Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …
EXFORGE 5mg/160mg – prospect
Avertisment!
EXFORGE 5mg/160mg tablete film. este un medicament.
Folositi EXFORGE 5mg/160mg tablete film. doar daca v-a fost prescris de un medic.
EXFORGE 5mg/160mg
CE ESTE EXFORGE SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Exforge comprimate contine doua substante numite amlodipinasi valsartan. Ambele substante ajuta la controlul tensiunii arteriale crescute.
– Amlodipina apartine unui grup de substante numite blocanti ai canalelor de calciu. Amlodipina impiedica patrunderea calciului in peretii vaselor de sange ceea ce previne ingustarea acestora.
– Valsartanul apartine unui grup de substante numite antagonistii ai receptorilor angiotensinei II. Angiotensina II este produsa de corp si determina ingustarea vaselor de sange provocand astfel cresterea tensiunii arteriale. Valsartanul actioneaza prin
Acest lucru inseamna ca ambele substante ajuta la impiedicarea ingustarii vaselor de sange. Ca rezultat vasele de sange se relaxeazasi tensiunea arteriala scade.
Exforge este utilizat pentru tratarea tensiunii arteriale crescute la pacientii a caror tensiune arteriala nu este controlata suficient, in mod individual, nici cu amlodipina nici cu valsartan.
INAINTE SA UTILIZATI EXFORGE
Nu utilizati Exforge
– daca sunteti alergic (hipersensibil) la valsartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Exforge. Daca dumneavoastra credeti ca este posibil sa fiti alergic, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Exforge.
– daca aveti probleme hepatice grave, cum sunt ciroza biliara sau colestaza.
– daca aveti probleme renale grave sau daca faceti dializa. – daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni. (De asemenea, este de preferat sa se evite Exforge si in primele luni de sarcina – vezi Sarcina.)
Daca vi se aplica oricare dintre cele prezentate mai sus, nu utilizati Exforge si discutati cu medicul dumneavoastra.
Aveti grija deosebita cand utilizati Exforge
– daca ati fost bolnav(a) (varsaturi sau diaree). – daca utilizati diuretice (un tip de medicamente numite si medicamente pentru eliminarea apei care cresc cantitatea de urina pe care o produce corpul dumneavoastra).
– daca utilizati si alte medicamente sau substante care cresc concentratia potasiului din sange (de exemplu unele tipuri de diuretice, suplimente cu potasiu sau substituenti de sare care contin potasiu).
– daca aveti probleme hepatice sau renale. – daca aveti o afectiune care influenteaza glandele renale denumita hiperaldosteronism primar. – daca aveti insuficienta cardiaca. – daca medicul dumneavoastra v-a informat ca valvele inimii dumneavoastra s-au
(afectiune numita stenoza aortica sau mitrala sau muschiul inimii s-a ingrosat anormal (afectiune numita cardiomiopatie hipertrofica obstructiva).
Daca va aflati in oricare dintre aceste situatii, informati-va medicul inainte de utilizarea Exforge.
Trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea deveni) gravida. Exforge nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie administrat daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni, deoarece poate provoca vatamari grave copilului dumneavoastra daca este utilizat in acest stadiu (vezi Sarcina).
Nu se recomanda utilizarea Exforge de catre copii si adolescenti.
De asemenea, spuneti medicului dumneavoastra daca ati avut un transplant renal sau daca vi s-a spus ca aveti artele renale ingustate.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa fie nevoit sa schimbe doza sau sa ia alte masuri de precautie. Este posibil ca in unele cazuri sa fiti nevoit sa intrerupeti administrarea unuia dintre medicamente. Acest lucru este valabil mai ales pentru medicamentele enumerate mai jos: – litiu (un medicament utilizat pentru tratarea unor tipuri de depresie); – diuretice care retin potasiu, suplimente cu potasiu, substituenti de sare care contin potasiu si alte
substante care pot determina cresterea concentratiei potasiului; – medicamente anticonvulsivante (de exemplu carbamazepina, fenobarbital, fenitoina,
fosfenitoina, primidona), rifampicina, sunatoare; – nitroglicerinasi alti nitrati sau alte medicamente numite vasodilatatoare; – medicamente utilizate pentru HIV/SIDA (de exemplu ritonavir) sau pentru tratamentul
infectiilor fungice (de exemplu ketoconazol).
Utilizarea Exforge cu alimente si bauturi
Puteti utiliza Exforge cu sau fara alimente.
Exforge si persoanele varstnice
Este necesara prudenta la cresterea dozelor.
Sarcina si alaptarea
Sarcina Trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti (sau ati putea deveni) gravida. Medicul dumneavoastra va va sfatui, in mod normal, sa incetati administrarea Exforge inainte de a ramane gravida sau imediat ce aflati ca sunteti gravidasi va va sfatui sa utilizati un alt medicament in loc de Exforge. Exforge nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie administrat dupa 3 luni de sarcina, deoarece poate provoca vatamari grave copilului dumneavoastra daca este utilizat dupa cea de-a treia luna de sarcina.
Alaptarea Informati-va medicul daca alaptati sau daca sunteti pe punctul de a incepe sa alaptati. Exforge nu este recomandat pentru mamele care alapteazasi medicul dumneavoastra poate alege un alt tratament pentru dumneavoastra daca doriti sa alaptati, in special in cazul in care copilul dumneavoastra este nou-nascut sau s-a nascut prematur.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Acest medicament va poate produce senzatii de ameteala. Acest lucru poate afecta cat de bine va puteti concentra. Astfel, daca nu sunteti sigur cum va va afecta acest medicament, nu conduceti vehicule, nu folositi utilaje si nu desfasurati alte activitati care necesita sa va concentrati.
CUM SA UTILIZATI EXFORGE
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur. Acest lucru va va ajuta sa obtineti cele mai bune rezultate si sa scadeti riscul aparitiei reactiilor adverse.
Doza obisnuita de Exforge este de un comprimat pe zi. – Este recomandabil sa utilizati medicamentul la aceeasi ora in fiecare zi, preferabil dimineata. – Inghititi comprimatele cu un pahar cu apa. – Puteti utiliza Exforge cu sau fara alimente.
In functie de raspunsul dumneavoastra la tratament, medicul dumneavoastra poate prescrie o doza mai mare sau mai mica.
Nu depasiti doza prescrisa.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Exforge
Daca ati luat prea multe comprimate de Exforge sau altcineva a utilizat comprimatele dumneavoastra, contactati imediat un medic.
Daca uitati sa utilizati Exforge
Daca uitati sa utilizati acest medicament, luati-l imediat ce va amintiti. Apoi utilizati doza urmatoare la ora obisnuita. Cu toate acestea, daca se apropie ora la care trebuie administrata doza urmatoare, nu luati doza uitata. Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.
REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Exforge poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Unele reactii adverse pot fi grave:
Cativa pacienti au prezentat aceste reactii adverse grave (afecteaza mai putin de 1 pacient din 1000 pacienti). Daca apare vreuna dintre urmatoarele reactii, informati-va imediat medicul:
Reactii alergice care se manifesta prin simptome cum sunt eruptiile cutanate, mancarime, umflarea fetei sau buzelor sau limbii, dificultati de respiratie, tensiune arteriala scazuta (senzatia de lesin, ameteli).
Alte reactii adverse posibile:
Frecvente (afecteaza mai putin de 1 pacient din 10 pacienti): Gripa; obstructie nazala, dureri de gat si disconfort la inghitire; durere de cap; umflarea bratelor, mainilor, membrelor inferioare, gleznelor sau picioarelor; oboseala; inrosire si senzatie de caldura la nivelul fetei si/sau gatului. Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 pacient din 100 pacienti): Ameteala; greata si dureri abdominale; uscaciunea gurii; somnolenta, furnicaturi sau amorteala la nivelul mainilor sau picioarelor; vertij; puls crescut inclusiv palpitatii; ameteala in momentul ridicarii in picioare; tuse; diaree; constipatie; eruptii cutanate, inrosirea pielii; tumefierea articulatiilor, dureri lombare; dureri articulare. Rare (afecteaza mai putin de 1 pacient din 1000 pacienti): Senzatia de anxietate; tiuit in urechi (acufene); lesin; mictiune in exces sau senzatia mai frecventa a necesitatii de mictiune; incapacitatea de a avea si de a mentine o erectie; senzatie de greutate; tensiune arteriala scazuta cu simptome cum sunt ameteala, confuzie; transpiratie abundenta; eruptii cutanate pe tot corpul; mancarime; spasme musculare.
Daca oricare din aceste reactii va afecteaza grav, informati-va medicul.
Reactii adverse ale amlodipinei sau valsartanului care pot fi grave:
Aceste reactii adverse pot aparea cu anumite frecvente, care sunt definite astfel: foarte frecvente: afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10 frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100 mai putin frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000 rare: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000 foarte rare: afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000 cu frecventa necunoscuta: frecventia nu poate fi estimata din datele disponibile
AmlodipinFrecvente: Varsaturi. Mai putin frecvente: Pierderea parului; modificarea tranzitului intestinal, senzatie de balonare, indigestie, disconfort gastric dupa masa; dureri gastrice, greata; gingii sangerande, dureroase sau marite; dispnee; cresterea sanilor la barbati; rinoree sau nas infundat, stranut; ingalbenire a pielii si ochilor, greata, pierderea apetitului alimentar, decolorarea urinei; nivel ridicat al zaharului in sange; incapacitatea de a avea sau de a mentine o erectie; nevoie crescuta de a urina; febra, dureri in gat sau ulceratii ale cavitatii bucale datorate infectiilor; schimbari de dispozitie; dureri musculare; senzatie de amortire sau furnicaturi la nivelul degetelor de la maini si de la picioare; dureri severe in regiunea superioara a stomacului; sangerare sau aparitie spontana a vanatailor; eruptii cutanate, pete rosii-violacee, febra, mancarime; a
umflarea in special a fetei si gatului; inrosirea pielii, formarea de pustule la nivelul buzelor, ochilor sau cavitatii bucale, descuamarea pielii. Rare: Dureri toracice violente, puls neregulat, dureri cauzate de angina. Foarte rare: Ingalbenirea pielii si a ochilor, modificarea rezultatelor la unele analize pentru testarea functiei hepatice; pete violacee pe piele, eruptii cutanate si mancarime, rigiditate a membrelor, tremor al mainilor.
ValsartaCu frecventa nescunoscuta: Scaderea numarului de eritrocite, febra, dureri in gat sau ulceratii ale cavitatii bucale datorate infectiilor, sangerare sau aparitie spontana a vanatailor, nivel crescut al potasiului in sange, rezultate anormale ale analizelor hepatice, diminuarea functiilor renale si diminuarea severa a functiilor renale, umflarea in special a fetei si gatului, dureri musculare, eruptii cutanate, pete rosii-violacee, febra, mancarime, reactie alergica. n
Daca prezentati oricare dintre acestea, informati-l imediat pe medicul dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
CUM SE PASTREAZA EXFORGE
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Nu utilizati Exforge dupa data de expirare inscrisa pe cutie si blister. A nu se pastra la temperaturi peste 30 grade C. A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate. A nu se utiliza nici o cutie de Exforge daca ambalajul este deteriorat sau prezinta semne de deschidere anterioara.
INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Exforge
– Substantele active din Exforge sunt amlodipina (sub forma de besilat de amlodipina) si valsartan. Fiecare comprimat contine amlodipina 10mg si valsartan 160mg.
– Celelalte componente sunt celuloza microcristalina; crospovidona tip A; dioxid de siliciu coloidal anhidru; stearat de magneziu; hipromeloza; macrogol 4000; talc, dioxid de titan (E171); oxid galben de fer (E172), oxid rosu de fer (E172).
Cum arata Exforge si continutul ambalajului
Comprimatele de Exforge 10mg/160mg sunt de culoare galben deschis, ovale, inscriptionate NVR pe o fata si UIC pe cealalta.
Important!
Acesta este un prospect informativ al medicamentului EXFORGE 5mg/160mg tablete film.
Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu EXFORGE 5mg/160mg tablete film. a unei probleme de sanatate.
EXFORGE 5mg/160mg – detalii si pret
DCI medicament: COMBINATII ( VALSARTANUM+AMLODIPINUM)
Forma farmaceutica: comprimate film.
Cantitate/ambalaj: 56 comprimate film.
Doza (concentratia): 5mg/160mg
Forma de prezentare: CUTIE X 56 COMPRIMATE FILM. (BLIST. PVC/PVDC )
Firma: NOVARTIS EUROPHARM LTD.
Tara: Marea Britanie
Cod ATC: C09DB01
Cod CIM: W51852005
VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor
Atentionare!
EXFORGE 5mg/160mg tablete film. este un medicament.
Folositi EXFORGE 5mg/160mg tablete film. doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului EXFORGE 5mg/160mg tablete film.
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu EXFORGE 5mg/160mg tablete film. a unei probleme de sanatate.