ENALAPRIL 20 mg prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …







ENALAPRIL 20mg – prospect

Avertisment!
ENALAPRIL 20mg tablete este un medicament.
Folositi ENALAPRIL 20mg tablete doar daca v-a fost prescris de un medic.


ENALAPRIL AL 5

ENALAPRIL AL 5

Comprimate, 5mg

ENALAPRIL AL 10

Comprimate, 10mg

ENALAPRIL AL 20

Comprimate, 20mg

Compozitie

ENALAPRIL AL 5

Un comprimat contine 5mg maleat de enalapril si excipienti: hidrogenocarbonat de sodiu, lactoza monohidrat, amidon de porumb, hidroxipropilceluloza, talc, stearat de magneziu.

ENALAPRIL AL 10

Un comprimat contine 10mg maleat de enalapril si excipienti: hidrogenocarbonat de sodiu, lactoza monohidrat, amidon de porumb, talc, oxid rosu de fer (E 172), stearat de magneziu.

ENALAPRIL AL 20

Un comprimat contine 20mg maleat de enalapril si excipienti: hidrogenocarbonat de sodiu, lactoza monohidrat, amidon de porumb, talc, oxid rosu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutica: Produse active pe sistemul renina-angiotensina, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.

Indicatii terapeutice

Tratamentul hipertensiunii arteriale.

Tratamentul insuficientei cardiace – in completarea medicatiei diuretice si, in special, in insuficienta cardiaca severa, in completarea medicatiei digitalice.

Contraindicatii

– Hipersensibilitate la maleatul de enalapril, la oricare dintre excipientii produsului sau la alti inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA);

– Edem angioneurotic provocat de un inhibitor al enzimei de conversie in antecedente;

– Stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional;

– Insuficienta renala severa (clearance al creatininei sub 30 ml/min);

– Insuficienta hepatica severa;

– Sarcina si alaptare;

– Status post transplant renal;

– Stenoza mitrala sau aortica sau orice alt tip de obstructie circulatorie a ventriculului stang (cardiomiopatie hipertrofica);

Utilizarea concomitenta a maleatului de enalapril si a membranei pentru flux inalt (de exemplu AN 69 ) de poli(acrilonitril, sodiu-2metil-alil-sulfonat) pentru dializa, are un potential de producere a reactiilor anafilactoide (reactii de hipersensibilitate pana la punctul de soc). Aceasta combinatie trebuie evitata, fie prin utilizarea altor medicamente (dar nu inhibitori de ECA) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale si/sau a insuficientei cardiace sau prin utilizarea altor membrane pentru dializa.

Reactiile de hipersensibilitate cu potential letal pot aparea la pacientii tratati cu inhibitori de ECA si care sufera concomitent si o afereza cu sulfat de dextran a lipoproteinelor cu densitate joasa (pentru hipercolesterolemie severa). Daca afereza LDL este necesara, inhibitorii de ECA vor fi inlocuiti temporar cu alte medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale sau a insuficientei cardiace.

Pacientii ce prezinta reactii de hipersensibilitate la veninul insectelor (intepatura de albina si/sau viespe) si care fac tratament cu Enalapril AL in timpul imunoterapiei specifice (desensibilizare) prezinta un risc crescut de a dezvolta reactii de hipersensibilitate severe, inclusiv prabusirea presiunii arteriale, dispnee, varsaturi si/sau reactii alergice cutanate. De aceea, tratamentul cu Enalapril AL va fi oprit inainte de inceperea imunoterapiei specifice (desensibilizare). Reactii similare pot apare la unii pacienti, dupa intepatura unei insecte la al carei venin nu stiu ca sunt alergici.

Precautii

In urmatoarele situatii, Enalapril AL trebuie administrat cu precautie. Discutati cu medicul dumneavoastra daca aceste situatii au fost observate anterior.

In fiecare din situatiile de mai jos, beneficiile asteptate trebuie cantarite cu deosebita atentie comparativ cu potentialele riscuri inainte de inceperea tratamentului cu Enalapril AL, iar anumiti indicatori clinici si teste de laborator vor fi monitorizate periodic in cursul tratamentului:

– alterarea severa a functiei renale (clearance al creatininei mai mic de 30 ml/min);

– dializa;

– cresterea excretiei urinare a proteinelor (mai mare de 1 g/zi);

– dezechilibre electrolitice severe;

– imunodepresia sau bolile de colagen (de exemplu, lupus eritematos, sclerodermie);

– tratamentul concomitent cu medicamente imunosupresoare (de exemplu, corticoizi, antineoplazice citotoxice, antimetaboliti), alopurinol, procainamida sau litiu.

Ce precautii trebuie sa luati?

Scaderea presiunii arteriale (hipotensiune)

Enalapril AL poate determina scaderea excesiva a presiunii arteriale, mai ales dupa doza initiala. Este mai probabil ca scaderea tensiunii arteriale (hipotensiunea) sa apara la pacientii cu dezechilibre hihro-electrolitice (de exemplu, ca urmare a tratamentului diuretic, a dietei hiposodate, varsaturilor, diareei sau dupa dializa) si a fost observata in special la pacientii cu insuficienta cardiaca severa cu sau fara insuficienta renala concomitenta. La asemenea pacienti, tratamentul cu Enalapril AL trebuie inceput sub monitorizare clinica extrem de atenta.

Observatii similare sunt aplicabile si in cazul pacientilor cu tulburari circulatorii cardiace (boala cardiaca ischemica) sau cu afectiuni cerebro-vasculare, la care scaderea excesiva a tensiunii arteriale poate produce infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale.

La acesti pacienti, tratamentul cu Enalapril AL trebuie inceput cu doze scazute, iar ajustarea dozelor se va face cu mare atentie, cu monitorizarea functiei renale si a potasiului seric. Odata ce un pacient incepe tratament cu Enalapril AL, tratamentul diuretic existent va fi suspendat daca este posibil.

Hipertensiune renovasculara/ stenoza de artera renala

Pacientii cu hipertensiune arteriala datorata unor afectiuni vasculare renale (hipertensiune renovasculara) si stenoza bilaterala sau unilaterala (la pacientii cu un singur rinichi) de artera renala, tratati cu Enalapril AL prezinta un risc crescut de dezvoltare a hipotensiunii arteriale si a insuficientei renale. Chiar si in cazul pacientilor cu stenoza unilaterala de artera renala, pierderea functiei renale poate fi insotita doar de modificari reduse ale creatininei serice.

De aceea, in cazul pacientilor cu hipertensiune renovasculara si/sau stenoza unilaterala de artera renala, tratamentul cu Enalapril AL se va incepe in spital, sub atenta supraveghere medicala, utilizand doze mici si o dozare atenta. Tratamentul diuretic existent ar trebui suspendat, iar functia renala atent monitorizata in timpul primelor saptamani de tratament.

Insuficienta renala/hemodializa

Blocarea sistemului renina-angiotensina-aldosteron poate determina modificari ale functiei renale la pacientii susceptibili. De aceea, se recomanda stabilirea atenta a dozelor de Enalapril AL la pacientii care prezinta o alterare a functiei renale, deoarece in cazul lor poate fi necesara o micsorare a dozelor.

Pacientii cu alterare severa a functiei renale (clearance al creatininei mai mic de 30 ml/min) si pacientii dializati vor primi tratament cu Enalapril AL numai dupa cantarirea atenta a beneficiilor asteptate comparativ cu potentialele riscuri si cu monitorizarea atenta a functiei renale in cursul tratamentului.

Tratamentul cu inhibitori de ECA a fost asociat cu producerea insuficientei renale la pacientii care prezentau insuficienta cardiaca severa sau afectiuni renale (inclusiv stenoza de artera renala). La unii pacienti care aparent nu prezentau boli renale, s-au observat cresteri ale ureei sanguine si a creatininei serice, cand li se administrau concomitent si diuretice. Reducerea dozelor de inhibitori de ECA si/sau intreruperea tratamentului diuretic, poate fi necesara.

Pacientii dializati

Utilizarea concomitenta a Enalapril AL si a membranei pentru flux inalt (de exemplu AN 69 ) de poli(acrilonitril, sodiu-2metil-alil-sulfonat) pentru dializa, are un potential de producere a reactiilor anafilactoide (reactii de hipersensibilitate pana la punctul de soc). Simptomele precoce ale anafilaxiei cuprind inflamarea fetei, eritem, hipotensiune si dispnee. Aceste simptome apar, in mod obisnuit, in cateva minute de la inceputul hemodializei. De aceea, aceasta combinatie trebuie evitata, fie prin utilizarea altor medicamente (dar nu inhibitori de ECA) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale si/sau a insuficientei cardiace, fie prin utilizarea altor membrane pentru dializa.

Dezechilibre electrolitice/hiperkaliemie

Tratamentul cu Enalapril AL poate fi asociat cu cresterea concentratiei de potasiu (hiperkaliemie), in special daca exista si o alterare a functiei renale si/sau insuficienta cardiaca. De aceea, administrarea diureticelor economizatoare de potasiu sau a suplimentelor de potasiu, nu este recomandata deaorece poate produce o crestere semnificativa a potasiului seric. Daca utilizarea concomitenta a produselor de mai sus, pare sa fie necesara, concentratiile serice de potasiu vor fi monitorizate periodic in cursul utilizarii.

Pacientii cu dezechilibre electrolitice severe (de potasiu si sodiu, in special) vor utiliza Enalapril AL numai dupa cantarirea atenta a beneficiilor asteptate comparativ cu potentialele riscuri si cu monitorizarea atenta si periodica a electrolitilor serici.

Hiperaldosteronism primar

Pacientii cu hiperaldosteronism primar nu raspund in mod obisnuit la tratamentul cu medicamente antihipertensive, deoarece acestea actioneaza prin inhibarea sistemului renina-angiotensina. Din aceasta cauza, utilizarea Enalapril AL nu este recomandata.

Cresterea excretiei urinare de proteine (proteinurie)

Pacientii cu o alterare pre-existenta a functiei renale si cei care primesc doze relativ mari de Enalapril AL pot prezenta, in rare cazuri, proteinurie. Pacientii cu proteinurie semnificativa clinic (mai mare de 1g/zi) vor primi tratament cu Enalapril AL numai dupa cantarirea critica a beneficiilor asteptate comparativ cu potentialele riscuri si cu atenta monitorizare clinica si de laborator.

Edem angioneurotic

Inflamarea fetei, a membrelor, buzelor, limbii, glotei si/sau laringelui, au fost raportate destul de rar la pacientii tratati cu inhibitori de ECA, inclusiv enalapril.

Inflamarea tesuturilor (edemul angioneurotic) poate apare oricand in timpul tratamentului. In asemenea cazuri, Enalapril AL trebuie intrerupt imediat si se va monitoriza cu atentie pacientul. Daca inflamatia este localizata la fata si buze, vindecarea se obtine de obicei fara tratament, desi administrarea antihistaminicelor poate usura simptomele.

Pacientii cu istoric pozitiv de angioedem, independent de tratamentul cu inhibitori de ECA, pot prezenta un risc crescut de a dezvolta edem angioneurotic dupa administrarea Enalapril AL.

Angioedemul care cuprinde si limba, glota si laringele are potential letal. Medicul va institui promt tratament suportiv, inclusiv adrenalina 0,3-0,5mg subcutanat sau 0,1mg (diluata intr-un solvent compatibil) lent intravenos, cu monitorizarea ECG si a tensiunii arteriale. Pacientii vor fi internati intr-un stationar si vor fi monitorizati corespunzator cel putin 12-24 ore, pentru a fi siguri de completa disparitie a simptomelor inainte de externare.

Modificari ale hemoleucogramei (neutropenie/agranulocitoza)

Inhibitorii de ECA au fost asociati, uneori, cu reducerea numarului anumitor globule albe (neutropenie si agranulocitoza) la pacientii cu hipertensiune, rar la cei cu hipertensiune necomplicata, dar mult mai frecvent la cei ce prezinta o alterare a functiei renale, mai ales daca au o boala vasculara de colagen (cum este lupus eritematos sistemic sau sclerodermia), sau daca se administreaza concomitent tratament imunosupresiv. Monitorizarea periodica a numarului de leucocite, este necesara la acesti pacienti. Neutropenia si agranulocitoza sunt reversibile dupa oprirea tratamentului cu inhibitori de ECA. In cazul pacientilor la care apar simptome ca febra, inflamatia ganglionilor limfatici si/sau angina in cursul tratamentului cu Enalapril AL, se recomanda verificarea leucogramei si examen medical.

Interactiuni

Se va evita asocierea enalaprilului cu diuretice antialdosteronice sau saruri de potasiu (risc de hiperpotasemie).

Asocierea cu diuretice saluretice impune prudenta, deoarece exista risc de hipotensiune arteriala marcata si insuficienta renala acuta.

Se impune prudenta in asocierea enalaprilului cu antidepresive triciclice si neuroleptice (creste riscul hipotensiunii arteriale ortostatice).

Antiinflamatoarele nesteroidiene pot reduce efectul antihipertensiv al enalaprilului prin inhibarea formarii prostaglandinelor vasodilatatoare si retentie hidrosalina.

Glucocorticoizii pot diminua efectul antihipertensiv al enalaprilului prin retentie hidrosalina.

Simpatomimeticele pot reduce efectul antihipertensiv al inhibitorilor enzimei de conversie.

Se recomanda prudenta la pacientii diabetici tratati cu insulina sau sulfamide antidiabetice (creste riscul reactiilor hipoglicemice).

Asocierea cu sarurile de litiu nu este recomandata, deoarece litemia poate atinge valori toxice; daca administrarea celor doua medicamente este absolut necesara, este obligatorie verificarea frecventa a litemiei si ajustarea dozelor.

Se recomanda evitarea asocierii inhibitorilor enzimei de conversie cu medicamente imunosupresoare (creste riscul deprimarii functiei hematopoietice medulare).

Atentionari speciale

Datorita riscului hipotensiunii arteriale marcate, se recomanda initierea tratamentului sub stricta supraveghere medicala. Dupa administrarea primei doze, pacientul va ramane culcat timp de 2 ore sub supravegherea medicului, pentru a evita eventualele fenomene hipotensive ortostatice.

Se recomanda prudenta la bolnavii cu ateroscleroza avansata, cardiopatie ischemica si insuficienta circulatorie cerebrala, deoarece scaderea brusca a tensiunii arteriale poate precipita un accident vascular ischemic cerebral sau coronarian.

La pacientii imunodeprimati sau cu boli autoimune (colagenoze) inhibitorii enzimei de conversie pot produce deprimarea functiei hematopoietice medulare. In aceste cazuri se recomanda monitorizarea hemogramei pe durata tratamentului.

Se recomanda prudenta la bolnavii cu antecedente de astm bronsic sau alte boli alergice si autoimune, deoarece exista riscul agravarii sau reactivarii acestora.

Administrarea inhibitorilor enzimei de conversie la bolnavii cu hipertensiune aretriala renovasculara impune prudenta, deoarece exista posibilitatea dezvoltarii insuficientei renale acute.

La bolnavii cu insuficienta cardiaca sau cu depletie hidrosalina exista riscul hipotensiunii arteriale marcate cu insuficienta renale acuta.

Se impune prudenta in administrarea inhibitorilor enzimei de conversie la bolnavii dializati (risc de reactii anafilactoide).

La varstnici se recomanda initierea tratamentului cu doze mici, pentru a evita scaderea brusca a tensiunii arteriale, acestea urmand a fi crescute treptat in functie de raspunsul terapeutic.

Inaintea unei interventii chirurgicale care necesita anestezie cu agenti cu potential hipotensor, se recomanda intreruperea tratamentului.

In insuficienta renala la pacienti cu clearance-ul al creatininei peste 30 ml/min, se recomanda verificarea frecventa a potasemiei si nivelului plasmatic al creatininei.

La bolnavii cu insuficienta hepatica se recomanda prudenta, deoarece hidroclorotiazida poate precipita instalarea encefalopatiei portale.

La pacientii diabetici se recomanda controlul regulat al glicemiei si glicozuriei, eventual ajustarea dozelor de insulina sau de antidiabetice orale.

Ce alte substante, alimente si bauturi trebuie evitate?

Clorura de sodiu: reduce efectul hipotensiv si de ameliorare a simptomelor insuficientei cardiace al Enalapril AL.

Alcoolul: accentuarea efectului alcoolului.

Ce trebuie sa stiti privind utilizarea Enalapril AL la copii sau varstnici ?

Nu a fost stabilita siguranta si eficacitatea produsului Enalapril AL la copii.

Varstnicii pot raspunde terapiei cu inhibitori de ECA chiar mai bine decat indivizii mai tineri. Totusi, varstnicii vor fi tratati cu precautie. In cazul pacientilor cu varsta peste 65 ani se recomanda doze initiale de 2,5mg maleat de enalapril pe zi si monitorizarea functiei renale in faza initiala a tratamentului.

Sarcina si alaptarea

Ce trebuie sa stiti daca sunteti insarcinata sau alaptati?

Enalaprilul traverseaza bariera placentara. Tratamentul cu Enalapril AL este contraindicat in perioada sarcinii (risc toxic pentru fat). Daca in timpul tratamentului survine o sarcina,se recomanda intreruperea administrarii medicamentului si consultarea medicului curant pentru stabilirea tratamentului adecvat.

Deoarece enalaprilul se excreta in laptele matern, se vor lua in considerare fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea tratamentului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Ce trebuie sa stiti cand conduceti vehicule sau folositi utilaje?

Enalapril AL nu influenteaza direct capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.Este necesara prudenta mai ales la inceputul tratamentului, din cauza riscurilor legate de eventuala scadere excesiva a tensiunii arteriale.

Doze si mod de administrare

Instructiunile de mai jos sunt valabile in cazul in care medicul nu a recomandat altfel. Pentru un tratament sigur si eficace cu Enalapril AL, va rugam sa urmati recomandarile de mai jos.

La inceputul tratamentului cu Enalapril AL poate aparea o scadere excesiva a tensiunii arteriale, in special la pacientii cu depletie electrolitica si/sau hidrica (de exemplu, ca o consecinta a dializei, varsaturi/diaree, tratament diuretic), insuficienta cardiaca, afectiuni renale severe datorate hipertensiunii arteriale.

Daca este posibil, inainte de inceperea tratamentului cu Enalapril AL vor fi corectate dezechilibrele hidro-electrolitice, iar tratamentul cu diuretice va fi oprit (daca este adecvat) sau vor fi micsorate dozele.

La asemenea pacienti, se va incepe tratamentul cu dozele cele mai mici, o data pe zi: 2,5mg maleat de enalapril, dimineata.

Dupa prima administrare, si de fiecare data cand se mareste doza de maleat de enalapril si/sau a unui diuretic de ansa, acesti pacienti vor fi atent observati cel putin 8 ore, pentru a evita scaderea necontrolata a tensiunii arteriale.

Pacientii cu forme severe de hipertensiune arteriala (hipertensiune maligna) sau cu insuficienta cardiaca severa vor incepe tratamentul cu Enalapril AL in spital.

Cate comprimate de Enalapril AL trebuie sa luati si cat de des?

Hipertensiune arteriala

Doza initiala este de 5mg maleat de enalapril pe zi, dimineata.

Daca aceasta doza nu reuseste sa determine normalizarea tensiunii arteriale, doza zilnica poate fi marita la 10mg maleat de enalapril pe zi. Intervalul de timp dintre doua mariri ale dozei nu va fi mai mic de 3 saptamani. Doza uzuala de intretinere este de 10mg maleat de enalapril pe zi, iar doza maxima zilnica este de 20mg maleat de enalapril de 2 ori pe zi.

Insuficienta cardiaca

Doza de atac este de 2,5mg maleat de enalapril pe zi, dimineata. Cresterea dozelor se va face progresiv, in functie de raspunsul pacientului la tratament.

Doza de intretinere este de 5-10mg maleat de enalapril pe zi. Doza maxima este de 20mg maleat de enalapril si nu va fi depasita.

Regim de dozare pentru pacientii cu insuficienta renala moderata (clearance al creatininei de 30-60 ml/min) si pentru pacientii varstnici (peste 65 ani)

Doza initiala este 2,5mg maleat de enalapril dimineata, iar doza de intretinere este de 5-10mg maleat de enalapril pe zi.

Doza zilnica maxima este de 20mg maleat de enalapril si nu trebuie depasita.

Regim de dozare pentru pacientii cu insuficienta renala severa (clearance al creatininei mai mic de 30 ml/min) si pentru pacientii dializati

Doza initiala este de 2,5mg maleat de enalapril pe zi.

Pacientii hemodializati vor administra doza dupa dializa. Doza de intretinere este de 5mg maleat de enalapril pe zi.

Doza maxima este de 10mg maleat de enalapril pe zi si nu trebuie depasita.

Cum si cand se administreaza Enalapril AL?

Enalapril AL poate fi administrat independent de mese. Doza zilnica este administrata in mod obisnuit in priza unica, dimineata, dar poate fi si divizata in doua prize zilnice, una dimineata si una seara. Se inghite cu un pahar cu apa.

Cat timp trebuie continuat tratamentul cu Enalapril AL?

Durata tratamentului va fi decisa de catre medic.

Reactii adverse

S-au raportat urmatoarele reactii adverse asociate tratamentului cu maleat de enalapril sau cu alt inhibitor ECA:

Cardiovasculare

La inceputul tratamentului sau la cresterea dozei poate sa apara hipotensiune arteriala marcata. Aceasta situatie se refera in special la anumite grupuri de risc (vezi Precautii).

In unele cazuri s-au raportat efecte asociate hipotensiunii arteriale ortostatice, cum sunt tahicardie, palpitatii, tulburari de ritm, angina pectorala, infarct miocardic, accident vascular cerebral si sincopa.

Manifestari generale

Pot sa apara simptome ca ameteli, oboseala, slabiciune, rareori, pierderea constientei (sincopa).

Au fost raportate reactii anafilactoide.

Urogenitale

Ocazional, la unii pacienti, poate aparea sau se poate agrava insuficienta renala, pana la punctul insuficienta renala acuta, in cazuri izolate. Au existat rapoarte rare de crestere a excretiei urinare de proteine (proteinurie) asociata in cazuri izolate cu deteriorarea functiei renale.

Respiratorii

Ocazional s-au raportat tuse uscata, angina, raguseala si bronsita; in rare cazuri, s-a raportat dispnee, inflamatia sinusurilor paranazale (sinuzita) si raspuns inflamator al mucoasei nazale (rinita); izolat s-au observat ingustarea cailor respiratorii cu dispnee (bronhospasm/astm), acumulare anormala de substante in tesutul pulmonar (infiltrate pulmonare), alterari inflamatorii ale mucoasei bucale si a limbii (stomatita, glosita) si senzatia de gura uscata.

Inflamatia tisulara (edemul angioneurotic) indusa de inhibitorii de ECA a cuprins, in cazuri izolate, laringele, faringele si/sau limba.

Digestive

Ocazional, pot sa apara anorexie, uscaciunea gurii, greata, varsaturi, diaree, constipatie, dureri abdominale. Au fost descrise cazuri izolate de icter colestatic, hepatita, pancreatita si ileus in legatura cu tratamentul cu maleat de enalapril.

Cutanate

S-au observat ocazional reactii cutanate alergice, de tipul eruptiilor cutanate (exantem) si rareori urticarie, prurit si angioedem ce poate implica buzele, fata si/sau membrele.

Au fost descrise, in cazuri izolate, reactii cutanate grave inclusiv pemfigus, eritem multiform, dermatita exfoliativa, sindrom Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica.

Modificarile cutanate pot fi insotite de febra, inflamatii dureroase ale muschilor si articulatiilor (mialgii/miozita, artralgii/artrite), inflamarea peretelui vascular (vasculite), inflamatia membranelor seroase (serozita), si anumite modificari ale analizelor de laborator (eozinofilie, leucocitoza, cresterea vitezei de sedimentare a hematiilor si/sau cresterea titrului de anticorpi anti antinucleari).

Au fost rapoartate izolat modificari cutanate psoriaziforme, reactivitate crescuta a pielii la soare (fotosensibilitate), flushing, transpiratii profuze (diaforeza), caderea parului (alopecie), distrugerea unghiilor (onicoliza) si agravarea bolii Raynaud in cursul tratamentului cu inhibitori de ECA.

Manifestari nervoase

Ocazional, au fost observate cefalee, oboseala si slabiciune, rareori depresie, parestezii, impotenta, tulburari de echilibru, confuzie, tinitus, vedere incetosata, modificari ale gustului si tulburari de somn.

Hematologice si biochimice

In special in prezenta insuficientei renale, a insuficientei cardiace severe sau a hipertensiunii arteriale renovasculare, pot sa apara modificari reversibile la intreruperea tratamentului: cresteri ale uremiei si creatininemiei, cresteri ale enzimelor hepatice si/sau ale bilirubinemiei si kaliemiei.

Scaderea hemoglobinei si hematocritului, ca si cresterea enzimelor hepatice si/sau bilirubinemiei s-au raportat la putini pacienti, in special la cei cu boli de colagen, cu afectarea functiei renale si cu tratament concomitent cu alopurinol, procainamida si medicamente imunosupresoare.

La pacientii cu deficit de G-6-PD s-a raportat anemie hemolitica.

La pacientii cu afectarea functiei renale si/sau diabet zaharat, pot creste kaliemia, uricemia si creatininemia.

Parametrii de laborator trebuie determinati inainte si in timpul tratamentului, in special in cazul pacientilor cu risc.

Pastrare

ENALAPRIL AL 5

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 250C, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

ENALAPRIL AL 10

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 250C, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

ENALAPRIL AL 20

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 250C, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Important!
Acesta este un prospect informativ al medicamentului ENALAPRIL 20mg tablete
Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu ENALAPRIL 20mg tablete a unei probleme de sanatate.



ENALAPRIL 20mg – detalii si pret

DCI medicament: ENALAPRILUM
Forma farmaceutica: comprimate
Cantitate/ambalaj: 20 comprimate
Doza (concentratia): 20mg
Forma de prezentare: CUTIE X 2 BLIST. X 10 COMPRIMATE
Firma: MAGISTRA C & C
Tara: Romania
Cod ATC: C09AA02
Cod CIM: W12199001




VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
ENALAPRIL 20mg tablete este un medicament.
Folositi ENALAPRIL 20mg tablete doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului ENALAPRIL 20mg tablete
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu ENALAPRIL 20mg tablete a unei probleme de sanatate.

Index medicamente