ACTONEL 75 mg prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …


ACTONEL 75mg – prospect

Avertisment!
ACTONEL 75mg tablete film. este un medicament.
Folositi ACTONEL 75mg tablete film. doar daca v-a fost prescris de un medic.ACTONEL 75mg

Actonel 5mg comprimate filmate
Risedronat de sodiu

CE ESTE ACTONEL SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Ce este Actonel
Actonel apartine unui grup de medicamente non-hormonale numite bifosfonati, folosite pentru tratamentul afectiunilor osoase. Actonel actioneaza direct la nivelul oaselor, facandu-le mai rezistente si, prin urmare, mai putin predispuse la fracturi.
Osul este un tesut viu. Tesutul osos imbatranit este indepartat continuu din schelet si inlocuit cu tesut osos nou.
Osteoporoza de postmenopauza este o afectiune care apare la femei dupa menopauza, in care osul devine mai slab, mai fragil si mai predispus la fracturi dupa o cadere sau o solicitare.
Este mult mai probabil ca osteoporoza sa apara la femeile care au intrat la menopauza mai devreme si, de asemenea, la pacientele tratate timp indelungat cu steroizi.
Coloana vertebrala, soldul si incheietura pumnului reprezinta oasele cele mai predispuse la fracturi, desi acest lucru se poate intampla cu orice os al corpului dumneavoastra. Fracturile determinate de osteoporoza pot sa determine la randul lor dureri de spate, scaderea in inaltime si curbarea spatelui. Multe paciente cu osteoporoza nu prezinta niciun fel de simptome si este posibil ca dumneavoastra sa nu fi stiut niciodata ca aveti osteoporoza.
Pentru ce este utilizat Actonel
Actonel este recomandat pentru tratamentul osteoporozei
o la femei in postmenopauza 1
Prevenirea osteoporozei:
o la femeile in postmenopauza care prezinta risc crescut de osteoporoza (incluzand masa osoasa scazuta, menopauza instalata precoce sau istoric familial de osteoporoza).
o la femei in postmenopauza aflate sub tratament de lunga durata cu doze mari de steroizi. In acest caz Actonel mentine sau creste masa osoasa.

INAINTE SA LUATI ACTONEL
Nu luati Actonel
o Daca sunteti alergica la risedronat de sodiu sau la oricare dintre celelalte componente ale Actonel (vezi Ce contine Actonel)
o Daca medicul v-a spus ca aveti o afectiune numita hipocalcemie (valori scazute ale calciului in sange)
o Daca este posibil sa fiti gravida, sunteti gravida sau planificati sa ramaneti gravida
o Daca alaptati
o Daca aveti afectiuni renale severe.
Aveti grija deosebita si discutati cu medicul dumneavoastra INAINTE de a incepe sa luati Actonel
o Daca nu puteti sa stati in pozitie verticala (sezand sau in picioare) timp de cel putin 30 minute.
o Daca aveti un metabolism osos sau al mineralelor anormal (de exemplu deficit de vitamina D, anomalii ale hormonului paratiroidian, ambele ducand la scaderea valorilor calciului in sange).
o Daca ati avut probleme in trecut cu esofagul (tubul care conecteaza gura cu stomacul); de exemplu daca ati avut dureri sau dificultati la inghitirea alimentelor.
o Daca ati avut sau aveti dureri, umflaturi sau amorteli la nivelul maxilarului sau o senzatie de maxilar greu sau daca ati pierdut un dinte.
o Daca urmati un tratament dentar sau veti fi supus unei interventii chirurgicale dentare, spuneti medicului dumneavoastra stomatolog ca urmati tratament cu Actonel.
Daca va incadrati in oricare dintre situatiile de mai sus, medicul dumneavoastra va va sfatui ce trebuie sa faceti cand luati Actonel.
Folosirea altor medicamente
Medicamentele care contin unul dintre urmatoarele elemente scad efectul comprimatului de Actonel, daca sunt luate concomitent:
o calciu
o magneziu
o aluminiu (de exemplu anumite suspensii utilizate pentru indigestie)
o fier.
Trebuie sa luati aceste medicamente la cel putin 30 minute dupa ce ati luat Actonel.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Folosirea Actonel cu alimente si bauturi
Este foarte important sa NU luati comprimatul dumneavoastra de Actonel cu alimente si bauturi (altele decat apa plata), pentru ca acesta sa actioneze cum trebuie. In special nu luati acest medicament cu produse lactate (cum ar fi laptele), deoarece acestea contin calciu (vezi Folosirea altor medicamente).
Consumati alimentele si bauturile (altele decat apa plata) la cel putin 30 minute dupa ce ati luat comprimatul de Actonel.

Sarcina si alaptarea
NU luati Actonel daca este posibil sa fiti gravida, sunteti gravida sau planificati sa ramaneti gravida (vezi Nu luati Actonel). Riscul potential asociat cu utilizarea risedronatului de sodiu (substanta activa din Actonel) la femeile gravide nu este cunoscut.
NU utilizati Actonel daca alaptati (vezi Nu luati Actonel).
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu se cunoaste ca Actonel sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii importante privind unii excipienti ai comprimatelor Actonel
Actonel contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

CUM SA LUATI ACTONEL
Doze
Luati intotdeauna Actonel exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur.
Doza uzuala:
Luati UN comprimat filmat de Actonel (5mg risedronat de sodiu) o data pe zi.
Pentru confortul dumneavoastra, pe blister sunt imprimate zilele saptamanii pentru a va ajuta sa va amintiti sa luati medicamentul.
CAND trebuie sa luati Actonel
ESTE CEL MAI BINE sa luati comprimatul de Actonel cu cel putin 30 de minute inainte de ingestia primului aliment, bautura (exceptand apa plata) sau altui medicament din ziua respectiva.
Daca in situatii speciale nu puteti sa luati comprimatul de Actonel in acest moment al zilei, puteti sa-l luati pe stomacul gol, la aceeasi ora in fiecare zi, folosind unul din urmatoarele moduri:
o FIE
Intre mese: la cel putin 2 ore dupa ingestia ultimului aliment, bautura (exceptand apa plata) sau altui medicament. Nu mancati sau beti (exceptand apa plata) timp de 2 ore dupa ce ati luat comprimatul.
oSAU
Seara: la cel putin 2 ore dupa ingestia ultimului aliment, bautura (exceptand apa plata) sau altui medicament. Actonel trebuie administrat cu cel putin 30 de minute inainte de a merge la culcare.
CUM trebuie sa luati Actonel
o Luati comprimatul stand in pozitie verticala (puteti sta in pozitie sezand sau in picioare), pentru a evita senzatia de arsura in capul pieptului.
o Inghititi comprimatul cu cel putin un pahar cu apa plata (120 ml).
o Inghititi comprimatul intreg. Nu il sugeti sau mestecati.
o Nu va intindeti la orizontala cel putin 30 de minute dupa ce v-ati luat comprimatul.
Medicul dumneavoastra va va spune daca aveti nevoie de suplimente de calciu sau vitamine, in cazul in care aportul din alimente nu este suficient.
Daca luati MAI MULT decat trebuie din Actonel
Daca dumneavoastra ati luat sau altcineva a luat din greseala mai multe comprimate Actonel decat era recomandat, beti un pahar plin cu lapte si solicitati imediat consult medical.

Daca UITATI sa luati Actonel
Daca uitati sa va luati comprimatul la ora obisnuita, puteti sa il luati la urmatoarea ora posibila, conform instructiunilor de mai sus (de exemplu inainte de micul dejun, intre mese sau seara).
NU luati 2 comprimate intr-o zi pentru a compensa comprimatul uitat.
Daca INCETATI sa luati Actonel
Daca intrerupeti tratamentul puteti incepe sa pierdeti masa osoasa. Va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua in considerare intreruperea tratamentului.

REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Actonel poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Opriti administrarea Actonel si adresati-va imediat unui medic daca prezentati oricare dintre urmatoarele manifestari:
oSimptome ale unei reactii alergice severe cum sunt:
oUmflarea fetei, a limbii sau a gatului
oDificultati la inghitire
oUrticarie si dificultati la respiratie
oReactii severe la nivelul pielii care pot include aparitia de vezicule pe piele.
Spuneti fara intarziere medicului dumneavoastra daca prezentati urmatoarele reactii adverse:
oInflamatie la nivelul ochiului, insotite de obicei de durere, roseata si sensibilitate la lumina.
o Necroza osoasa (osteonecroza) la nivelul maxilarului, asociata cu intarzierea vindecarii si infectie, adesea dupa o extractie dentara (vezi Aveti grija deosebita si discutati cu medicul dumneavoastra INAINTE de a incepe sa luati Actonel).
oSimptome cu punct de plecare esofagian, cum ar fi durere atunci cand inghititi, dificultati la inghitire, dureri in piept, aparitia pentru prima data sau agravarea senzatiei de arsura in capul pieptului.
Totusi, in cursul studiilor clinice celelalte reactii adverse observate au fost, de obicei, de intensitate usoara si nu au necesitat intreruperea tratamentului.
Reactii adverse frecvente (care au aparut la mai putin de 1 din 10, dar la mai mult de 1 din 100 paciente)
oIndigestie, greata, dureri de stomac, crampe sau disconfort abdominal, constipatie, senzatie de plenitudine abdominala, balonare, diaree.
oDureri la nivelul oaselor, muschilor sau articulatiilor.
oDureri de cap.
Reactii adverse mai putin frecvente (care au aparut la mai putin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 de paciente)
oInflamatie sau ulcer al esofagului (tubul care conecteaza gura cu stomacul) determinand dificultati si dureri la inghitire (vezi Aveti grija deosebita si discutati cu medicul dumneavoastra INAINTE de a incepe sa luati Actonel), inflamatie a stomacului si duodenului (partea initiala a intestinului, in care se deschide stomacul).
oInflamatie a partii colorate a ochiului (iris) (ochi rosii, durerosi, cu posibila modificare a vederii).
Reactii adverse rare (care au aparut la mai putin de 1 din 1000 de paciente)
oInflamatie a limbii (care devine rosie, umflata si posibil dureroasa), ingustarea esofagului (tubul care conecteaza gura cu stomacul).
oValori anormale ale testelor hepatice. Acestea pot fi diagnosticate numai printr-o analiza a sangelui.
In perioada ce a urmat dupa punerea pe piata, au fost raportate urmatoarele (cu frecventa necunoscuta):
oCaderea parului
oTulburari hepatice, unele cazuri fiind severe.
Rareori, la inceputul tratamentului, pot sa scada valorile calciului si fosfatilor din sange. Aceste modificari sunt de obicei usoare si nu determina niciun fel de simptome.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

CUM SE PASTREAZA ACTONEL
oA nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
oNu utilizati Actonel dupa data de expirare inscrisa pe cutie si blister dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
oAcest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Actonel
Substanta activa este risedronat de sodiu. Un comprimat filmat contine risedronat de sodiu 5mg echivalent cu acid risedronic 4,64mg..
Celelalte componente sunt:
Nucleu: lactoza monohidrat, crospovidona, stearat de magneziu si celuloza microcristalina.
Film: hipromeloza, macrogol, hidroxipropilceluloza, dioxid de siliciu, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172).
Cum arata Actonel si continutul ambalajului
Actonel 5mg comprimate filmate se prezinta sub forma de comprimate filmate ovale, galbene, marcate cu RSN pe o fata si cu 5mg pe cealalta fata.
Actonel este disponibil in cutii cu blistere din Al/PVC alb-opac a cate 14 comprimate, continand 14, 28, 84 sau 140 comprimate.

Important!
Acesta este un prospect informativ al medicamentului ACTONEL 75mg tablete film.
Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu ACTONEL 75mg tablete film. a unei probleme de sanatate.


ACTONEL 75mg – detalii si pret

DCI medicament: ACIDUM RISEDRONICUM
Forma farmaceutica: comprimate film.
Cantitate/ambalaj: 2 comprimate film.
Doza (concentratia): 75mg
Forma de prezentare: CUTIE CU 1 BLIST. PVC/AL X 2 COMPRIMATE FILM.
Firma: SANOFI – AVENTIS ROMANIA S.R.L.
Tara: Romania
Cod ATC: M05BA07
Cod CIM: W54976001
VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
ACTONEL 75mg tablete film. este un medicament.
Folositi ACTONEL 75mg tablete film. doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului ACTONEL 75mg tablete film.
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu ACTONEL 75mg tablete film. a unei probleme de sanatate.

actonel 75 mg

Index medicamente