altcineva ia medicamentul dumneavoastra), solicitati imediat consult medical sau adresati-va imediat celei mai apropiate unitati medicale. Luati cu dumneavoastra si prospectul sau eventualele comprimate ramase. Simptomele determinate de supradozaj sunt somnolenta, ameteli, stare de confuzie, rarirea batailor inimii, respiratie dificila si stare de inconstienta.

Myolastan poate determina obisnuinta. Puteti deveni dependent fizic si psihic de medicament. Nu luati mai multe comprimate decat vi s-au prescris si nici nu prelungiti durata tratamentului mai mult decat v-a recomandat medicul.

Daca uitati sa utilizati Myolastan

Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.

Daca incetati sa utilizati Myolastan

Luati Myolastan pe toata durata recomandata de medic. Nu opriti tratamentul si nu scadeti doza fara a intreba mai intai medicul. Daca tratamentul este brusc intrerupt sau daca dozele sunt scazute prea brusc, pot aparea modificari de comportament, insomnie, crampe, varsaturi, transpiratii, tremuraturi, convulsii sau crize epileptice (vezi si Inainte sa utilizati Myolastan). In cazul opririi progresive a tratamentului poate apare un fenomen de revenire a simptomelor.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Myolastan poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:

Foarte frecvente:
care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:
care afecteaza mai putin de 1 pacient din 10 dar mai mult de 1 pacient din 100

Mai putin frecvente:
care afecteaza mai putin de 1 pacient din 100 dar mai mult de 1 pacient din 1000

Rare:
care afecteaza mai putin de 1 pacient din 1000 dar mai mult de 1 pacient din 10000

Foarte rare:
afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti

Frecventa de aparitie depinde de doza si de sensibilitatea individuala a pacientului.

Tulburari ale sistemului nervos

Frecvente: tulburari in coordonarea miscarilor si articularea cuvintelor, vertij, ameteli.

Foarte rare: senzatie exagerata de sete, hipersalivatie, uscaciunea gurii.

Tulburari gastro – intestinale

Frecvente: greata, varsaturi.

Mai putin frecvente: diaree, constipatie.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Mai putin frecvente: reactii alergice (mancarimi, inrosirea pielii, umflarea fetei).

Foarte rare: reactii cutanate severe, cum sunt: eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson sau necroliza epidermica toxica (denumita si sindrom Lyell). In aceste cazuri aproape intotdeauna este vorba de tratament concomitent cu medicamente care determina reactii cutanate severe.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv Mai putin frecvente: slabiciune musculara.

Tulburari renale si ale cailor urinare Foarte rare: tulburari de mictiune.

Tulburari ale aparatului genital si sanului

Foarte rare: tulburari ale ciclului menstrual, scaderea libidoului.

Alte reactii adverse

Benzodiazepinele, in special, in doze mari, pot determina amnezie anterograda (vezi si Aveti grija deosebita cand utilizati Myolastan)

In plus, pot sa apara reactii paradoxale, cum sunt: stari acute de excitatie, anxietate, tentative suicidare, cresterea spasmelor musculare, tulburari de somn si de adormire, crize de furie sau halucinatii. In cazul aparitiei acestor reactii tratamentul cu tetrazepam trebuie interupt.

Utilizarea benzodiazepinelor poate determina, chiar in doze terapeutice, dependenta fizica si psihica; la intreruperea tratamentului pot sa apara fenomene de abstinenta si de rebound (vezi si Aveti grija deosebita cand utilizati Myolastan)

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

CUM SE PASTREAZA MYOLASTAN

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Myolastan dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 30 grade C, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Myolastan

– Substanta activa este tetrazepamul. Un comprimat filmat contine tetrazepam 50mg.

– Celelalte componente sunt: nucleu-celuloza microcristalina, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu, copovidona; film-hipromeloza, talc, dioxid de titan (E 171), triacetina.

Important!
Acesta este un prospect informativ al medicamentului MYOLASTAN 50mg tablete film.
Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu MYOLASTAN 50mg tablete film. a unei probleme de sanatate.



MYOLASTAN 50mg – detalii si pret

DCI medicament: TETRAZEPAMUM
Forma farmaceutica: comprimate film.
Cantitate/ambalaj: 20 comprimate film.
Doza (concentratia): 50mg
Forma de prezentare: CUTIE X 2 BLIST. PVC/AL X 10 COMPRIMATE FILM.
Firma: SANOFI – AVENTIS ROMANIA S.R.L.
Tara: Romania
Cod ATC: M03BX07
Cod CIM: W54359002




VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
MYOLASTAN 50mg tablete film. este un medicament.
Folositi MYOLASTAN 50mg tablete film. doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului MYOLASTAN 50mg tablete film.
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu MYOLASTAN 50mg tablete film. a unei probleme de sanatate.

Index medicamente