AVODART 0.5 mg prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …AVODART 0.5mg – prospect

Avertisment!
AVODART 0.5mg capsule moi este un medicament.
Folositi AVODART 0.5mg capsule moi doar daca v-a fost prescris de un medic.


AVODART 0.5mg

DENUMIREA COMERCIALA A PRODUSULUI MEDICAMENTOS

AVODART 0,5mg capsule moi

COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

O capsula moale contine dutasterida 0,5mg.

Pentru excipienti, vezi Lista excipientilor.

FORMA FARMACEUTICA

Capsule moi.

Capsulele sunt gelatinoase, moi, opace, galbene, alungite, inscriptionate cu GX CE2 cu cerneala rosie pe o parte.

DATE CLINICE

Indicatii terapeutice

Tratamentul simptomelor moderate-severe ale hiperplaziei benigne de prostata (HBP).

Reducerea riscului de retentie urinara acuta (RUA) si a necesitatii interventiilor chirurgicale la pacientii cu simptome moderate sau severe de HBP.

Pentru informatii referitoare la efectele tratamentului si la grupele de pacienti incluse in studiile clinice va rugam sa vedeti 5.1 Proprietati farmacodinamice, Studii Clinice.

Doze si mod de administrare

Adulti (inclusiv varstnici)

Doza recomandata de Avodart este de 0,5mg dutasterida (o capsula moale) administrata oral, in priza unica. Capsulele moi trebuie inghitite intregi si pot fi administrate cu sau fara alimente. Obtinerea raspunsului la tratament poate dura pana la 6 luni, desi o ameliorare poate fi observata inca dintr-un stadiu precoce. La varstnici, nu este necesara ajustarea dozelor.

Insuficienta renala

Nu a fost studiat efectul insuficientei renale asupra farmacocineticii dutasteridei. La pacientii cu insuficienta renala, nu se preconizeaza ajustarea dozelor (vezi Proprietati farmacocinetice).

Insuficienta hepatica
Nu a fost studiat efectul insuficientei hepatice asupra farmacocineticii dutasteridei, de aceea este necesara precautie in administrarea la pacientii cu insuficienta hepatica usoara-moderata (vezi Atentionari si precautii speciale si Proprietati farmacocinetice). La pacientii cu insuficienta hepatica severa, administrarea dutasteridei este contraindicata (vezi Contraindicatii).

Contraindicatii

Avodart este contraindicat la femei, copii si adolescenti (vezi Sarcina si alaptarea).

Avodart este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la dutasterida, la alti inhibitori de 5-alfa reductaza sau la oricare dintre excipientii produsului.

Avodart este contraindicat la pacientii cu insuficienta hepatica severa.

Atentionari si precautii speciale

La pacienti cu HBP, tuseul rectal, precum si alte investigatii pentru cancerul de prostata trebuie efectuate inainte de inceperea tratamentului cu Avodart si periodic dupa aceea.

Dutasterida se absoarbe prin piele, de aceea femeile, copiii si adolescentii trebuie sa evite contactul cu capsulele moi care curg (vezi Sarcina si alaptarea). Daca se realizeaza un contact cu capsulele moi care curg, aria de contact trebuie spalata imediat cu apa si sapun.

La pacientii cu insuficienta hepatica nu a fost studiata administrarea dutasteridei. La pacientii cu insuficienta hepatica usoara sau moderata, administrarea dutasteridei se va face cu precautie (vezi Doze si mod de administrare, Contraindicatii si Proprietati farmacocinetice).

Concentratia plasmatica a antigenului prostatic specific (APS) reprezinta o componenta importanta in cadrul screening-ului pentru depistarea cancerului de prostata. In general, o concentratie plasmatica totala a APS mai mare de 4 ng/ml (Hybritech) necesita o evaluare ulterioara si luarea in considerare a biopsiei prostatice. Medicii trebuie sa fie constienti ca o valoare bazala a APS mai mica de 4 ng/ml la pacientii la care se administreaza Avodart nu exclude un diagnostic de cancer de prostata. Chiar in prezenta cancerului de prostata, la pacientii cu HBP, Avodart determina scaderea concentratiei plasmatice a APS cu aproximativ 50% dupa 6 luni. Desi pot sa existe variatii individuale, scaderea APS cu aproximativ 50% este predictibila, asa cum s-a observat in intregul interval de valori initiale ale APS (1,5 pana la 10 ng/ml). Astfel, pentru a interpreta o valoare izolata a APS la o persoana tratata cu Avodart timp de sase luni sau mai mult, valorile APS ar trebui sa fie dublate pentru a le compara cu valorile normale, la persoanele la care nu se administreaza tratamentul. Aceasta ajustare pastreaza sensibilitatea si specificitatea testului APS si ii mentine capacitatea de a depista cancerul de prostata. In timpul tratamentului cu Avodart, trebuie evaluata atent orice crestere sustinuta a concentratiilor plasmatice ale APS, avand in vedere inclusiv lipsa compliantei la tratamentul cu Avodart.

Concentratiile plasmatice totale ale APS revin la valoarea initiala in sase luni de la intreruperea tratamentului. Raportul APS liber/total ramane constant, chiar sub influenta Avodart. La barbatii la care se administreaza Avodart, daca medicii aleg folosirea fractiei libere a APS in depistarea cancerului de prostata, nu pare sa fie necesara ajustarea valorilor acestuia.

Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni

Pentru informatii referitoare la scaderea valorilor APS in timpul tratamentului cu dutasterida si ghiduri de tratament cu privire la depistarea cancerului de prostata, vezi Atentionari si precautii speciale.

Efecte ale altor medicamente asupra farmacocineticii dutasteridei

Administrarea concomitenta cu inhibitori de CYP3A4 si/sau ai glicoproteinei P

Dutasterida este eliminata in principal prin metabolizare. Studiile in vitro indica faptul ca aceasta metabolizare este catalizata de catre CYP3A4 si CYP3A5. Nu au fost efectuate studii de interactiune specifica cu inhibitorii potenti ai CYP3A4. Totusi, intr-un studiu farmacocinetic populational, concentratiile plasmatice ale dutasteridei au fost in medie de 1,6 ori pana la respectiv de 1,8 ori mai mari la un numar mic de pacienti tratati concomitent cu verapamil sau diltiazem (inhibitori moderati ai CYP3A4 si inhibitori ai glicoproteinei P), decat la alti pacienti.

Asocierea pe termen lung a dutasteridei cu inhibitori potenti ai CYP3A4 (de exemplu ritonavir, indinavir, nefazodon, itraconazol, ketoconazol administrate pe cale orala) poate determina cresterea concentratiilor plasmatice ale dutasteridei. Nu este probabila inhibarea ulterioara a 5-alfa reductazei la expuneri crescute la dutasterida. Totusi, daca sunt observate reactii adverse, poate fi luata in considerare reducerea frecventei de administrare a dutasteridei. Trebuie remarcat ca in cazul inhibitiei enzimatice, timpul de injumatatire plasmatica lung mai poate fi prelungit si pana la atingerea unei noi concentratii plasmatice constante pot sa treaca mai mult de 6 luni de tratament concomitent.

Administrarea a 12 g colestiramina cu o ora inaintea unei doze unice de 5mg dutasterida nu a afectat farmacocinetica dutasteridei.

Efectele dutasteridei asupra farmacocineticii altor medicamente

Dutasterida nu a avut efect asupra farmacocineticii warfarinei si digoxinei. Aceasta indica faptul ca dutasterida nu inhiba/induce CYP2C9 sau glicoproteina P transportoare. Studiile de interactiune in vitro indica faptul ca dutasterida nu inhiba enzimele CYP1A2, CYP2D6, CYP2C9, CYP2C19 sau CYP3A4.

In cadrul unui studiu restrans (N=24) cu durata de doua saptamani la voluntari sanatosi, nu au fost observate interactiuni farmacocinetice sau farmacodinamice intre dutasterida si tamsulosin sau terazosin.

Intr-un studiu clinic, desfasurat pe o perioada de pana 9 luni la 327 pacienti, nu s-a evidentiat nici o interactiune in cazul administrarii concomitente a dutasteridei cu tamsulosinul.

Sarcina si alaptarea

La femei, administrarea Avodart este contraindicata.

Sarcina

Ca si in cazul altor inhibitori ai 5-alfa reductazei, dutasterida inhiba conversia testosteronului in dihidrotestosteron si, in cazul administrarii la o gravida cu fat de sex masculin, poate inhiba dezvoltarea organelor genitale externe ale acestuia (vezi Atentionari si precautii speciale).

Cantitati mici de dutasterida au fost regasite in sperma subiectilor la care s-au administrat 0,5mg Avodart pe zi. Pe baza studiilor efectuate la animale, este improbabil ca un fat de sex masculin sa fie afectat in cazul expunerii mamei la sperma unui pacient tratat cu Avodart (risc care este mai mare in timpul primelor 16 saptamani de sarcina). Totusi, ca si in cazul celorlalti inhibitori ai 5-alfa reductazei, in cazul in care partenera pacientului este sau poate deveni gravida, se recomanda ca pacientul sa evite expunerea partenerei la sperma prin folosirea unui prezervativ.

Alaptarea

La om, nu se cunoaste daca dutasterida se excreta in laptele matern.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Avand in vedere proprietatile farmacodinamice ale dutasteridei, nu este de asteptat ca tratamentul cu dutasterida sa influenteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

In studiile clinice de faza III, placebo-controlate, aproximativ 19% din cei 2167 pacienti la care s-a administrat dutasterida au prezentat reactii adverse.

Majoritatea evenimentelor au fost usoare pana la moderate si au aparut la nivelul aparatului reproducator.

In cadrul studiilor clinice controlate, in timpul primului an de tratament, au fost raportate urmatoarele reactii adverse aparute cu o incidenta mai mare decat la grupurile tratate cu placebo:

Afectiuni ale aparatului reproducator si sanilor

Impotenta

Alterarea (scaderea) libidoului

Tulburari de ejaculare

Ginecomastie*)

Incidenta evenimentelor adverse scade in timp.

Pana in prezent, incidenta reactiilor adverse mai rare sau a reactiilor adverse care pot sa apara dupa tratament pe termen lung este necunoscuta.

Supradozaj

In cadrul studiilor cu Avodart efectuate la voluntari, a fost administrata timp de 7 zile o doza zilnica unica de 40mg dutasterida (de 80 de ori mai mare decat doza terapeutica). In cadrul studiilor clinice, au fost administrate doze de 5mg dutasterida, zilnic, timp de 6 luni, fara sa fie observate alte reactii adverse decat cele care apar la doze terapeutice de 0,5mg dutasterida. Nu exista un antidot specific pentru Avodart, ca urmare, in cazul suspiciunii de supradozaj, trebuie administrat tratament simptomatic si de sustinere.

PROPRIETATI FARMACOLOGICE

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: medicamente utilizate in tratamentul hipertrofiei benigne de prostata, inhibitori ai testosteron-5-alfa-reductazei.

Cod ATC: G04C B02.

Dutasterida reduce nivelurile circulante de dihidrotestosteron (DHT) prin inhibitia ambelor izoenzime, de tip 1 si tip 2, ale 5 a-reductazei, care sunt responsabile pentru conversia testosteronului in 5a-DHT.

Efecte asupra DHT/testosteronului

Efectul dozelor zilnice de Avodart de reducere a valorilor DHT este dependent de doza si este observat intr-un interval de 1-2 saptamani (reducere de 85%, respectiv 90%). La pacientii cu HBP tratati cu 0,5mg dutasterida pe zi, scaderea medie a concentratiei plasmatice a DHT a fost de 94% la 1 an si 93% la doi ani si cresterea medie a concentratiei plasmatice a testosteronului a fost de 19% atat la 1 an, cat si la doi ani de tratament.

Efecte asupra volumului prostatei

La o luna de la initierea tratamentului, au fost detectate reduceri semnificative ale volumului prostatei, care au continuat pana in luna 24 (p<0,001). Avodart a determinat o reducere medie a volumului total al prostatei de 23,6% (de la 54,9 cm3 initial, la 42,1 cm3) in luna 12, comparativ cu o reducere medie de 0,5% (de la 54,0 cm3 la 53,7 cm3) la grupul la care s-a administrat placebo. De asemenea, au aparut reduceri semnificative (p<0,001) ale volumului zonei tranzitionale a prostatei la o luna, continuand pana in luna 24, cu o reducere medie a volumului zonei tranzitionale a prostatei de 17,8% (de la 26,8 cm3 initial, la 21,4 cm3) la grupul tratat cu Avodart, comparativ cu o crestere medie de 7,9% (de la 26,8 cm3 la 27,5 cm3) la grupul tratat cu placebo, in luna 12. Reducerea dimensiunilor prostatei determina ameliorarea simptomelor si scaderea riscului de RUA (retentie urinara acuta) sau a necesitatii interventiilor chirurgicale. STUDII CLINICE In trei studii de eficacitate primara, dublu-orb, placebo-controlate, multinationale, multicentrice, cu durata de 2 ani, a fost evaluat Avodart 0,5mg pe zi sau placebo la 4325 subiecti de sex masculin cu simptome moderate sau severe de HBP, care au avut volumul prostatei >30 cm3 si valori ale APS in intervalul 1,5-10 ng/ml. Sunt prezentate rezultatele globale ale analizelor acestor studii.

Cei mai importanti parametri de eficacitate clinica au fost Indexul Simptomelor al Asociatiei Americane de Urologie (American Urological Association Symptom Index – AUA-SI), debitul urinar maxim (Qmax) si incidenta retentiei urinare acute si a necesitatii interventiei chirurgicale.

AUA-SI este un chestionar cu sapte puncte, referitor la simptomele HBP, cu un scor de maximum 35. La momentul initial, scorul mediu a fost de aproximativ 17. Dupa sase luni, un an si doi ani de tratament, grupul tratat cu placebo a prezentat o ameliorare medie de 2,5, 2,5, respectiv de 2,3 puncte, in timp ce grupul tratat cu Avodart a prezentat o ameliorare medie de 3,2, 3,8, respectiv de 4,5 puncte. Diferentele dintre grupuri au fost semnificative statistic.

Debitul urinar maxim (Qmax)

Initial, valoarea medie a Qmax a fost de aproximativ 10 ml/sec (normal, Qmax=15 ml/sec). Dupa unul si doi ani de tratament, in cazul grupului tratat cu placebo, debitul s-a imbunatatit cu 0,8, respectiv 0,9 ml/sec si in cazul grupului tratat cu Avodart cu 1,7, respectiv 2,0 ml/sec. Diferenta dintre cele doua grupuri a fost semnificativa statistic, din luna 1 pana in luna 24.

Retentia urinara acuta si necesitatea interventiei chirurgicale

Dupa doi ani de tratament, incidenta RUA a fost de 4,2% in grupul tratat cu placebo, comparativ cu 1,8% in grupul tratat cu Avodart (reducerea riscului cu 57%). Aceasta diferenta este semnificativa statistic si inseamna ca 42 pacienti (Interval de confidenta 95%: 30-73) trebuie tratati pentru doi ani, pentru a evita un caz de RUA.

Dupa doi ani, incidenta necesitatii interventiilor chirurgicale pentru HBP a fost de 4,1% la grupul tratat cu placebo si de 2,2 % la grupul tratat cu Avodart (reducerea riscului cu 48%). Aceasta diferenta este semnificativa statistic si inseamna ca 51 pacienti (Interval de confidenta 95%: 33-109) trebuie tratati timp de doi ani pentru a evita o interventie chirurgicala.

Distributia pilozitatii

In timpul studiilor de faza III, efectul dutasteridei asupra distributiei pilozitatii nu a fost studiat specific, totusi, la pacientii cu alopecie de tip masculin (alopecie androgenica masculina), inhibitorii 5-alfa reductazei ar putea reduce pierderea parului si ar putea induce cresterea parului.

Functia tiroidiana

Functia tiroidiana a fost evaluata in cadrul unui studiu cu durata de 1 an, la voluntari sanatosi. La sfarsitul primului an de tratament cu dutasterida, concentratiile plasmatice ale tiroxinei libere au fost stabile, dar valorile TSH au fost usor crescute (cu 0,4 MCIU/ml), comparativ cu placebo. Totusi, in timp ce valorile TSH au fost variabile, intervalele TSH medii (1,4-1,9 MCIU/ml) au ramas in limite normale (0,5-5/6 MCIU/ml), valorile tiroxinei libere au fost stabile in limitele normale si similare atat pentru administrarea placebo, cat si a dutasteridei; modificarile TSH nu au fost considerate semnificative clinic. In toate studiile clinice, nu au existat date care sa sugereze ca dutasterida afecteaza functia tiroidiana.

Cancerul de san

In cadrul studiilor clinice cu durata de 2 ani, care au asigurat o expunere la dutasterida de 3374 pacienti pe an si la momentul inregistrarii in extensia open label cu durata de 2 ani a studiului, au existat 2 cazuri de cancer de san la pacienti tratati cu dutasterida si 1 caz la un pacient la care s-a administrat placebo.

Totusi, relatia dintre cancerul de san si dutasterida nu este clara.

Proprietati farmacocinetice

Absorbtie

Dupa administrarea pe cale orala a unei doze unice de 0,5mg dutasterida, timpul pana la atingerea concentratiilor plasmatice maxime este de 1-3 ore. Biodisponibilitatea absoluta este de aproximativ 60%. Biodisponibilitatea dutasteridei nu este afectata de ingestia de alimente.

Distributie

Dutasterida are un volum mare de distributie (300 – 500 litri) si se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice (>99,5%). Consecutiv administrarii zilnice, concentratiile plasmatice ale dutasteridei ating 65% din concentratiile la starea de echilibru dupa o luna si aproximativ 90% dupa 3 luni.

Concentratiile constante ale dutasteridei (Cc), de aproximativ 40 ng/ml, sunt obtinute dupa aproximativ 6 luni de administrare a unei doze de 0,5mg dutasterida, in priza unica zilnic. Coeficientul de distributie al dutasteridei din plasma in sperma este de aproximativ 11,5%.

Eliminare

In vivo, dutasterida este metabolizata in proportie mare. In vitro, dutasterida este metabolizata de catre citocromul P450 3A4 si 3A5 in trei metaboliti monohidroxilati si un metabolit dihidroxilat.

Dupa administrarea orala a 0,5mg dutasterida pe zi pana la obtinerea concentratiei constante, 1% pana la 15,4% (in medie 5,4%) din doza administrata se elimina sub forma nemodificata prin materiile fecale. Cantitatea ramasa este excretata in materiile fecale sub forma a 4 metaboliti principali care reprezinta 39%, 21%, 7% si 7% din cantitatea respectiva si 6 metaboliti secundari (mai putin de 5% fiecare). In urina, la om, au fost evidentiate doar urme de dutasterida nemetabolizata (mai putin de 0,1% din doza).

Eliminarea dutasteridei este dependenta de doza si procesul pare sa se realizeze prin doua cai de eliminare paralele, una care este saturabila la concentratii semnificative clinic si alta care este nesaturabila.

La concentratii plasmatice mici (<3 ng/ml), dutasterida este eliminata rapid, atat pe calea de eliminare dependenta de concentratie, cat si pe calea de eliminare independenta de concentratie. Administrarea de doze unice de 5mg dutasterida sau mai mici a evidentiat un clearance rapid si un timp de injumatatire plasmatica scurt, de 3-9 zile. La concentratii terapeutice, dupa administrarea repetata a unei doze de 0,5mg dutasterida pe zi, calea de eliminare mai lenta, liniara, este dominanta iar timpul de injumatatire plasmatica este de aproximativ 3-5 saptamani. Varstnici Dupa administrarea unei doze unice de 5mg dutasterida, farmacocinetica dutasteridei a fost evaluata la 36 voluntari sanatosi cu varste cuprinse intre 24 si 87 ani. Nu a existat o influenta semnificativa a varstei asupra expunerii la dutasterida, dar timpul de injumatatire plasmatica a fost mai scurt la pacientii cu varsta mai mica de 50 ani. Timpul de injumatatire plasmatica nu a fost diferit intr-un mod semnificativ statistic la grupul cu varste cuprinse intre 50 si 69 ani, comparativ cu cel cu varste mai mari de 70 ani. Insuficienta renala Efectul insuficientei renale asupra farmacocineticii dutasteridei nu a fost studiat. Totusi, in urina, la om, se regaseste mai putin de 0,1% din concentratia constanta a unei doze de 0,5mg dutasterida, astfel incat nu se anticipeaza o crestere semnificativa a concentratiilor plasmatice ale dutasteridei la pacientii cu insuficienta renala (vezi Doze si mod de administrare). Insuficienta hepatica La pacientii cu insuficienta hepatica, efectul asupra farmacocineticii dutasteridei nu a fost studiat (vezi Contraindicatii). La acesti pacienti, este de asteptat sa fie crescute concentratiile plasmatice ale dutasteridei iar timpul de injumatatire plasmatica sa fie prelungit, deoarece dutasterida este eliminata in special prin metabolizare (vezi Doze si mod de administrare si Atentionari si precautii speciale). Date preclinice de siguranta La om, studiile curente de toxicitate generala, genotoxicitate si carcinogeneza nu au evidentiat un risc special. Studiile de toxicitate asupra reproducerii efectuate la sobolani masculi au demonstrat scaderea greutatii prostatei si veziculelor seminale, diminuarea secretiei glandelor genitale accesorii si reducerea indicelui de fertilitate (determinate de efectele farmacologice ale dutasteridei). Semnificatia clinica a acestor modificari este necunoscuta. In cazul administrarii dutasteridei in timpul sarcinii, ca si in cazul altor inhibitori ai 5-alfa reductazei, a fost observata feminizarea fetusilor de sex masculin de sobolan si iepure. La sobolanul femela, dupa imperecherea cu sobolan mascul la care s-a administrat dutasterida, dutasterida a fost regasita in sange. In cazul administrarii dutasteridei in timpul gestatiei la primate, nu a fost observata feminizarea fetusilor de sex masculin, dupa expunerea la concentratii plasmatice suficient de mari, comparativ cu cele care apar in sperma la om. Este improbabil ca fetusii de sex masculin sa fie afectati negativ in urma distributiei dutasteridei din plasma in sperma. Important! Acesta este un prospect informativ al medicamentului AVODART 0.5mg capsule moi Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu AVODART 0.5mg capsule moi a unei probleme de sanatate. [DTDinfo id = "g_4"] [DTDinfo id = "g04_41"] [DTDinfo id = "a5"]

AVODART 0.5mg – detalii si pret

DCI medicament: DUTASTERIDUM
Forma farmaceutica: caps. moi
Cantitate/ambalaj: 30 caps. moi
Doza (concentratia): 0.5mg
Forma de prezentare: CUTIE X 3 BLIST.PVC-PVDC/AL X 10 CAPS. MOI
Firma: GLAXOSMITHKLINE (GSK) SRL
Tara: Romania
Cod ATC: G04CB02
Cod CIM: W13534002
VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
AVODART 0.5mg capsule moi este un medicament.
Folositi AVODART 0.5mg capsule moi doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului AVODART 0.5mg capsule moi
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu AVODART 0.5mg capsule moi a unei probleme de sanatate.

avonex 30mcg0 5ml pen

Index medicamente