GONAL -f 300 UI/0.5 ml ( 22 mcg/0.5 ml) prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …GONAL-f 300 UI/0.5ml ( 22 mcg/0.5ml) – prospect

Avertisment!
GONAL-f 300 UI/0.5ml ( 22 mcg/0.5ml) injectabil este un medicament.
Folositi GONAL-f 300 UI/0.5ml ( 22 mcg/0.5ml) injectabil doar daca v-a fost prescris de un medic.


GONAL -f 300 UI/0.5 ml ( 22 mcg/0.5 ml)

GONAL-f 300 UI/0,50 ml (22 micrograme/0,50 ml) solutie injectabila in stilou injector (pen) preumplut

Folitropina alfa

CE ESTE GONAL-f SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Ce este GONAL-f

GONAL-f contine un medicament numit folitropina alfa. Folitropina alfa este un tip de hormon foliculostimulant (FSH) care apartine grupului de hormoni numiti gonadotropine. Gonadotropinele detin un rol in reproducere si fertilitate.

Pentru ce se utilizeaza GONAL-f

La femei adulte, GONAL-f se utilizeaza:

pentru a facilita eliberarea unui ovul din ovar (ovulatie) la femei care nu pot ovula si care nu au raspuns la tratamentul cu un medicament numit citrat de clomifen.

in combinatie cu un alt medicament numit lutropina alfa (hormon luteinizant sau LH) pentru a facilita eliberarea unui ovul din ovar (ovulatie) la femeile fara ovulatie datorita unei slabe secretii de gonadotropine (FSH si LH).

pentru inducerea dezvoltarii mai multor foliculi (fiecare continand un ovul) la femeile supuse tehnicilor de reproducere asistata (proceduri care va pot ajuta sa ramaneti insarcinata), cum ar fi fertilizarea in vitro, transferul intrafalopian al gametilor sau transferul intrafalopian al zigotilor.

La barbati adulti, GONAL-f se utilizeaza: in combinatie cu alt medicament numit gonadotropina corionica umana (hCG), pentru a facilita producerea de sperma la barbatii care sunt infertili datorita nivelului scazut al anumitor hormoni.

INAINTE SA UTILIZATI GONAL-f

Inaintea inceperii tratamentului, trebuie sa faceti un control al fertilitatii impreuna cu partenerul, la un doctor cu experienta in tratarea problemelor de fertilitate.

Nu utilizati GONAL f

daca sunteti alergic (hipersensibil) la hormon foliculostimulant (FSH) sau la oricare dintre celelalte componente ale GONAL-f enumerate la punctul 6.

daca aveti o tumora a hipotalamusului sau a glandei hipofize (ambele se gasesc in creier).

Daca sunteti femeie, in caz de: – crestere a dimensiunilor ovarului sau prezenta de pungi de lichid in ovare (chisturi ovariene) de origine necunoscuta.

– cancer la ovare, uter sau san.

cand exista o afectiune care face imposibila o sarcina normala, cum este insuficienta ovariana (menopauza precoce) sau o malformatie a organelor sexuale.

Daca sunteti barbat: – cu afectiuni ireversibile ale testiculelor.

Nu utilizati GONAL-f daca oricare dintre aceste situatii este valabila in cazul dumneavoastra. Inainte sa utilizati acest medicament, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Aveti grija deosebita cand utilizati GONAL-f

Porfirie Spuneti medicului dumneavoastra inainte de inceperea tratamentului daca dumneavoastra sau orice membru al familiei dumneavoastra aveti porfirie (incapacitatea de a descompune porfirinele, o afectiune ce poate fi transmisa pe cale genetica de la parinti la copii). Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca: pielea dumneavoastra devine fragilasi apar adesea basici, in special pe pielea care a fost expusa frecvent la lumina soarelui si/sau aveti dureri la nivelul stomacului, mainilor sau picioarelor.
In cazul evenimentelor de mai sus medicul dumneavoastra poate recomanda oprirea tratamentului.

Sindromul hiperstimularii ovariene (SHSO) Daca sunteti femeie, acest medicament creste riscul dezvoltarii SHSO. Acest lucru se intampla atunci cand foliculii se dezvolta prea mult si devin chisturi de dimensiuni mari. Daca simtiti dureri in partea de jos a abdomenului, luati in greutate rapid, va este greata sau aveti varsaturi, daca respirati cu greutate, spuneti-i medicului imediat; acesta va poate cere sa opriti utilizarea acestui medicament.In cazul in care ovulatia nu se produce si daca doza recomandatasi schema de tratament sunt strict respectate, aparitia SHSO este mai putin probabila. Tratamentul cu GONAL-f conduce rar la aparitia SHSO sever, exceptand cazul in care se administreaza medicamentul utilizat pentru inducerea maturarii foliculare finale (care contine gonadotropina corionica umana – hCG). In cazul aparitiei SHSO, este posibil ca medicul dumneavoastra sa nu va prescrie niciun tip de hCG in ciclul de tratament curent si sa vi se spuna sa nu aveti contact sexual sau sa utilizati o metoda contraceptiva de bariera timp de cel putin patru zile.

Sarcina multipla La utilizarea GONAL-f exista un risc mai crescut de a fi insarcinata cu mai mult de un copil o data (sarcina multipla, in general gemeni) decat in cazul conceptiei naturale. Sarcina multipla poate duce la complicatii medicale pentru dumneavoastrasi pentru copii. Puteti reduce riscul aparitiei sarcinii multiple daca utilizati doza corecta de GONAL-f la momentele potrivite. In cazul in care sunteti supusa unor tehnici de reproducere asistata, riscul sarcinii multiple este asociat cu varsta dumneavoastra, precum si calitatea si numarul de ovocite fertilizate sau de embrioni implantati.

Pierderea sarcinii In cazul in care sunteti supusa unor tehnici de reproducere asistata sau stimularii ovarelor pentru a produce ovocite, exista o probabilitate mai mare de pierdere a sarcinii decat la media femeilor.

Probleme de coagulare a sangelui (evenimente tromboembolice) Daca ati avut in trecut sau recent cheaguri de sange la picioare sau la plamani, sau atac de cord sau atac cerebral, sau daca acestea au aparut la membrii familiei, este posibil sa prezentati un risc mai crescut de aparitie a unor astfel de probleme sau ca acestea sa se inrautateasca in cazul tratamentului cu GONAL-f.

Barbati cu nivel crescut de FSH in sange La barbatii cu nivel prea ridicat de FSH in sange, acesta poate fi un semn de probleme testiculare. De obicei, GONAL-f nu este eficace daca aveti aceasta problema. Daca medicul dumneavoastra decide sa incerce tratamentul cu GONAL-f, este posibil sa va ceara sa oferiti probe de sperma pentru analize, timp de 4-6 luni de la inceperea tratamentului, in vederea monitorizarii acestuia.

Copii si adolescenti
GONAL-f nu este indicat pentru utilizare la copii.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Daca utilizati GONAL-f cu alte medicamente pentru producerea ovulatiei (cum sunt hCG sau citratul de clomifen), raspunsul foliculilor poate creste.

Daca utilizati GONAL-f in acelasi timp cu un agonist sau antagonist al hormonului eliberator de gonadotropina (GnRH) (aceste medicamente reduc nivelul hormonilor sexuali si opresc ovulatia) este posibil sa fie necesara o doza crescuta de GONAL-f pentru producerea foliculilor.

Sarcina si alaptarea

Nu utilizati GONAL-f daca sunteti insarcinata sau alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu se preconizeaza ca GONAL-f va afecta capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale GONAL-f

GONAL-f contine sodiu, <1 mmol (23mg) pe doza, adica practic nu contine sodiu. CUM SA UTILIZATI GONAL-f Utilizati intotdeauna GONAL-f exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Utilizarea acestui medicament GONAL-f este destinat administrarii sub forma de injectie imediat sub piele (subcutanat). Stiloul injector (pen) preumplut poate fi utilizat pentru mai multe injectii. Prima injectie cu GONAL-f trebuie administrata sub supravegherea medicului. Medicul dumneavoastra sau asistenta va vor arata cum se utilizeaza GONAL-f stilou injector (pen) preumplut pentru a injecta medicamentul. Daca va administrati GONAL-f singur(a), va rugam sa cititi cu atentie si sa respectati instructiunile de la sfarsitul acestui prospect, numite Cum sa utilizati GONAL-f stilou injector (pen) preumplut. Cat de mult sa utilizati Medicul dumneavoastra va decide ce cantitate de medicament veti utiliza si cat de des. Dozele enumerate mai jos sunt exprimate in Unitati Internationale (UI) si in mililitri (ml). Femei Daca nu aveti ovulatie si aveti cicluri menstruale neregulate sau nu aveti deloc menstruatie. De obicei, GONAL-f se administreaza zilnic. Daca aveti cicluri menstruale neregulate, incepeti utilizarea GONAL-f in primele 7 zile ale ciclului menstrual. Daca nu aveti menstruatie, puteti incepe utilizarea medicamentului in orice zi convenabila. Doza initiala obisnuita de GONAL-f este de 75 pana la 150 UI (0,12 pana la 0,24 ml) zilnic. Doza de GONAL-f poate fi crescuta la fiecare 7 zile sau la fiecare 14 zile cu 37,5 pana la 75 UI, pana la obtinerea raspunsului dorit. Doza maxima zilnica de GONAL-f nu depaseste de obicei 225 UI (0,36 ml). Cand se obtine raspunsul dorit, vi se va administra o singura injectie cu 250 micrograme de hCG recombinant (r-hCG, un hCG fabricat in laborator printr-o tehnica speciala ADN) sau cu 5000 pana la 10000 UI de hCG, in interval 24 pana la 48 ore de la ultima injectie cu GONAL-f. Cel mai potrivit moment pentru contactul sexual este in ziua injectiei cu hCG si in ziua urmatoare. Daca medicul nu constata raspunsul dorit dupa 4 saptamani, ciclul de tratament cu GONAL-f trebuie oprit. Pentru ciclul urmator de tratament, medicul dumneavoastra va va prescrie o doza initiala mai mare de GONAL-f decat inainte. Daca raspunsul organismului dumneavoastra este prea puternic, tratamentul va fi oprit si nu vi se va administra hCG (vezi SHSO). Pentru ciclul urmator de tratament, medicul dumneavoastra va va prescrie o doza mai mica de GONAL-f decat inainte Daca nu exista ovulatie, nu exista cicluri menstruale si ati fost diagnosticata cu niveluri foarte scazute ale hormonilor FSH si LH. Doza initiala obisnuita de GONAL-f este de 75 pana la 150 UI (0,12 pana la 0,24 ml) in combinatie cu 75 UI (0,12 ml) de lutropina alfa. Veti utiliza aceste doua medicamente in fiecare zi, timp de pana la cinci saptamani. Doza de GONAL-f poate fi crescuta la fiecare 7 zile sau la fiecare 14 zile cu 37,5 pana la 75 UI, pana la obtinerea raspunsului dorit. Cand se obtine raspunsul dorit, vi se va administra o singura injectie cu 250 micrograme de hCG recombinant (r-hCG, un hCG fabricat in laborator printr-o tehnica speciala ADN) sau cu 5000 pana la 10000 UI de hCG, in interval de 24 pana la 48 de ore de la ultimele injectii cu GONAL-f si lutropina alfa. Cel mai potrivit moment pentru contactul sexual este in ziua injectiei cu hCG si in ziua urmatoare. Alternativ se poate efectua inseminare intrauterina prin introducerea spermei in cavitatea uterului. Daca medicul nu constata un raspuns dupa 5 saptamani, ciclul de tratament cu GONAL-f trebuie oprit. Pentru ciclul urmator de tratament, medicul dumneavoastra va va prescrie o doza initiala mai mare de GONAL-f decat inainte. Daca raspunsul organismului dumneavoastra este prea puternic, tratamentul cu GONAL-f va fi oprit si nu vi se va administra hCG (vezi SHSO). Pentru ciclul urmator de tratament, medicul dumneavoastra va va prescrie o doza mai mica de GONAL-f decat inainte. Daca trebuie sa se dezvolte mai multe ovule pentru recoltare inainte de orice tehnica de reproducere asistata Doza initiala obisnuita de GONAL-f este de 150 pana la 225 UI (0,24 pana la 0,36 ml) zilnic, din ziua 2 sau 3 a ciclului de tratament. Doza de GONAL-f poate fi crescuta in functie de raspunsul dumneavoastra. Doza zilnica maxima este de 450 UI (0,72 ml). Tratamentul se continua pana la nivelul dorit de dezvoltare al ovulelor. Acest lucru dureaza, de obicei, aproximativ 10 zile, dar poate dura oricat intre 5 si 20 zile. Medicul dumneavoastra va utiliza analize de sange si/sau un ecograf pentru a verifica acest lucru. Atunci cand ovulele sunt pregatite vi se va administra o singura injectie cu 250 micrograme de hCG recombinant (r-hCG, un hCG fabricat in laborator printr-o tehnica speciala de recombinare ADN) sau cu 5000 pana la 10000 UI de hCG, in interval de 24 pana la 48 de ore de la ultima injectie cu GONAL-f. In acest fel ovulele vor fi pregatite pentru recoltare. In alte cazuri este posibil ca medicul sa opreasca mai intai ovulatia utilizand un agonist sau antagonist al hormonului eliberator de gonadotropina (GnRH). Apoi se incepe administrarea GONAL-f dupa doua saptamani de la inceperea tratamentului cu substanta agonist. Apoi se administreaza GONAL-f si agonistul GnRH pana se ajunge la nivelul dorit de dezvoltare al foliculilor. De exemplu, dupa doua saptamani de tratament cu agonist GnRH se administreaza 150 pana la 225 UI de GONAL-f timp de 7 zile. Apoi se ajusteaza doza in functie de raspunsul ovarian. Cand se utilizeaza un agonist GnRH, acesta se administreaza din a 5-a sau a 6-a zi de tratament cu GONAL-f si se continua administrarea pana la inducerea ovulatiei. Barbati Doza obisnuita de GONAL-f este de 150 UI (0,24 ml) in combinatie cu hCG. Veti folosi aceste doua medicamente de trei ori pe saptamana timp de cel putin 4 luni. Daca nu ati raspuns la tratament dupa 4 luni, medicul dumneavoastra poate recomanda continuarea tratamentului cu aceste doua medicamente timp de cel putin 18 luni. Daca utilizati mai mult GONAL-f decat trebuie Nu se cunosc efectele in cazul in care luati mai mult decat trebuie din GONAL-f. Cu toate acestea, poate sa apara sindromul hiperstimularii ovariene (SHSO), care este descris la punctul 4. Totusi SHSO poate sa apara numai daca se administreazasi hCG (vezi SHSO). Daca uitati sa utilizati GONAL-f Daca uitati sa utilizati GONAL-f, nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra imediat ce observati ca ati uitat o doza. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. REACTII ADVERSE POSIBILE Ca toate medicamentele, GONAL-f poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Frecventa reactiilor adverse posibile enumerate mai jos este definita pe baza urmatoarei conventii: foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10) frecvente (afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 100) mai putin frecvente (afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 1000) rare (afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 10000) foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000) Reactii adverse grave la femei Durerile in regiunea inferioara a abdomenului, insotite de greata sau varsaturi pot fi simptome ale sindromului hiperstimularii ovariene (SHSO). Aceasta poate indica o reactie excesiva a ovarelor la tratament, precum si dezvoltarea unor chisturi ovariene de mari dimensiuni (vezi Aveti grija deosebita cand utilizati GONAL-f). Aceasta reactie adversa este frecventa. SHSO poate deveni sever, manifestandu-se prin marirea in volum a ovarelor, diminuarea cantitatii de urina, crestere in greutate, dificultati in respiratie si/sau acumulare posibila de lichid la nivelul stomacului sau al pieptului. Aceasta reactie adversa este mai putin frecventa. Rar pot sa apara complicatii ale SHSO, cum sunt torsiunea ovarelor sau probleme de coagulare a sangelui. Foarte rar pot aparea complicatii grave privind coagularea sangelui (evenimente tromboembolice) independente de SHSO. Acestea pot cauza durere la nivelul pieptului, dificultati respiratorii, atac cerebral sau atac de cord (vezi Aveti grija deosebita cand utilizati GONAL-f). Reactii adverse grave la barbati si la femei o Reactiile alergice, cum sunt eruptia pe piele, inrosirea pielii, urticaria, umflarea fetei insotite de dificultati respiratorii, pot fi grave uneori. Aceasta reactie adversa este foarte rara. Daca observati vreuna din reactiile adverse descrise mai sus, contactati medicul imediat; acesta va poate cere sa opriti utilizarea GONAL-f. Alte reactii adverse la femei: Foarte frecvente: Pungi de lichid la ovare (chisturi ovariene) Durere de cap Reactii locale la locul injectarii, cum sunt durere, roseata, invinetire, umflare si/sau iritatie Frecvente: Durere abdominala Senzatie de greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale si balonare Foarte rare: Pot aparea reactii alergice cum sunt eruptia pe piele, inrosirea pielii, urticaria, umflarea fetei insotite de dificultati respiratorii. Aceste reactii pot fi uneori grave. Astmul bronsic se poate inrautati. Alte reactii adverse la barbati Foarte frecvente: Reactii locale la locul injectarii, cum sunt durere, roseata, invinetire, umflare si/sau iritatie Frecvente: Umflarea venelor de deasupra sau din spatele testiculelor (varicocel). Cresterea sanilor, acnee sau crestere in greutate. Foarte rare: Pot aparea reactii alergice cum sunt eruptia pe piele, inrosirea pielii, urticaria, umflarea fetei insotite de dificultati respiratorii. Aceste reactii pot fi uneori grave. Astmul bronsic se poate inrautati. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului. CUM SE PASTREAZA GONAL-f A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Nu utilizati GONAL-f dupa data de expirare inscrisa pe eticheta cartusului sau pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la frigider (2 grade C-8 grade C). A nu se congela. Pe perioada de valabilitate, medicamentul poate fi pastrat la cel mult 25 grade C timp de pana la 3 luni fara a fi pastrat la frigider si daca nu a fost utilizat in 3 luni, trebuie aruncat. A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina. Nu utilizati GONAL-f daca observati orice semne vizibile de deteriorare, daca lichidul contine particule sau daca nu este limpede. Va rugam sa notati pe GONAL-f stilou injector (pen-ul) preumplut data primei utilizari. Dupa prima deschidere, medicamentul poate fi pastrat pentru cel mult 28 de zile in afara frigiderului (la cel mult 25 grade C). Nu utilizati medicamentul ramas in stiloul injector (pen) preumplut dupa 28 de zile. La sfarsitul tratamentului, solutia ramasa neutilizata trebuie aruncata. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului. INFORMATII SUPLIMENTARE Ce contine GONAL-f Substanta activa este folitropina alfa. Un mililitru de lichid contine 600 UI (44 micrograme) de folitropina alfa. Fiecare stilou injector (pen) preumplut cu cartus multidoza elibereaza 300 UI (22 micrograme) per 0,5 ml. Celelalte componente sunt poloxamer 188, zahar, metionina, dihidrogenofosfat de sodiu monohidrat, hidrogenofosfat de disodiu dihidrat, m-crezol, acid fosforic concentrat, hidroxid de sodiu si apa pentru preparate injectabile. Cum arata GONAL-f si continutul ambalajului GONAL-f este prezentat ca lichid injectabil incolor si limpede in stilou injector (pen) preumplut. Este ambalat in cutii cu 1 stilou injector (pen) preumplut si 5 ace de unica folosinta. Important! Acesta este un prospect informativ al medicamentului GONAL-f 300 UI/0.5ml ( 22 mcg/0.5ml) injectabil Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu GONAL-f 300 UI/0.5ml ( 22 mcg/0.5ml) injectabil a unei probleme de sanatate. [DTDinfo id = "g_4"] [DTDinfo id = "g03_41"] [DTDinfo id = "a5"]

GONAL-f 300 UI/0.5ml ( 22 mcg/0.5ml) – detalii si pret

DCI medicament: FOLLITROPINUM ALFA
Forma farmaceutica: sol. injectabila in stilou injector preumplut
Cantitate/ambalaj: 1 sol. injectabila in stilou injector preumplut
Doza (concentratia): 300UI/0.5ml
Forma de prezentare: CUTIE X 1 STILOU INJECTOR (PEN) PREUMPLUT X 0.5 ML SOL. INJECTABILA + 5 ACE PT. ADM.
Firma: SERONO EUROPE LTD.
Tara: Marea Britanie
Cod ATC: G03GA05
Cod CIM: W52561001
VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
GONAL-f 300 UI/0.5ml ( 22 mcg/0.5ml) injectabil este un medicament.
Folositi GONAL-f 300 UI/0.5ml ( 22 mcg/0.5ml) injectabil doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului GONAL-f 300 UI/0.5ml ( 22 mcg/0.5ml) injectabil
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu GONAL-f 300 UI/0.5ml ( 22 mcg/0.5ml) injectabil a unei probleme de sanatate.

Index medicamente