AMOXICILINA 500 mg prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …







AMOXICILINA 500mg – prospect

Avertisment!
AMOXICILINA 500mg capsule este un medicament.
Folositi AMOXICILINA 500mg capsule doar daca v-a fost prescris de un medic.



AMOXICILINA 500mg

AMOXICILINA ARENA 250mg, capsule

Compozitie

Amoxicilina Arena 250mg, capsule

Fiecare capsula contine 250mg amoxicilina (sub forma de amoxicilina trihidrat) si excipienti: in continutul capsulei-celuloza microcristalina, stearat de magneziu, talc, in compozitia capsulei-dioxid de titan (E 171), p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de propil, gelatina

Amoxicilina Arena 500mg, capsule

Fiecare capsula contine 500mg amoxicilina sub forma de amoxicilina trihidrat si excipienti: : in continutul capsulei-celuloza microcristalina, stearat de magneziu, talc, in compozitia capsulei-dioxid de titan (E 171), galben de chinolina (E 104), Rosu Allura AC (E 129), p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de propil, gelatina

Grupa farmacoterapeutica

Antibiotice beta-lactamice, peniciline, peniciline cu spectru extins, codul ATC: J01CA04

Indicatii terapeutice

Tratamentul infectiilor produse de microorganisme sensibile la amoxicilina:

– bronsita acuta si acutizari ale bronsitei cronice;
– pneumopatii acute (pneumonie bacteriana);
– infectii ORL – otita medie acuta, angina, sinuzita;
– infectii ale aparatului urinar – pielonefrita, cistita, uretrita;

Amoxicilina se mai poate utiliza in:

– infectii abdominale;
– profilaxia endocarditei bacteriene;
– infectii cutanate si ale tesuturilor moi;
– infectii stomatologice;
– febra tifoida;
– infectii digestive si biliare;
– boala Lyme;
– adjuvant in tratamentul gastritei si ulcerului gastric sau duodenal provocate de Helicobacter pylori, in asociere cu

claritromicina si omeprazol sau in asociere cu metronidazol si omeprazol;

Contraindicatii

– Hipersensibilitate la amoxicilina, la alte antibiotice din grupa penicilinelor, la cefalosporine sau la oricare dintre excipienti.

– Copii cu varsta sub 6 ani.

Precautii

Administrarea antibioticelor din grupa penicilinelor necesita efectuarea unei anamneze atente.

In 5-10% din cazuri alergia la peniciline este incrucisata cu alergia la cefalosporine; la pacientii cu alergie cunoscuta la cefalosporine se impune prudenta in cazul administrarii antibioticelor din grupa penicilinelor.

La pacientii care se aflau sub tratament cu peniciline au aparut reactii de hipersensibilitate (reactii anafilactice) grave si care, ocazional, au dus la deces. Aceste reactii sunt mai des intalnite la pacientii cu antecedente patologice de hipersensibilitate.

Tratamentul cu amoxicilina trebuie intrerupt imediat si inlocuit cu unul adecvat. Poate fi necesara efectuarea unui tratament adecvat pentru combaterea simptomelor reactiei anafilactice, cum ar fi administrarea urgenta de adrenalina, glucocorticoizi cu administrare intravenoasa si tratamentul insuficientei respiratorii.

In timpul tratamentului, poate sa apara suprainfectia cu microorganisme rezistente (Clostridium difficile, Candida). In cazul unei diarei severe si persistente, ce poate presupune aparitia unei colite pseudomembranoase si hemoragice cu risc vital, tratamentul va fi intrerupt si se vor lua masurile adecvate. In aceste cazuri, este contraindicata utilizarea antiperistalticelor.

Se recomanda monitorizarea functiei hepatice, renale si hematologice pe intreaga durata a tratamentului cu amoxicilina.

Atingerea unor concentratii urinare crescute de amoxicilina poate produce precipitarea acesteia in sondele urinare; sondele urinare trebuie verificate la intervale regulate de timp.

Diureza fortata provoaca cresterea eliminarii de amoxicilina, rezultand scaderea concentratiilor plasmatice ale acesteia.

In cursul tratamentului cu antibiotice beta-lactamice se pot obtine rezultate fals pozitive ale testului Coombs direct. Acest efect se poate astepta si in cazul tratamentului cu amoxicilina.

La administrarea unor doze mari amoxicilina poate produce rezultate fals pozitive pentru glicozuria determinata prin metode colorimetrice.

Excipientii p-hidroxibenzoat de metil si p-hidroxibenzoat de propil din compozitia capsulelor de Amoxicilina Arena pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Interactiuni

Alopurinol

Administrarea concomitenta creste concentratiile plasmatice de amoxicilina si poate creste incidenta eruptiilor cutanate tranzitorii, in special la pacientii hiperuricemici.

Metotrexat

In cazul administrarii concomitente, este necesara reducerea dozei de metotrexat; amoxicilina determina cresterea toxicitatii metrotrexatului prin reducerea eliminarii renale de metrotrexat.

Concentratiile plasmatice de metotrexat trebuie monitorizate cu atentie la pacientii tratati concomitent cu amoxicilina. Amoxicilina scade clearance-ul renal al metotrexatului, probabil prin competitie la nivelul secretiei tubulare.

Contraceptive orale

In cazul administrarii concomitente exista risc crescut de sarcina nedorita sau de modificari alemenstruatiei, datorita reducerii circulatiei enterohepatice a metabolitilor estrogeni; se recomanda, masuri contraceptive suplimentare nonhormonale.

Clororchina

Administrarea concomitenta poate sa scada absorbtia amoxicilinei.

Probenecid, fenilbutazona, oxifenilbutazona

Administrarea concomitenta de fenilbutazona, oxifenilbutazona (si intr-o mai mica masura acid acetilsalicilic, indometacin sau sulfinpirazona) duce la cresterea concentratiilor plasmatice si biliare de amoxicilina, datorita inhibarii excretiei renale.

Probenecidul scade secretia tubulara renala a amoxicilinei. Administrarea concomitenta cu amoxicilina determina cresterea concentratiilor plasmatice de amoxicilina, precum si a timpului de injumatatire plasmatica.

Sulfasalazina

Aminopenicilinele pot scadea concentratia plasmatica a sulfasalazinei.

Glicozide digitalice

Datorita efectului penicilinelor asupra florei gastrointestinale, absorbtia glicozidelor digitalice poate creste.

Anticoagulante orale

In unele cazuri medicamentul poate prelungi timpul de protrombina, de aceea administrarea concomitenta a anticoagulantelor orale cu amoxicilina trebuie facuta cu precautie.

Alte medicamente

Datorita efectului asupra florei intestinale, amoxicilina poate sa afecteze absorbtia altor medicamente.

Antibiotice bacteriostatice (de exemplu cloramfenicol)

Administrarea concomitenta scade efectul bactericid al amoxicilinei.

Investigatii diagnostice

Administrarea unor doze mari de amoxicilina poate influenta rezultatele unor examene de laborator cum ar fi dozarea glicemiei, dozarea proteinelor totale din ser prin reactii de culoare (ninhidrina, reactia Ehrlich), determinarea glicozuriei prin metoda semicantitativa colorimetrica, dozarea estriolului la gravida.

Atentionari speciale

Amoxicilina trebuie utilizata cu prudenta la pacientii cu antecedente patologice de reactii alergice severe sau astm bronsic,

deoarece acesti pacienti au un risc mai crescut de aparitie a reactiilor alergice.

Medicamentul nu se administreaza la pacienti cu leucemie limfatica sau mononucleoza infectioasa, datorita riscului frecvent de aparitie a eruptiilor cutanate.

Pacientiilor cu tulburari gastrointestinale severe ce se manifesta prin varsaturi si/sau diaree nu trebuie sa li se administreze amoxicilina deoarece nu poate fi garantata o absorbtie adecvata.

Diareea poate produce scaderea absorbtiei altor medicamente, cu influenta negativa asupra efectelor lor.

Se recomanda ajustarea dozelor in cazul pacientilor cu insuficienta renala moderata si severa.

In caz de gonoree sau uretrite provocate de gonococi, daca se constata existenta unor leziuni suspectate de a fi provocate de Treponema pallidum, examenul microscopic este obligatoriu inainte de inceperea tratamentului. In continuare se vor efectua lunar testele serologice specifice pentru sifilis timp de cel putin 4 luni.

In cazul tratamentului bolii Lyme pot sa apara reactii de tip Jarish-Herxheimer.

Sarcina si alaptarea

In cadrul studiilor preclinice efectuate la animale, amoxicilina nu a dovedit efect teratogen. Studiile clinice au demonstrat ca amoxicilina se poate administra in timpul sarcinii.

Cantitati foarte mici de amoxicilina se excreta in laptele matern; de obicei, in timpul administrarii medicamentului alaptarea nu trebuie intrerupta. Totusi, in cazul producerii diareei, candidozei sau aparitiei eruptiei cutanate la sugar se intrerupe fie alaptarea, fie administrarea antibioticului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Amoxicilina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare

Capsulele se inghit intregi cu un pahar cu apa. Capsulele de amoxicilina se administreaza in timpul mesei sau cu o cantitate mica de alimente.

Adulti si adolescenti

In general, doza recomandata este de 250-500mg amoxicilina, la intervale de 8 ore (de 3 ori pe zi).

In infectii grave doza recomandata este de 3 g amoxicilina de doua ori pe zi.

Nu trebuie depasita doza zilnica maxima de 6 g.

Pentru pacientii la care este necesara profilaxia endocarditei bacteriene se administreaza 3 g amoxicilina cu o ora inainte de o interventie stomatologica sau chirurgicala, apoi 1,5 g dupa 6 ore de la interventie.

In cazul infectiei cu Chlamydia la gravide, doza recomandata este de 500mg amoxicilina la intervale de 8 ore, timp de 7-10 zile.

In cazul infectiei gonococice endocervicale sau uretrale necomplicate doza recomandata este de 50mg/kg amoxicilina.

In gastrita si ulcer gastric sau duodenal provocate de Helicobacter pylori, doza recomandata este de 750mg -1g amoxicilina de 2 ori pe zi in cazul asocierii cu metronidazol 400mg si omeprazol 40mg pe zi sau 1 g amoxicilina de 2 ori pe zi in cazul asocierii cu claritromicina 500mg si omeprazol 40mg pe zi.

Boala Lyme:

– in eritemul cronic migrator doza recomandata este de 4 g amoxicilina pe zi
– in caz de manifestari sistemice determinate de diseminarea hematogena a Borrelia burgdorferi, doza poate fi crescuta pana la 6 g amoxicilina pe zi administrata fractionat. Durata tratamentului este de 15-21 zile.

Pacienti cu insuficienta renala

Clearance al creatininei

Doza recomandata pe zi Interval intre prize

(ml/min)

– 30 500mg – 1 g 12 ore

<10 250mg - 500mg 12 ore In cazul pacientilor hemodializati, se administreaza o doza suplimentara de 500mg, la finalul sedintei de dializa. Copii cu varsta peste 6 ani (greutatea peste 20 kg) In general, doza recomandata este de 25-50mg amoxicilina/kg si zi, repartizata in 3 prize egale, la intervale de 8 ore. In functie de natura si gravitatea infectiei, doza poate fi crescuta. Durata tratamentului este in functie de raspunsul clinic. Boala Lyme: - in eritemul cronic migrator doza recomandata este de 50mg amoxicilina/kg si zi - in caz de manifestari sistemice determinate de diseminarea hematogena a Borrelia burgdorferi, doza poate fi crescuta pana la 6 g amoxicilina pe zi, administrata fractionat. Durata tratamentului este de 15-21 zile. Copii cu varsta sub 6 ani (greutatea sub 20 kg) Pentru aceasta categorie de pacienti se utilizeaza forme farmaceutice adecvate varstei. Reactii adverse Tulburari ale sistemului imunitar: urticarie, eruptii cutanate tranzitorii, eozinofilie, febra, edem Quincke, tulburari respiratorii cum ar fi stridor laringian, exceptional soc anafilactic. La pacientii cu febra tifoida, leptospiroza sau sifilis poate sa apara reactia Jarisch-Herxheimer, ca urmare a eliberarii endotoxinelor din bacteriile lizate. Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: eruptii maculopapuloase de natura alergica sau nealergica, rar dermatita exfoliativa si eritem polimorf. Tulburari gastrointestinale: greata, varsaturi, diaree, candidoza, glosita, stomatita, enterocolita, ocazional, colita pseudomembranoasa. Tulburari hepato-biliare: rar, au fost semnalate cresterea valorilor serice ale transaminazelor hepatice; foarte rar au fost raportate hepatita si icter colestatic. Tulburari hematologice: au fost raportate rar anemie, leucopenie, trombocitopenie, eozinofilie, agranulocitoza, purpura trombocitopenica reversibile Tulburari ale aparatului renal si ale cailor urinare: nefrita interstitiala acuta Supradozaj In caz de supradozaj pot sa apara manifestari neuropsihice, renale (cristalurie) si digestive (varsaturi, diaree). Administrarea de doze mari de beta-lactamine, in special la pacientii cu insuficienta renala, poate determina encefalopatie (tulburari ale starii de constienta, miscari anormale, crize convulsive). Tratament Se administreaza carbune activat, cu un aport important de lichide. Amoxicilina poate fi eliminata prin hemodializa. Important! Acesta este un prospect informativ al medicamentului AMOXICILINA 500mg capsule Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu AMOXICILINA 500mg capsule a unei probleme de sanatate. [DTDinfo id = "j_4"] [DTDinfo id = "j01_41"] [DTDinfo id = "a5"]

AMOXICILINA 500mg – detalii si pret

DCI medicament: AMOXICILLINUM
Forma farmaceutica: caps.
Cantitate/ambalaj: 10 caps.
Doza (concentratia): 500mg
Forma de prezentare: CUTIE X 2 BLIST. AL/PVC X 5 CAPS.
Firma: ARENA GROUP SA
Tara: Romania
Cod ATC: J01CA04
Cod CIM: W13739001




VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
AMOXICILINA 500mg capsule este un medicament.
Folositi AMOXICILINA 500mg capsule doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului AMOXICILINA 500mg capsule
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu AMOXICILINA 500mg capsule a unei probleme de sanatate.

amoxicilinaacid clavulanic 400mg57mg5ml