CIPRALEX 10 mg prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …CIPRALEX 10mg – prospect

Avertisment!
CIPRALEX 10mg tablete film. este un medicament.
Folositi CIPRALEX 10mg tablete film. doar daca v-a fost prescris de un medic.CIPRALEX 10mg

CIPRALEX 5mg, 10mg, 15mg, 20mg comprimate filmate Escitalopram (sub forma de oxalat)

CE ESTE CIPRALEX SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Cipralex contine escitalopram si este utilizat in tratamentul depresiei (episoade majore de depresie) si tulburarilor de anxietate (cum sunt tulburarile de panica cu sau fara agorafobie, tulburarile de anxietate sociala, tulburarile de anxietate generalizata si tulburarile obsesiv-compulsive).

Escitalopramul apartine unui grup de antidepresive denumit inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS). Aceste medicamente actioneaza asupra sistemului serotoninic din creier prin cresterea concentratiei de serotonina. Tulburarile de la nivelul sistemului serotoninic sunt considerate un factor important in instalarea depresiei si afectiunilor inrudite.

INAINTE SA LUATI CIPRALEX

Nu luati Cipralex

o daca sunteti alergic (hipersensibil) la escitalopram sau la oricare dintre excipientii Cipralex (vezi Informatii suplimentare)

o daca luati alte medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei sau anxietatii, numite inhibitori neselectivi ai monoaminooxidazei (IMAO), va rugam sa vedeti Utilizarea altor medicamente.

Aveti grija deosebita cand utilizati Cipralex

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati oricare alta situatie clinica sau afectiune, deoarece medicul trebuie sa ia aceasta in considerare. Spuneti medicului dumneavoastra in special:

o Daca aveti epilepsie. Tratamentul cu Cipralex trebuie oprit daca apar convulsii sau daca exista o crestere a frecventei convulsiilor (vezi Reactii adverse posibile)

o Daca suferiti de afectarea functiilor hepatice sau renale. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa trebuiasca sa modifice dozele.

o Daca aveti diabet zaharat. Tratamentul cu Cipralex poate afecta controlul glicemiei. Poate fi necesara ajustarea dozelor de insulina si/sau antidiabetice orale.

o Daca aveti concentratie scazuta de sodiu in sange.

o Daca aveti tendinta de a manifesta cu usurinta sangerari sau vanatai.

o Daca primiti tratament electroconvulsivant

o Daca aveti boala coronariana.

Atentionare

Similar altor medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei sau a afectiunilor inrudite, ameliorarile nu sunt obtinute imediat. Dupa inceperea tratamentului cu Cipralex pot fi necesare cateva saptamani inainte sa remarcati o ameliorare. In tratamentul tulburarilor de panica, de obicei, sunt necesare 2-4 saptamani inainte de a se remarca o ameliorare. La inceputul tratamentului anumiti pacienti pot manifesta o crestere a starii de anxietate, care dispare pe parcursul continuarii tratamentului.

De aceea, este foarte important ca dumneavoastra sa respectati cu exactitate recomandarea medicului si sa nu opriti tratamentul sau sa schimbati doza fara a discuta cu medicul dumneavoastra.

Ocazional, simptomele de depresie sau tulburarile de panica pot include idei de suicid sau de auto-mutilare. Este posibil ca aceste simptome sa continue sau sa se agraveze pana ce se instaleaza intregul efect al medicamentului. Aceasta situatie pare mai degraba sa apara daca sunteti adult tanar, adica cu varsta sub 30 ani si nu ati utilizat medicamente antidepresive inainte.

Unii pacienti cu boala maniaco-depresiva pot intra intr-o faza de manie. Aceasta este caracterizata printr-o modificare de idei neobisnuita si rapida, stare de voiosie exagerata si activitate fizica excesiva. Daca manifestati astfel de simptome, adresati-va medicului.

Simptome cum sunt stare de neliniste sau dificultati de a sta asezat sau in picioare pot sa apara si in primele saptamani de tratament. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti astfel de simptome.

Uneori puteti sa nu stiti despre simptomele mentionate mai sus si de aceea puteti considera a fi util sa rugati un prieten sau o ruda sa va ajute in observarea posibilelor semne de schimbare in comportamentul dumneavoastra.

Spuneti imediat medicului dumneavoastra sau adresati-va celui mai apropiat spital daca in timpul tratamentului aveti idei sau stare de nefericire, sau daca apare oricare dintre simptomele mentionate mai sus.

Utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani

In mod normal, Cipralex nu trebuie utilizat la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani. De asemenea, trebuie sa stiti ca pacientii cu varsta sub 18 ani au un risc crescut pentru reactii adverse, cum sunt tendinta de suicid, idei de suicid si ostilitate (predominand agresivitatea, manifestari de opunere si furie), cand utilizeaza medicamente din acesta clasa. Totusi, medicul dumneavoastra poate prescrie Cipralex pentru pacienti cu varsta sub 18 ani daca decide ca aceasta este cel mai bine pentru pacientii respectivi. Daca medicul dumneavoastra a prescris Cipralex pentru un pacient cu varsta sub 18 ani si doriti sa discutati despre aceasta, va rugam sa mergeti inapoi la medicul dumneavoastra. Trebuie sa il informati pe medicul dumneavoastra daca la un pacient cu varsta sub 18 ani tratat cu Cipralex apare vreunul dintre simptomele mentionate mai sus. De asemenea, pentru acest grup de varsta nu au fost demonstrate efectele privind siguranta administrarii Cipralex pe termen lung in ceea ce priveste cresterea, maturizarea si dezvoltarea cognitiva si comportamentala.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala..

Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente:

o Inhibitori neselectivi ai monoaminooxidazei (IMAO), continand ca substanta activa fenelzina, iproniazida, izocarboxazida, nialamida sau tranilcipromina. Daca ati utilizat oricare dintre aceste medicamente trebuie sa asteptati 14 zile inainte de a incepe sa luati Cipralex. Dupa oprirea administrarii Cipralex trebuie sa lasati sa treaca 7 zile inainte de a utiliza oricare dintre aceste medicamente.

o Inhibitori selectivi, reversibili ai MAO-A, continand moclobemida (utilizata in tratamentul depresiei).

o Inhibitori ireversibili ai MAO-B, continand selegilina (utilizati in tratamentul bolii Parkinson). Acestia cresc riscul reactiilor adverse.

o Litiu (folosit in tratamentul tulburarilor maniaco-depresive) si triptofan.

o Imipramina si desipramina (ambele utilizate in tratamentul depresiei).

o Sumatriptan si medicamente similare acestuia (utilizate in tratamentul migrenei) si tramadol (utilizat impotriva durerilor intense). Acestea cresc riscul reactiilor adverse.

o Cimetidina si omeprazol (utilizate in tratamentul ulcerului gastric), fluvoxamina (antidepresiv) si ticlopidina (utilizata pentru a reduce riscul de accidente vasculare cerebrale). Acestea pot produce cresterea concentratiei de Cipralex in sange.

o Sunatoare (Hypericum perforatum) – o planta care se utilizeaza impotriva starilor depresive.

o Acid acetilsalicilic si antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente utilizate pentru a reduce durerea sau pentru a fluidiza sangele, asa-numitele anticoagulante).

o Warfarina, dipiridamol si fenprocumona (medicamente utilizate pentru a fluidiza sangele, asa-numitele anticoagulante). Probabil, medicul dumneavoastra va va verifica timpul de coagulare al sangelui cand va incepe sau va opri tratamentul cu Cipralex pentru a verifica daca doza dumneavoastra de anticoagulant a ramas corespunzatoare.

o Mefloquina (utilizata in tratamentul malariei), bupropiona (utilizata in tratamentul depresiei) si tramadol (utilizat in tratamentul durerilor puternice), datorita riscului de a reduce pragul convulsivant.

o Neuroleptice (medicamente pentru tratamentul schizofreniei, al psihozelor), datorita riscului posibil de a reduce pragul convulsivant, si antidepresive.

o Flecainida, propafenona si metoprolol (utilizate in boli cardiovasculare) si desipramina, clomipramina si nortriptilina (antidepresive) si risperidona, tioridazina si haloperidol (antipsihotice). Poate fi necesara modificarea dozelor de Cipralex.

Administrarea Cipralex cu alimente si bauturi

Cipralex poate fi administrat cu sau fara alimente (vezi Cum sa luati Cipralex).

Similar multor medicamente, nu se recomanda asocierea administrarii Cipralex cu consumul de alcool, desi s-a evidentiat faptul ca Cipralex nu interactioneaza cu alcoolul.

Sarcina si alaptarea

Informati-l pe medicul dumneavoastra daca sunteti sau intentionati sa ramaneti gravida. Nu utilizati Cipralex daca sunteti gravida, decat daca ati discutat cu medicul dumneavoastra riscurile si beneficiile implicate.

Daca utilizati Cipralex in timpul ultimelor 3 luni de sarcina trebuie sa stiti ca nou-nascutul dumneavoastra va putea prezenta urmatoarele manifestari: tulburari de respiratie, piele albastruie, convulsii, modificari ale temperaturii corpului, dificultati de supt, varsaturi, hipoglicemie, rigiditate musculara sau musculatura flasca, reflexe exagerate, tremor, neastampar, iritabilitate, letargie, plans persistent, insomnie si dificultati de adormire. Daca nou-nascutul dumneavoastra prezinta oricare dintre aceste simptome, va rugam sa va anuntati imediat medicul.

Daca utilizati Cipralex in timpul sarcinii, nu intrerupeti niciodata brusc tratamentul.

Nu utilizati Cipralex daca alaptati decat daca ati discutat cu medicul dumneavoastra despre riscurile si beneficiile implicate de aceasta situatie.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Sunteti sfatuit sa nu conduceti vehicule si sa nu folositi utilaje pana ce veti sti daca Cipralex va afecteaza.

CUM SA LUATI CIPRALEX

Utilizati intotdeauna Cipralex exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti

Depresie

Doza de Cipralex recomandata uzual este de 10mg pe zi, administrata intr-o singura priza. Doza poate fi crescuta de catre medicul dumneavoastra pana la maximum 20mg pe zi.

Tulburari de panica

Doza initiala de Cipralex este de 5mg pe zi, administrata intr-o singura priza, in prima saptamana, inainte de a creste doza la 10mg pe zi. Doza poate fi crescuta ulterior de catre medicul dumneavoastra pana la maximum 20mg pe zi.

Tulburari de anxietate sociala

Doza de Cipralex recomandata uzual este de 10mg pe zi administrata intr-o singura priza. Medicul dumneavoastra poate fie sa scada doza la 5mg pe zi, fie sa o creasca pana la maximum 20mg pe zi, in functie de cum raspundeti la medicament.

Tulburari de anxietate generalizata

Doza de Cipralex recomandata uzual este de 10mg pe zi administrata intr-o singura priza. Doza poate fi crescuta de medicul dumneavoastra la maximum 20mg pe zi.

Tulburari obsesiv- compulsive

Doza de Cipralex recomandata uzual este de 10mg pe zi administrata intr-o singura priza. Doza poate fi crescuta de medicul dumneavoastra la maximum 20mg pe zi.

Pacienti varstnici (cu varsta peste 65 ani)

Doza uzuala de inceput de Cipralex este de 5mg pe zi administrata intr-o singura priza.

Copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani)

De regula, Cipralex nu trebuie administrat copiilor si adolescentilor. Pentru informatii suplimentare va rugam sa vedeti 2 Inainte sa luati Cipralex.

Puteti lua Cipralex cu sau fara alimente. Inghititi comprimatul cu putina apa. Nu-l mestecati, deoarece are gust amar.

Daca este necesar, comprimatele pot fi fragmentate pe o suprafata plata, asezandu-le cu fata cu sant median in sus. Comprimatele pot fi apoi sparte prin presarea fiecarei margini a comprimatului, folosind degetele aratatoare, asa cum se prezinta in figura urmatoare.

Durata tratamentului

Pot fi necesare cateva saptamani inainte de a incepe sa va simtiti mai bine. Continuati sa utilizati Cipralex chiar daca trece un timp pana ce veti simti ameliorarea starii dumneavoastra.

Nu modificati doza medicamentului dumneavoastra fara a vorbi in prealabil cu medicul dumneavoastra.

Continuati sa luati Cipralex atat timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra. Daca veti intrerupe tratamentul prea devreme, simptomele pot reveni. Se recomanda ca tratamentul sa fie continuat o perioada de cel putin 6 luni dupa ce va simtiti din nou mai bine.

Daca luati mai mult decat trebuie din Cipralex

Daca ati luat mai mult Cipralex decat doza prescrisa, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau sectiei de urgenta a celui mai apropiat spital. Procedati astfel chiar daca nu aveti inca nici un semn de discomfort. Unele semne de supradozaj pot fi ameteala, tremor, stare de agitatie, convulsii, coma, greata, varsaturi, modificari ale ritmului inimii, reducerea tensiunii arteriale si modificari ale echilibrului sarurilor si lichidelor din organismul dumneavoastra. Cand mergeti la medic sau la spital luati cu dumneavoastra Cipralex impreuna cu cutia/flaconul.

Daca uitati sa luati Cipralex

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca ati uitat sa luati o doza si va amintiti inainte de a merge la culcare, luati-o imediat. Ziua urmatoare continuati tratamentul ca de obicei. Daca va amintiti cand este deja noapte sau a doua zi, nu mai luati doza uitata si continuati tratamentul ca de obicei.

Daca incetati sa luati Cipralex

Nu opriti administrarea Cipralex pana ce medicul dumneavoastra nu va spune aceasta. Cand ati terminat cura de tratament, se recomanda, in general, reducerea gradata a dozelor de Cipralex pe parcursul unui numar de saptamani.

Cand opriti administrarea Cipralex, in special daca faceti aceasta brusc, puteti manifesta simptome de intrerupere a tratamentului. Acestea sunt frecvente cand se intrerupe tratamentul cu Cipralex. Riscul este mai mare, cand Cipralex a fost utilizat o perioada mai lunga, in doze mari sau daca dozele sunt reduse prea repede. Multe persoane considera ca aceste simptome sunt usoare si continua pe raspunderea lor in cursul a doua saptamani. Totusi la unii pacienti, smptomele pot fi severe in intensitate sau se pot prelungi (2-3 luni sau mai mult). Daca prezentati simptome severe de intrerupere a tratamentului cand opriti administrarea Cipralex, va rugam sa anuntati medicul. Acesta poate sa va recomande sa reincepeti sa utilizati comprimatele si sa renuntati la ele mai lent.

Simptomele de intrerupere a tratamentului includ: ameteli (instabilitate sau dezechilbru), senzatii de intepaturi, senzatii de arsura si (mai putin frecvent) senzatie de soc electric, inclusiv in cap, tulburari de somn (vise intense, cosmaruri, incapacitate de a adormi), senzatii de anxietate, dureri de cap, senzatie de rau (greata), transpiratii (incluzand transpiratii nocturne), senzatie de neliniste sau agitatie, tremor (tremuraturi), stare de confuzie sau dezorientare, stare de emotie sau iritabilitate, diaree (pierdere de materii fecale), tulburari de vedere, batai ale inimii rapide sau puternice (palpitatii).

REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Cipralex poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt, in general, usoare si de obicei dispar dupa cateva saptamani de tratament. Va rugam sa retineti ca unele din manifestari pot fi, de asemenea, simptome ale bolii dumneavoastra, care vor disparea cand veti incepe sa va simtiti mai bine.

Adresati-va medicului dumneavoastra daca in timpul tratamentului prezentati una dintre urmatoarele reactii adverse:

Mai putin frecvente (la mai mult de 1 din 1000 persoane si la mai putin de 1 din 100 persoane):

o Sangerari neobisnuite, incluzand sangerari gastro-intestinale.

Rare (la mai mult de 1 din 10000 si la mai putin de 1 din 1000 persoane)

o Daca aveti umflaturi la nivelul pielii, limbii, buzelor sau fetei, sau aveti dificultati de respiratie sau de inghitire (reactii alergice), anuntati medicul sau mergeti imediat la spital.

o Daca aveti febra mare, stare de agitatie, stare de confuzie, tremuraturi si contractii bruste ale muschilor, acestea pot fi semne ale unei stari rare numita sindrom serotoninergic. Daca simtiti acestea, adresati-va medicului.

Trebuie sa va adresati medicului sau sa mergeti direct la spital daca remarcati urmatoarele evenimente adverse:

o Dificultati de urinare

o Convulsii, vezi si Aveti grija deosebita cand utilizati Cipralex

o Ingalbenirea pielii si a albului ochilor sunt semne de afectare a ficatului/hepatita.

In plus fata de reactiile adverse mentionate mai sus au fost raportate urmatoarele:

Foarte frecvente (la mai mult de 1 din 10 persoane):

o Stare de rau (greata)

Frecvente (la mai mult de 1 din 100 persoane, dar la mai putin de 1 din 10 persoane):

o Nas infundat sau cu secretii (sinuzita)

o Scaderea sau cresterea poftei de mancare

o Anxietate, neliniste, vise anormale, dificultati de adormire, somnolenta, ameteli, cascat, tremor, senzatii de intepaturi la nivelul pielii

o Diaree, constipatie, varsaturi, gura uscata

o Cresterea sudoratiei

o Durei musculare si articulare (artralgii si mialgii)

o Tulburari sexuale (intarzierea ejacularii, probleme de erectie, reducerea dorintei de a avea contact sexual, iar femeile pot avea dificultati de obtinere a orgasmului)

o Fatigabilitate, febra

o Cresterea greutatii corporale

Mai putin frecvente (la mai mult de 1 din 1000 de persoane si la mai putin de 1 din 100 persoane)

o Eruptii urticariene (urticarie), eruptii pe piele, mancarime (prurit)

o Scrasnet de dinti, stare de agitatie, neliniste, atac de panica, stare de confuzie

o Tulburari de somn, tulburari de gust, lesin (sincopa)

o Marirea pupilei (midriaza), tulburari de vedere, sunete in urechi (tinitus)

o Caderea parului

o Sangerari vaginale

o Scaderea greutatii corporale

o Accelerarea batailor inimii

o Tumefierea bratelor sau a picioarelor

o Sangerari nazale

Rare (la mai mult de 1 din 10000 si la mai putin de 1 din 1000 persoane)

o Agresivitate, depersonalizare, halucinatii

o Rarirea batailor inimii

o Evenimente legate de suicid, vezi si Aveti grija deosebita cand utilizati Cipralex.

Unii pacienti au raportat (cu frecventa necunoscuta):

o Reducerea valorii sodiului in sange (simptome de stare de rau si de boala cu slabiciune musculara sau stare de confuzie)

o Ameteli in pozitie verticala, datorita scaderii tensiunii arteriale (hipotensiune ortostatica)

o Valori anormale ale testelor functiei hepatice (cresterea valorii enzimelor hepatice in sange)

o Tulburari de miscare (miscari involuntare ale muschilor)

o Erectie dureroasa (priapism)

o Sangerari, incluzand sangerari la nivelul pielii si mucoaselor (echimoze) si scaderea trombocitelor (trombocitopenie)

o Tumefiere brusca a pielii sau mucoaselor (edem angioneurotic)

o Cresterea cantitatii de urina excretata (secretie inadecvata de ADH)

o Secretie lactata la femei care nu alapteaza

o Manie

In plus, un numar de reactii adverse sunt cunoscute ca apar in relatie cu medicamente care actioneaza in acelasi mod cu escitalopramul (substanta activa din Cipralex). Acestea sunt:

o Neliniste motorie (acatisie)

o Anorexie

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

CUM SE PASTREAZA CIPRALEX

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu sunt necesare conditii speciale de pastrare.

Nu utilizati Cipralex dupa data de expirare inscrisa pe eticheta sau cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective..

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

INFORMATII SUPLIMENTARE Ce contine Cipralex

Fiecare comprimat filmat Cipralex contine ca substanta activa escitalopram (sub forma de oxalat) 5mg, 10mg, 15mg sau 20mg.

Celelalte componente sunt: in nucleu: talc, croscarmeloza sodica, celuloza microcristalina silicifiata (celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru), stearat de magneziu; in film: Opadry OY-S-28849 White RM 116 (hipromeloza 5 mPa.s., macrogol 400, dioxid de titan (E 171)).

Cum arata Cipralex si continutul ambalajului

Cipralex se prezinta sub forma de comprimate filmate a 5mg, 10mg, 15mg sau 20mg. Acestea sunt descrise astfel:

mg: comprimate filmate, rotunde, albe, biconvexe, marcate pe o fata cu EK

mg: comprimate filmate, albe, ovale. Comprimatele sunt prevazute cu un sant median si marcate cu literele E si L pe fiecare din jumatatile despartite de sant

mg: comprimate filmate, albe, ovale. Comprimatele sunt prevazute cu un sant median si marcate cu literele E si M pe fiecare din jumatatile despartite de sant

mg: comprimate filmate, albe, ovale. Comprimatele sunt prevazute cu un sant median si marcate cu literele E si N pe fiecare din jumatatile despartite de sant

Important!
Acesta este un prospect informativ al medicamentului CIPRALEX 10mg tablete film.
Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu CIPRALEX 10mg tablete film. a unei probleme de sanatate.CIPRALEX 10mg – detalii si pret

DCI medicament: ESCITALOPRAMUM
Forma farmaceutica: comprimate film.
Cantitate/ambalaj: 28 comprimate film.
Doza (concentratia): 10mg
Forma de prezentare: CUTIE X 2 BLIST. TRANSPARENTE PVC-PE-PVDC/AL X 14 COMPRIMATE FILM.
Firma: H. LUNDBECK A/S
Tara: Danemarca
Cod ATC: N06AB10
Cod CIM: W13298008
VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
CIPRALEX 10mg tablete film. este un medicament.
Folositi CIPRALEX 10mg tablete film. doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului CIPRALEX 10mg tablete film.
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu CIPRALEX 10mg tablete film. a unei probleme de sanatate.

Index medicamente