ATENOLOL 50 mg prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …ATENOLOL 50mg – prospect

Avertisment!
ATENOLOL 50mg tablete este un medicament.
Folositi ATENOLOL 50mg tablete doar daca v-a fost prescris de un medic.ATENOLOL 100mg

ATENOLOL 50mg, 100mg

Compozitie:
Un comprimat contine 50mg, respectiv 100mg atenolol, excipienti q.s. pentru un comprimat.

Actiune terapeutica:
Atenololul este un simpatolitic beta1-blocant selectiv, lipsit de activitate de stabilizare a membranei si de activitate simpatomimetica intrinseca (partial agonist). Actiunea selectiva nu este absoluta, la doze mari blocand si receptorii beta2, in special pe cei localizati in musculatura bronhica si vasculara.

Datorita beta-blocarii adrenergice si a altor mecanisme atenololul are urmatoarele actiuni: antihipertensiva: prin antagonizarea competitiva a catecolaminelor in special la nivelul miocardului avand ca efect diminuarea frecventei respectiv debitului cardiac, printr-un mecanism central de scadere a tonusului muscular periferic, prin scaderea secretiei de renina; antianginoasa: datorita efectelor cronotropic si inotropic negative se reduce necesarul de oxigen al inimii, avand ca efect cresterea tolerantei la efort; antiaritmica: antagonizeaza aritmiile produse de catecolamine si digitalice, restabileste ritmul sinusal in tahicardia ventriculara experimentala indusa.

Indicatii:
Hipertensiune arteriala (singur sau asociat cu alti agenti antihipertensivi, in special diuretice tiazidice); angina pectorala; prevenirea secundara a infarctului acut de miocard la pacientii stabilizati hemodinamic; aritmii.

Reactii adverse:
Medicamentul este in general bine tolerat, reactiile adverse cele mai comune sunt de obicei usoare si trecatoare: extremitati reci, oboseala musculara; tulburari gastrointestinale: diaree; tulburari cardiovasculare: bradicardie, hipotensiune, declansarea sau agravarea insuficientei cardiace; tulburari SNC: ameteala, greata, depresie mentala, dureri de cap, vise intense, tulburari de somn. Foarte rar pot apare: ras psoriaziform sau exacerbarea psoriazisului, purpura, alopecie reversibila. O varietate de efecte adverse raportate la alte beta-blocante pot fi considerate potentiale efecte adverse ale Atenololului: efecte hematologice: agranulocitoza; efecte alergice: febra, laringospasm, disfunctii respiratorii; efecte SNC: depresie mentala progresiva, halucinatii, sindrom reversibil acut de dezorientare in timp si spatiu, pierderea pe termen scurt a memoriei; efecte gastrointestinale: tromboze arteriale mezenterice, colite ischemice; alte efecte: rash eritematos, fenomen Raynaud.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la medicament sau la oricare alt beta-blocant adrenergic; bradicardie sinusala; bloc AV gradul II-III; soc cardiogen; insuficienta cardiaca decompensata.

Precautii:
Administrarea Atenololului se face sub control medical. Se administreaza cu prudenta pacientilor cu urmatoarele afectiuni: insuficienta cardiaca, boli bronhospastice, diabet si hipoglicemie, functie renala afectata, bradicardie, tulburari circulatorii periferice. Atentionari speciale: in anestezie si marea chirurgie: nu se recomanda intreruperea tratamentului inaintea interventiei chirurgicale; se informeaza anestezistul pentru a alege anestezicul cu activitatea inotropa negativa cea mai joasa. Nu se intrerupe brusc tratamentul: risc de exacerbare a anginei si grabirea infarctului miocardic. Folosirea la femei insarcinate: impune evaluarea atenta a raportului beneficiu/risc.

Supradozare:
Simptomele supradozarii sunt: letargie, tulburari respiratorii, pauza sinusala, bradicardie, insuficienta cardiaca congestiva, hipotensiune, bronhospasm si hipoglicemie.

Doze, mod de administrare:
Tratamentul cu Atenolol trebuie indivi-dualizat. Hipertensiune: doza initiala de Atenolol este de 50mg/zi, fie singur sau asociat cu diuretice tiazidice. Daca efectul optim nu se obtin in 1-2 saptamani se creste doza la 100mg/zi in una sau doua prize. Angina pectorala: doza initiala este de 50mg/zi. Daca efectul optim nu se obtine intr-o saptamana se creste doza la 100mg/zi intr-o singura priza. Unii pacienti necesita pentru obtinerea efectului optim doze de 200mg/zi. Infarct miocardic: tratamentul oral cu Atenolol este tratament aditional celui i.v.. Se administreaza 50mg la 10 minute dupa administrarea ultimei doze de Atenolol intravenos, apoi se repeta 50mg la 12 ore si se continua cu 100mg/zi in doza unica. Copii: nu se administreaza pentru ca nu exista experienta in utilizarea pediatrica. Varstnici: dozele se reduc in special la pacientii cu functie renala afectata, in functie de clearence-ul creatininei. Pacientilor dializati: se administreaza cate 50mg dupa fiecare tratament de dializa, sub supraveghere medicala.

Important!
Acesta este un prospect informativ al medicamentului ATENOLOL 50mg tablete
Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu ATENOLOL 50mg tablete a unei probleme de sanatate.ATENOLOL 50mg – detalii si pret

DCI medicament: ATENOLOLUM
Forma farmaceutica: comprimate
Cantitate/ambalaj: 20 comprimate
Doza (concentratia): 50mg
Forma de prezentare: CUTIE X 2 BLIST. X 10 COMPRIMATE
Firma: SLAVIA PHARM SRL
Tara: Romania
Cod ATC: C07AB03
Cod CIM: W13740001
VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
ATENOLOL 50mg tablete este un medicament.
Folositi ATENOLOL 50mg tablete doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului ATENOLOL 50mg tablete
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu ATENOLOL 50mg tablete a unei probleme de sanatate.

atimos 0 012mgdoza

Index medicamente