Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …
MICARDIS 40mg – prospect
Avertisment!
MICARDIS 40mg tablete este un medicament.
Folositi MICARDIS 40mg tablete doar daca v-a fost prescris de un medic.
Micardis 80mg comprimate
Telmisartan
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
Ce este Micardis si pentru ce se utilizeaza
Inainte sa luati Micardis
Cum sa luati Micardis
Reactii adverse posibile
Cum se pastreaza Micardis
Informatii suplimentare
CE ESTE MICARDIS SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Micardis apartine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonisti ai receptorilor angiotensinei II. Angiotensina II este o substanta produsa de corpul dumneavoastra, care produce micsorarea diametrului vaselor sanguine, determinand astfel cresterea tensiunii dumneavoastre arteriale. Micardis blocheaza acest efect al angiotensinei II, vasele sanguine se relaxeazasi tensiunea dumneavoastra arteriala se micsoreaza.
Micardis este folosit pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale (tensiune arteriala crescuta). Termenul esentiala inseamna ca tensiunea arteriala crescuta nu este cauzata de alte afectiuni.
Daca nu este tratata, tensiunea arteriala crescuta poate afecta vasele de sange in unele organe, ceea ce ar putea conduce uneori la atac de cord, insuficienta cardiaca sau renala, infarct miocardic sau orbire. De obicei nu exista simptome ale tensiunii arteriale crescute inainte de aparitia afectiunii. De aceea este important sa se masoare in mod regulat tensiune arteriala pentru a verifica daca se gaseste in limitele normale.
INAINTE SA LUATI MICARDIS
Nu utilizati Micardis
–
daca sunteti alergic (hipersensibil) la telmisartan sau la oricare dintre celelalte componente continute in Micardis comprimate (vezi Informatii importante privind unele componente ale Micardis)
–
daca sunteti gravida de mai mult de 3 luni. (De asemenea, este bine sa evitati utilizarea Micardis la inceputul sarcinii- vezi sectiunea Sarcina).
–
daca suferiti de afectiuni hepatice severe cum sunt colestaza sau obstructia biliara (dificultati in eliminarea bilei din ficat si din vezica biliara) sau alte afectiuni severe ale ficatului.
Daca sunteti in vreuna din situatiile de mai sus, va rugam sa va informati medicul sau farmacistul inainte de a lua Micardis.
Aveti grija deosebita cand utilizati Micardis
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca suferiti sau ati suferit de oricare dintre afectiunile urmatoare:
– Valori crescute ale concentratiei de aldosteron (retentie de apasi de sare in corp impreuna cu dezechilibre ale diferitelor minerale din sange).
– Tensiune arteriala scazuta (hipotensiune arteriala) care poate sa apara daca sunteti deshidratat (pierdere excesiva de apa din corp) sau aveti un deficit de sare din cauza terapiei cu diuretice (comprimate care elimina apa din corp), dieta saraca in s
Trebuie sa va informati medicul daca dumneavoastra credeti ca ati putea fi (sau ati putea ramane) gravida. Administrarea Micardis nu este recomandata la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat dupa 3 luni de sarcina deoarece poate afecta in mod grav dezvoltarea fatului dumneavoastra (vezi Sarcina ).
In cazul in care suferiti o interventie chirurgicala sau anestezie, trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra ca luati Micardis.
Nu se recomanda utilizarea Micardis la copii si adolescenti cu varsta pana la 18 ani.
Similar altor antagonisti ai angiotensinei II, telmisartanul poate fi mai putin eficace in scaderea tensiunii arteriale la pacientii de culoare.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Medicul dumneavoastra ar putea fi nevoit sa modifice dozele acestor medicamente sau sa ia alte masuri de precautie. In unele cazuri ar putea sa fie nevoie sa opriti utilizarea unuia dintre aceste medicamente. Aceasta se aplica in special medicamentelor enumerate mai jos daca sunt luate in acelasi timp cu Micardis:
-Medicamente care pot creste concentratia sanguina a potasiului, cum sunt inlocuitori de sare care contin potasiu, diuretice care economisesc potasiul (anumite comprimate care elimina apa din corp), inhibitori ECA, antagonisti ai receptorilor angiotensi
-Diuretice (comprimate care elimina apa din corp), mai ales daca sunt luate in doze mari impreuna cu Micardis, pot duce la o pierdere excesiva a apei din corp si la scaderea tensiunii arteriale (hipotensiune arteriala)
Ca si alte medicamente antihipertensive, efectul Micardis poate fi redus cand luati AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen) sau corticosteroizi.
Micardis poate spori efectul de scadere a tensiunii arteriale al altor medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale.
Utilizarea Micardis cu alimente si bauturi
Puteti utiliza Micardis cu sau fara alimente.
Sarcina si alaptarea
Sarcina
Trebuie sa va informati medicul daca dumneavoastra credeti ca ati putea fi (sau ati putea ramane) gravida. In mod obisnuit, medicul dumneavoastra va va sfatui sa nu mai luati Micardis.inainte de a ramane sau de indata ce ati aflat ca sunteti gravidasi sa luati alt medicament in locul Micardis. Micardis nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie luat dupa 3 luni de sarcina deoarece poate afecta in mod grav dezvoltarea fatului dumneavoastra.
Alaptarea Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati.sau va pregatiti sa alaptati. Kinzalmono nu este recomandat femeilor care alapteaza, iar medicul dumneavoastra poate alege un alt tratament pentru dumneavoastra daca vreti sa alaptati, mai ales in cazul in care copilul dumneavoastra e nou-nascut sau a fost nascut prematur.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu sunt disponibile informatii despre efectul Micardis asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Unele persoane pot avea ameteli sau pot avea senzatie de oboseala in cursul tratamentului hipertensiunii arteriale. Daca va simtiti ametit sau obosit, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Micardis
Micardis contine sorbitol. Daca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Micardis.
CUM SA LUATI MICARDIS
Luati intotdeauna Micardis asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.
Doza obisnuita de Micardis este de un comprimat o data pe zi. Incercati sa luati comprimatul la aceeasi ora in fiecare zi. Puteti lua Micardis cu sau fara alimente. Comprimatele trebuie inghitite cu apa sau cu alta bautura fara alcool. Este important sa continuati sa luati Micardis in fiecare zi pana cand medicul dumneavoastra va recomanda altfel. Daca aveti impresia ca efectul MICARDIS este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Pentru majoritatea pacientilor, doza obisnuita de Micardis este de un comprimat de 40mg o data pe zi, pentru a controla tensiunea arteriala timp de 24 ore. Medicul dumneavoastra poate sa va recomande o doza mai mica, de 20mg pe zi sau o doza mai mare, 80mg pe zi. Telmisartanul poate fi utilizat, de asemenea, in asociere cu diuretice (comprimate care elimina apa din corp), cum ar fi hidroclorotiazida, despre care s-au demonstrat ca au efect aditiv cu telmisartanul in scaderea tensiunii arteriale.
Daca ficatul dumneavoastra nu functioneaza normal doza obisnuita nu trebuie sa depaseasca 40mg o data, zilnic.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Micardis
Daca in mod accidental ati luat mai multe comprimate, nu intarziati sa il informati pe medicul dumneavoastra, pe farmacist sau adresati-va serviciului de urgenta al celui mai apropiat spital.
Daca uitati sa utilizati Micardis
Daca ati uitat sa luati o doza, nu va ingrijorati. Luati doza imediat ce va amintiti si continuati in modul obisnuit. Daca intr-o zi nu ati luat doza de medicament, atunci luati doza normala in ziua urmatoare. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Micardis poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Aceste reactii adverse pot apare cu anumite frecvente, care au fost definite dupa cum urmeaza:
-foarte frecvente: afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10 -frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100 -mai putin frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000 -rare: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000 -foarte rare: afectea
Reactiile adverse mai putin frecvente pot include: concentratii sanguine crescute ale potasiului, lesin (sincopa), dificultati la adormire, senzatie de invartire (vertij), tensiune arteriala scazuta (hipotensiune arteriala), senzatie de lipsa de aer, durere abdominala, diaree, senzatie de uscaciune a gurii, discomfort abdominal, balonare, transpiratii crescute, mancarime, dureri musculare (mialgie), insuficienta renala, inclusiv insuficienta renala acutasi dureri toracice
Reactiile adverse rare pot include: infectii ale cailor respiratorii superioare (de exemplu dureri in gat, inflamarea sinusurilor, raceala), numar scazut al celulelor rosii ale sangelui (anemie), numar scazut de plachete sanguine (trombocitopenie), senzatie de neliniste, senzatie de tristete (depresie), tulburari vizuale, batai rapide ale inimii (tahicardie), ameteala la ridicarea in picioare (hipotensiune arteriala ortostatica), disconfort gastric, varsaturi, functie hepatica anormala, inrosire a pielii, inflamarea rapida a pielii si mucoaselor (edem angioneurotic), urticarie, dureri articulare (artralgie), dureri de spate, crampe musculare, durere la nivelul extremitatilor, simptome de slabiciune, afectiuni asemanatoare gripei, concentratii sanguine crescute ale acidului uric, creatininei, enzimelor hepatice sau creatin-fosfokinazei.
Reactiile adverse cu frecventa necunoscuta pot include: infectie de tract urinar, cresterea numarului anumitor celule ale sangelui (eozinofilie), reactii alergice (de exemplu euptii trecatoare pe piele, mancarimi, dificultati in respiratie, senzatie de lipsa de aer, umflarea fetei sau scaderea tensiunii arteriale), eruptii pe piele produse de medicament, eczema (o afectiune a pielii), inflamatii ale tendoanelor, lipsa de eficacitate a Micardis si scaderea concentratiei hemoglobinei (o proteina din sange).
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
CUM SE PASTREAZA MICARDIS
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Micardis dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare. A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
INFORMATII SUPLIMENTARE Ce contine Micardis
Substanta activa este telmisartan. Fiecare comprimat contine telmisartan 80mg. Celelalte componente sunt povidona, meglumina, hidroxid de sodiu, sorbitol (E 420) si stearat de magneziu.
Cum arata Micardis si continutul ambalajului
Micardis 20mg comprimate sunt albe, rotunde si inscriptionate cu numarul de cod 52H pe o fata si cu cu sigla companiei pe cealalta.
Important!
Acesta este un prospect informativ al medicamentului MICARDIS 40mg tablete
Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu MICARDIS 40mg tablete a unei probleme de sanatate.
MICARDIS 40mg – detalii si pret
DCI medicament: TELMISARTANUM
Forma farmaceutica: comprimate
Cantitate/ambalaj: 28 comprimate
Doza (concentratia): 40mg
Forma de prezentare: CUTIE X 28 COMPRIMATE ( BLIST. PA/AL/PVC)
Firma: BOEHRINGER INGELHEIM PHARMA GMBH & CO. KG
Tara: Germania
Cod ATC: C09CA07
Cod CIM: W13090002
VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor
Atentionare!
MICARDIS 40mg tablete este un medicament.
Folositi MICARDIS 40mg tablete doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului MICARDIS 40mg tablete
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu MICARDIS 40mg tablete a unei probleme de sanatate.