Triunghiul negru cu varful in jos care se afla pe prospectul unui medicament insotit de propozitia „Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare.” semnalizeaza faptul ca, pentru acel medicament, se dispune de mai putine informatii privind reactiile adverse decat la alte medicamente adica pe intelesul en iyi casino siteleri tuturor, medicamentul nu a fost testat suficient.
Pacientul este invitat sa raporteze eventualele reactii adverse observate in urma administrarii medicamentului.
Conform ANM acest lucru nu inseamna ca medicamentul nu este sigur doar ca nu i se cunoasc prea bine efectele adverse.
Pe scurt: e bine da’ vrem sa vedem daca nu e rau.
Firmele care lanseaza pe piata medicamete inovative le stabilesc, de cele mai multe ori, preturi exorbitante pe motiv ca au fost cheltuite sume imense pentru descoperirea, si mai ales, testarea medicamentului.
Existenta triunghiului negru demonstreaza insa ca „scumpetea” aia de testare a fost cam superficiala si adevarata testare se face pe sanatatea sau chiar viata pacientilor care, culmea, mai si platesc pentru asta.
Nu pare a fi in regula.
O solutie mult mai corecta ar fi ca aceste firme, sa distribuie o perioada limitata, de exemplu un an, gratuit medicamentul care sa fie administrat doar pacientilor care accepta sa-l testeze. In aceasta perioada sa-i fie urmarite efectele benefice, cele adverse si apoi sa fie vandut.
Dar nu se va intampla asta niciodata. E mai simplu sa testezi medicamentul pe “trei soareci, doua vrabii si o maimuta”, sa tragi concluzia ca vindeca nu stiu ce boala si sa-l lansezi pe piata la un pret exorbitant ca sa dai impresia, celui care gandeste numai in bani, ca daca e scump e si bun.
Intrebari normale in situatia data.
Daca reactiile adverse nu sunt bine studiate, sunt destul de bine studiate reactiile benefice?
Cum s-a stabilit raportul dintre benefic si advers daca una dintre variabile este insuficient studiata?
Vezi AICI lista medicamentelor (sursa EMA – 19.03.2018) marcate cu triunghiul negru.
Urmareste-ne pe Facebook