FOSAVANCE 70mg/2800UI prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …FOSAVANCE 70mg/2800UI 4buc – prospect

Avertisment!
FOSAVANCE 70mg/2800UI 4buc tablete este un medicament.
Folositi FOSAVANCE 70mg/2800UI 4buc tablete doar daca v-a fost prescris de un medic.


FOSAVANCE 70mg/2800UI

FOSAVANCE 70mg/2800 UI comprimate
Acid alendronic/colecalciferol

CE ESTE FOSAVANCE SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Ce este FOSAVANCE?

FOSAVANCE 3. este un comprimat care contine doua substante active, acid alendronic si colecalciferol cunoscut sub denumirea de vitamina D

Ce este alendronatul?

Alendronatul apartine unui grup de medicamente non-hormonale numite bifosfonati. Alendronatul previne pierderea de masa osoasa ceEl reduce apare la femei dupa ce au ajuns la menopauzasi ajuta la reconstructia osoasa. riscul fracturilor de coloana vertebralasi sold.

Ce este vitamina D?

Vitamina D esteOrganismul poate absorbi in mod adecvat calciul din alimente doar daca dispune de suficientavitaminaD.ceceun un factor nutritiv esential, necesar pentru absorbtia calciului si sanatatea oaselor. Foarte putine alimente contin vitamina D. Sursa principala o reprezinta expunerea in timpul verii la lumina soarelui, ceea determina producerea de vitamina D la nivelul pielii noastre. Pe masura imbatranim, pielea noastra produce mai putina vitamina D. Prea putina vitamina D poate duce la pierderea de masa osoasasi osteoporoza. Deficitul sever de vitaminaD poate determina slabiciune muscularasi poate duce la caderi si risc mai mare al fracturilor.

Pentru ce se utilizeaza FOSAVANCE?

Medicul dumneavoastra v-a prescris FOSAVANCE pentru tratamentul osteoporozei si pentru ca aveti risc de deficit al vitaminei D. FOSAVANCE reduce riscul fracturilor coloanei vertebrale sau ale soldului la femeile aflate in perioada de menopauza.

FOSAVANCE este un tratament care se administreaza o data pe saptamana.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza reprezinta subtierea si diminuarea rezistentei oaselor. Ea estesadevineste frecventa la femei, dupamenopauza. La menopauza, ovarele inceteaza mai produca hormonul feminin, estrogenul, care ajutala pastrarea sanatatii scheletului femeii. Ca rezultat, apare pierderea de masa osoasasi oasele mai putin rezistente. Cu cat femeia ajunge mai repede la menopauza, cu atat mai mare riscul osteoporozei.

La inceput, osteoporoza poate saesteDesi, de obicei sunt dureroase, fracturile oaselor coloanei vertebrale pot satreaca neobservate pana cand determina scadere in inaltime.sa,cocoasa nu aiba simptome. Totusi, daca lasata netratata, poate determina aparitia fracturilor osoase. Fracturile osoase pot apara in timpul unor activitati normale, de zi cu zi, cum ar fi ridicatul sau in urma unor traumatisme minore care nu ar determina ruperea osului normal. Fracturile osoase apar, de obicei, la nivelul soldului, coloanei vertebrale sau incheieturii mainii si pot duce nu doar la aparitia durerii ci si a unor probleme considerabile cum ar fi incovoierea spatelui (, femeii in varsta) si pierderea mobilitatii.

Cum poate fi tratata osteoporoza?

Osteoporoza poate fi tratatasi nu estesi reduce niciodata prea tarziu sa incepeti tratamentul. FOSAVANCE nu numai ca previne pierderea masei osoase ci chiar ajuta la reconstructia masei osoase pe care ati pierdut-o riscul fracturilor osoase la nivelul coloanei vertebrale si soldului.

Pe langa tratamentul dumneavoastra cu FOSAVANCE, medicul dumneavoastra va poate sugera sa vamodificati modul de viata pentru a va ameliora conditia, cum ar fi:

Oprirea fumatuluiFumatul pare a creste rata de pierdere a masei dumneavoastra osoase si, de aceea, poate creste riscul dumneavoastra de fracturi osoase.

Exercitii fizice La fel ca muschii, oasele necesita exercitiu fizic pentru a ramane

rezistente si sanatoase. Adresati-va medicului dumneavoastra inainte

de a incepe orice program de exercitii fizice.

Pastrarea unei diete echilibrate Medicul dumneavoastra va poate da sfaturi in legatura cu dieta dumneavoastra sau daca trebuie sa utilizati vreun supliment nutritiv.

INAINTE SA UTILIZATI FOSAVANCE

Nu utilizati FOSAVANCE

daca sunteti alergic (hipersensibil) la alendronatul sodic trihidrat, colecalciferol sau la oricare dintre celelalte componente,

daca dumneavoastra aveti anumite probleme ale esofagului (esofag – parte a tubului digestiv situata intre cavitatea bucalasi stomac) cum ar fi ingustarea acestuia sau dificultate la inghitire,

daca nu puteti sa stati in picioare sau in sezut cel putin 30 minute,

daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti concentratie scazutaa calciului in sange.

Daca credeti ca vavi aflati in oricare dintre situatiile mentionate mai sus, nu utilizati comprimatele. Discutati mai intai cu medicul dumneavoastrasi urmati sfatul pe care l-a dat.

Aveti grija deosebita cand utilizati FOSAVANCE

Este important sa spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua FOSAVANCE

· daca aveti probleme ale rinichilor,

· daca aveti orice problema la inghitire sau digestiva,

· daca medicul dumneavoastra v-a stabilit diagnosticul de esofag Barrett (o afectiune asociata cu modificari ale celulelor care captusesc esofagul inferior),

· daca vi s-a spus ca aveti calcemia mica,

· daca aveti cancer,

· daca sunteti sub tratament chimioterapic sau radioterapie,

· daca utilizati corticosteroizi (cum sunt prednisonul sau dexametazona),

· daca nu vi se efectueaza o supraveghere dentara de rutina,

· daca aveti afectare gingivala,

· daca aveti planificata o extractie dentara.

Iritatia, inflamatia sau ulceratia esofagului (esofag – parte a tubului digestiv situata intre cavitatea bucalasi stomac), adeseori insotite de simptome precum durerea in piept, arsuri la stomac, dificultate sau durere la inghitire, pot sa apara, mai ales daca pacientele nu beau un pahar plin cu apasi/sau dacase aseaza in pozitie culcata dupa mai putin de 30 minute dupa ce au luat FOSAVANCE. Aceste reactii adverse se pot agrava daca pacientele continua sa ia FOSAVANCE dupa aparitia acestor simptome.

Utilizarea la copii

FOSAVANCE nu trebuie administrat la copii cu varsta mai mica de 18 ani.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Este posibil ca suplimentele de calciu, antiacidele si unele medicamente orale saestesa interfere cu absorbtia FOSAVANCE daca sunt luate in acelasi timp. De aceea, important sa urmati recomandarile de la punctul 3. CUM SA UTILIZATI FOSAVANCE si asteptati cel putin 30 minute inainte de administrare oricaror altor medicamente sau suplimente orale.

Este posibil ca anumite medicamente sau aditivi alimentari sa impiedice ajungerea vitaminei D din FOSAVANCE in corpul dumneavoastra, inclusiv inlocuitorii grasimilor artificiale, uleiurile minerale, orlistatul si medicamentele care scad colesterolul, colestiramina si colestipolul. Medicamentele pentru crizele convulsive (convulsii) pot scadea eficacitatea vitaminei D. In plus, suplimentele de vitamina D pot fi avute in vedere pe baze individuale.

Folosirea FOSAVANCE cu alimente si bauturi

Este posibil ca alimentele si bauturile (inclusiv apaesteCUM SAUTILIZATI FOSAVANCE. minerala) sa diminueze eficacitatea FOSAVANCE daca acesta este luat concomitent. De aceea, important sa urmati sfatul dat la 3.

Sarcina si alaptarea

FOSAVANCE esteva recomandat a fi utilizat doar de catre femeile in postmenopauza. Nu trebuie saluati FOSAVANCE daca ganditi sa ramaneti gravida sau daca alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

La utilizarea FOSAVANCE au fost raportate reactii adverse (de exemplu vedere incetosata, ameteli si durere severa la nivelul oaselor, muschilor sau articulatiilor) care vaveziva pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. ( REACTII ADVERSE POSIBILE) Daca prezentati oricare dintre aceste reactii adverse, nu conduceti pana cand nu simtiti mai bine.

Informatii importante privind unele componente ale FOSAVANCE

FOSAVANCE contine lactozasi zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

CUM SA UTILIZATI FOSAVANCE

Utilizati intotdeauna FOSAVANCE exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sadiscutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Utilizati un comprimat FOSAVANCE o data pe saptamana.

Urmati cu atentie aceste instructiuni pentru a fi sigura ca beneficiati de pe urma FOSAVANCE.

Alegeti ziua din saptamana care se potriveste cel mai bine programului dumneavoastra. In fiecare saptamana, utilizati un comprimat FOSAVANCE in ziua aleasa de catre dumneavoastra.

Este foarte important sa urmati instructiunile de la punctele 2), 3), 4) si 5) pentru a facilita ajungerea rapida a comprimatului FOSAVANCE in stomac si pentru a ajuta la reducerea riscului ca acesta sa vairite esofagul (esofag – parte a tubului digestiv care face legatura intre cavitatea bucalasi stomac).

Dupa ce v-ati trezit de dimineatasi inainte de a consuma alimente sau bauturi sau de a lua alte medicamente, inghititi comprimatul de FOSAVANCE intreg, cu un pahar plin cu apa (nu apaminerala) (nu mai putin de 200 ml sau 7 fl.oz.).

· Nu utilizati cu apa minerala (plata sau carbogazoasa).

· Nu utilizati cu cafea sau ceai.

· Nu utilizati cu suc sau lapte.

Nu sfaramati si nu mestecati comprimatul si nu-l lasati sa se dizolve in gura.

Nu va asezati in pozitie culcata – stati in pozitie verticala (in sezut, in picioare sau in mers) – timp de cel putin 30 minute dupa ce ati inghitit comprimatul. Nu asezati in pozitie culcatadecat dupa prima masa a zilei.

Nu utilizati FOSAVANCE inainte de culcare sau dimineata inainte de ridicarea din pat.

Daca observati aparitia dificultatii sau durerii la inghitire, durerii in piept sau aparitia ori inrautatirea arsurilor la stomac, nu mai utilizati FOSAVANCE si adresati-va medicului dumneavoastra.

Dupa ce ati inghitit comprimatul FOSAVANCE, asteptati cel putin 30 minute inaintea primului consum de alimente sau bauturi sau de prima administrare a altor medicamente din zi, inclusiv antiacide, suplimente de calciu si vitamine. FOSAVANCE este eficace doar atunci cand este luat pe stomacul gol.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din FOSAVANCE

Daca utilizati din greseala mai multe comprimate, beti unva pahar plin cu lapte si adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Nu provocati varsaturile si nu va asezati in pozitie culcata.

Daca uitati sa utilizati FOSAVANCE

Daca omiteti o doza, utilizati unNu utilizati douacomprimate in aceeasi zi.Reveniti la administrarea o data pe saptamana, asa cum ati stabilit initial in ziua aleasa de catre dumneavoastra. comprimat dimineata dupa ce v-ati amintit.

Daca incetati sa utilizati FOSAVANCE

Este important sasa continuati sa utilizati FOSAVANCE atat timp cat medicul dumneavoastra v-a prescris medicamentul. FOSAVANCE poate trata osteoporoza doar daca continuati luati comprimatele.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, FOSAVANCE poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Frecventa posibilelor reactii adverse prezentatemai jos este definita utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente (afecteazamai mult de 1 utilizator din 10) frecvente (afecteaza 1 pana 10 utilizatori din 100) mai putin frecvente (afecteaza 1 pana 100 utilizatori din 1000) rare (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000) foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000)

cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)

Frecvente:

· arsuri la stomac; dificultate la inghitire; durere la inghitire; ulceratie esofagiana (esofag – parte a tubului digestiv situata intre cavitatea bucalasi stomac) care poate determina durere in piept, arsuri la stomac sau dificultate sau durere la inghitire,

· durere la nivelul oaselor, muschilor si/sau articulatiilor,

· durere abdominala; senzatie de disconfort la nivelul stomacului sau eructatii dupa masa; constipatie; senzatie de plenitudine la nivelul stomacului; diaree; meteorism abdominal,

· durere de cap.

· Mai putin frecvente:

· greata; varsaturi,

· iritatia sau inflamatia esofagului (esofag – parte a tubului digestiv situata intre cavitatea bucalasi stomac) sau a stomacului,

· scaun de culoare neagra sau cu aspect de pacura,

· eruptie cutanata tranzitorie; mancarime; inrosirea pielii.

Rare:

· reactii alergice cum ar fi urticaria; tumefierea fetei, buzelor, limbii si/sau faringelui, care pot determina dificultate a respiratiei sau la inghitire,

· simptome ale concentratiei scazute a calciului in sange inclusiv crampe sau spasme musculare si/sau senzatie de furnicaturi la nivelul degetelor sau in jurul gurii,

· ulcere gastrice sau peptice (uneori severe sau cu sangerare),

· ingustarea esofagului (esofag – parte a tubului digestiv situata intre cavitatea bucalasi stomac),

· vedere incetosata, durere sau inrosire a ochiului,

· eruptie cutanata tranzitorie agravata de catre lumina solara,

· durere severa la nivelul oaselor, muschilor si/sau articulatiilor,

· ulcere la nivelul gurii atunci cand comprimatele au fost mestecate sau supte,

· simptome tranzitorii asemanatoare celor din gripa, cum ar fi dureri musculare, senzatie generalade rau asociata uneori cu febra, de obicei la inceputul tratamentului.

Foarte rare:

· reactii cutanate severe.

· In timpul experientei de dupa punerea pe piata au fost raportate urmatoarele reactii adverse (frecventanecunoscuta):

· ameteli,

· alterarea gustului,

· inflamarea articulatiei, ooboseala,

· caderea parului,

· probleme ale maxilarului asociate cu vindecare intarziatasi infectie, adesea urmand unei extractii dentare,

· umflarea mainilor si picioarelor,

· fractura de femur la pacienti aflati in tratament pe termen indelungat cu FOSAVANCE. Durerea la nivelul coapsei, slabiciunea sau disconfortul pot fi un indiciu precoce al unei posibile fracturi la nivelul femurului.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversanementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Poate fi de ajutor daca dumneavoastra notati ceea ce ati simtit, cand a aparut si cat a durat.

CUM SE PASTREAZA FOSAVANCE

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati FOSAVANCE dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe pliant dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra in blisterul original pentru a fi protejat de umiditate si lumina.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum saAceste masuri vor ajuta la protejarea mediului. eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine FOSAVANCE

Substantele active sunt acidul alendronic si colecalciferolul (vitamina D3). Fiecare comprimat contine 70mg acid alendronic sub forma de alendronat sodic trihidrat si 70 micrograme (2800 UI) colecalciferol (vitamina D3).

Celelalte componente sunt celuloza microcristalina (E460), lactoza anhidra, trigliceride cu lant mediu, gelatina, croscarmeloza sodica, zahar, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu (E572), butilhidroxitoluen (E321), amidon de porumb modificat si silicat de sodiu si de aluminiu (E554).

Cum arata FOSAVANCE si continutul ambalajului

Comprimatele FOSAVANCE 70mg/2800 UI au forma asemanatoare unei capsule, de culoare alba sau aproape alba, marcate pe o parte cu conturul imaginii unui os si cu ‘710’ pe cealalta.

Important!
Acesta este un prospect informativ al medicamentului FOSAVANCE 70mg/2800UI 4buc tablete
Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu FOSAVANCE 70mg/2800UI 4buc tablete a unei probleme de sanatate.FOSAVANCE 70mg/2800UI 4buc – detalii si pret

DCI medicament: COMBINATII (ACIDUM ALENDRONICUM+COLECALCIFEROLUM)
Forma farmaceutica: comprimate
Cantitate/ambalaj: 4 comprimate
Doza (concentratia): 70mg/2800UI
Forma de prezentare: CUTIE X 4 COMPRIMATE (1 PLIANT CU BLIST. AL/AL X 4 COMPRIMATE )
Firma: MERCK SHARP & DOHME
Tara: Marea Britanie
Cod ATC: M05BB03
Cod CIM: W42702002
VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
FOSAVANCE 70mg/2800UI 4buc tablete este un medicament.
Folositi FOSAVANCE 70mg/2800UI 4buc tablete doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului FOSAVANCE 70mg/2800UI 4buc tablete
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu FOSAVANCE 70mg/2800UI 4buc tablete a unei probleme de sanatate.

Index medicamente