DONA 1500 mg prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …DONA – prospect

Avertisment!
DONA pulb. pt. solutie orala este un medicament.
Folositi DONA pulb. pt. solutie orala doar daca v-a fost prescris de un medic.


DONA 1500mg

Dona 1500mg pulbere pentru solutie orala

Sulfat de glucozamina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

– Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

– Daca vreuna dintre reactiile adverse devin grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:

Ce este Dona si pentru ce se utilizeaza

Inainte sa utilizati Dona

Cum sa utilizati Dona

Reactii adverse posibile

Cum se pastreaza Dona

Informatii suplimentare

CE ESTE DONA SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Dona contine ca substanta activa sulfatul de glucozamina, care apartine grupului numit alte medicamente antireumatice si antiinflamatoare nesteroidiene.

Glucozamina este o substanta naturala produsa in corpul uman si este necesara pentru lichidul si cartilajul articulatiilor.

Dona este un medicament utilizat pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei genunchiului, de intensitate usoara pana la moderata.

Osteoartrita este un tip de degenerare a articulatiei, ale carei simptome sunt: rigiditate (dupa somn sau repaus prelungit), durere la miscare (de exemplu, la urcarea scarilor sau la mersul pe jos pe suprafete neregulate), dar care dispare in repaus.

INAINTE SA UTILIZATI DONA

Nu utilizati Dona

– daca sunteti alergic (hipersensibil) la crustacee, deoarece substanta activa, glucozamina, este extrasa din crustacee.

Dona nu trebuie utilizat la copii cu varsta sub 2 ani.

Aveti grija deosebita cand utilizati Dona

Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua Dona:

o daca suferiti de diabet zaharat sau aveti toleranta scazuta la glucoza. Se recomanda sa va controlati glicemia inainte de inceperea tratamentului si la intervale regulate de timp pe parcursul tratamentului.

o daca aveti un factor de risc cunoscut pentru boli cardiovasculare (de exemplu: hipertensiune arteriala, diabet zaharat, hipercolesterolemie sau daca fumati). Inainte de inceperea tratamentului, se recomanda determinarea concentratiei de colesterol din sangele dumneavoastra, , deoarece la pacientii tratati cu glucozamina, in cateva cazuri, a fost observata hipercolesterolemie.

o daca suferiti de astm bronsic. Tratamentul cu glucozamina poate agrava simptomele astmului bronsic.

o daca aveti o reducere a functiilor rinichilor sau ficatului, deoarece la acest grup de pacienti, nu au fost efectuate studii cu glucozamina.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Este deosebit de important sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente:

– tetracicline (antibiotice folosite impotriva infectiilor).

– warfarina sau medicamente similare (anticoagulante utilizate pentru a preveni coagularea sangelui). Efectul acestor anticoagulante poate fi intensificat in cazul administrarii concomitente cu glucozamina. Ca urmare, pacientii tratati in acela

Utilizarea Dona cu alimente si bauturi

Luati Dona preferabil in timpul mesei.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu trebuie sa utilizati Dona in timpul sarcinii.

Nu se recomanda sa utilizati Dona in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Daca dupa ce ati inceput sa luati Dona, prezentati ameteli sau somnolenta, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Dona

Acest medicament contine 151mg sodiu. Va rugam sa luati in considerare acest lucru daca urmati o dieta cu restrictie de sodiu.

Acest medicament contine aspartam (E 951). Este sursa de fenilalanina. Poate fi daunator pentru persoanele cu fenilcetonurie.

Acest medicament contine sorbitol (E 420). Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua/utiliza acest medicament.

CUM SA UTILIZATI DONA

Utilizati intotdeauna Dona exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti

Doza uzuala pentru adulti este de un plic Dona zilnic.

Varstnici

Nu este necesara modificarea dozelor.

Pacienti cu insuficienta renala si/sau hepatica

Nu pot fi facute recomandari cu privire la doze, deoarece nu au fost efectuate studii la acest grup de pacienti.

Copii si adolescenti

Dona nu trebuie utilizat la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.

Glucozamina nu este indicata pentru tratamentul durerii acute. Ameliorarea simptomelor (in special ameliorarea durerii) poate sa nu fie resimtita decat dupa cateva saptamani de tratament iar, in unele cazuri, chiar la mai mult timp. Daca nu prezentati o ameliorare a simptomelor dupa 2-3 luni, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului, deoarece, in acest caz, continuarea tratamentului cu Dona trebuie re-evaluata.

Pentru administrare orala. Continutul unui plic (dizolvat intr-un pahar cu apa) trebuie administrat o data pe zi, preferabil in timpul mesei.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Dona

Daca utilizati mai multe plicuri decat decat vi s-a recomandat, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau sa mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital. Semnele si simptomele de supradozaj cu glucozamina pot include durere de cap, ameteli, confuzie, dureri articulare, greata, varsaturi, diaree sau constipatie. Intrerupeti tratamentul cu glucozamina daca apar semne de supradozaj.

Daca uitati sa utilizati Dona

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Dona

Simptomele afectiunii dumneavoastra pot sa reapara la intreruperea tratamentului cu Dona

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Dona poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Trebuie sa incetati sa mai luati Dona si sa va adresati imediat medicului dumneavoastra daca prezentati simptome cum sunt: umflarea fetei, limbii si/sau faringelui si/sau dificultate la inghitire sau urticarie insotita de dificultate la respiratie (edem angioneurotic).

Au fost raportate urmatoarele reactii adverse:

Reactii adverse frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100): durere de cap, oboseala, greata, dureri abdominale, indigestie, diaree, constipatie.

Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000): eruptii trecatoare pe piele, mancarimi si inrosirea trecatoare a fetei.

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile): varsaturi, urticarie, ameteli, umflare la nivelul picioarelor sau a gleznelor, edem angioneurotic, agravarea astmului bronsic pre-existent si inrautatirea controlului glicemiei la pacientii cu diabet zaharat.

De asemenea, au fost raportate concentratii crescute ale colesterolului in sange. Nu se poate determina daca aceste evenimente au fost legate direct de administrarea Dona.

Dona poate determina cresterea valorilor serice ale enzimelor hepatice si, rareori, icter.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

CUM SE PASTREAZA DONA

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 30 grade C, in ambalajul original.

Nu utilizati Dona dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Dona

– Substanta activa este sulfatul de glucozamina. Un plic unidoza contine sulfat de glucozamina 1500mg sub forma de sulfat de glucozamina cristalin 1884mg.

– Celelalte componente: clorura de sodiu, aspartam (E 951), sorbitol (E 420), macrogol 4000, acid citric anhidru.

Cum arata Dona si continutul ambalajului

Dona se prezinta sub forma de pulbere cristalina, de culoare alba, inodora.

Este ambalata in cutii cu 20 plicuri unidoza continand pulbere pentru solutie orala.

Important!
Acesta este un prospect informativ al medicamentului DONA pulb. pt. solutie orala
Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu DONA pulb. pt. solutie orala a unei probleme de sanatate.DONA – detalii si pret

DCI medicament: GLUCOSAMINUM
Forma farmaceutica: pulb. pt. sol. orala
Cantitate/ambalaj: 20 pulb. pt. sol. orala
Doza (concentratia): 1500mg
Forma de prezentare: CUTIE X 20 PLICURI UNIDOZA CU PULB.
Firma: ROTTAPHARM SPA
Tara: Italia
Cod ATC: M01AX05
Cod CIM: W06825001
VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
DONA pulb. pt. solutie orala este un medicament.
Folositi DONA pulb. pt. solutie orala doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului DONA pulb. pt. solutie orala
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu DONA pulb. pt. solutie orala a unei probleme de sanatate.

Index medicamente