ARGOFAN 75 mg SR prospect pret compensat

Saitul care te invata cum sa nu te lasi jecmanit in farmacie, pret compensat, necompensat, pret de referinta, echivalentele medicamentului, prospect …






ARGOFAN 75 SR – prospect

Avertisment!
ARGOFAN 75 SR tablete elib. prel. este un medicament.
Folositi ARGOFAN 75 SR tablete elib. prel. doar daca v-a fost prescris de un medic.



ARGOFAN 150mg SR

CE ESTE ARGOFAN SR SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA?

Argofan SR apartine grupului de medicamente antidepresive, care sunt medicamente utilizate pentru ameliorarea simptomelor care insotesc tulburarile depresive. Argofan SR este destinat tratamentului de scurta durata al unor tipuri de anxietate, de exemplu tulburarea de anxietate sociala (teama de contacte cu alti oameni) sau tulburarea de anxietate generalizata (anxietate crescuta, de lunga durata). Argofan SR este utilizat pentru tratmentul tulburarilor de panica, cu sau fara agorafobie (teama anormala de locurile publice deschise).

INAINTE SA UTILIZATI ARGOFAN SR

Nu utilizati ARGOFAN SR:

– daca sunteti alergic (hipersensibil) la substanta activa (venlafaxina) sau la oricare dintre componentele medicamentului;

– daca folositi sau ati incetat de curand (cu 14 zile inainte) folosirea unui alt medicament utilizat pentru a trata depresia, care se inscrie printre asa numitii inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO);

Aveti grija deosebita cand utilizati Argofan SR:

o Daca aveti sau ati avut oricare dintre urmatoarele tulburari:

– tulburari ale ficatului moderate sau severe (de exemplu ciroza, o boala de ficat caracterizata prin leziuni permanente ale tesutului ficatului)

– anumite tulburari cardiace, de exemplu tulburari de conducere, senzatie dureroasa de apasare in piept (angina pectorala) sau infarct miocardic recent.

o Daca urmati tratatamentul in faza depresiva a asa-numitei tulburari maniaco-depresive (perioade recurente de hiperreactivitate mentala urmate de crize severe de depresie), depresia dumneavoastra poate sa intre intr-o faza maniacala (hiperreactivitate mentala si fizica).

o In studii, la un numar de pacienti tratati cu venlafaxina, in tratament de lunga durata (peste 3 luni sau mai mult) a fost observata o crestere a concentratiei de colesterol din sange. In consecinta, medicul dumneavoastra poate sa decida sa va supravegheze regulat concentratia de colesterol, in timpul tratamentului de lunga durata.

o Aveti o tendinta de a face frecvent si in mod anormal vanatai sau sangerati usor

o Daca sunteti in varsta si luati medicamente numite diuretice.

o Daca va apar eruptii trecatoare pe piele, urticarie sau orice alt tip de reactii alergice, nu mai luati Argofan SR si informati-l pe medicul dumneavoastra.

In general, este cunoscut faptul ca pot sa apara manifestari ale sindromului de intrerupere (de exemplu greata, durere de cap, tulburari senzoriale, tulburari ale somnului, confuzie, nervozitate, anxietate, diaree, transpiratie, tremuraturi si ameteli), daca tratamentul cu antidepresive este intrerupt prea brusc. De aceea, trebuie accentuat faptul ca doza trebuie redusa lent- si sub supraveghere medicala- daca dumneavoastra si medicul dumneavoastra decideti sa intrerupeti tratamentul cu Argofan SR.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului, pentru recomandari, daca vreuna din atentionarile anterioare se aplica sau au fost vreodata aplicate in cazul dumneavoastra.

Ganduri de sinucidere si agravarea starii dumneavoastra de depresie sau de anxietate

Depresia si/sau tulburarile de anxietate de care suferiti va pot provoca uneori idei de auto-vatamare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la inceperea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece actiunea tuturor acestor medicamente se produce in timp, de obicei in aproximativ doua saptamani si cateodata si mai mult.

Sunteti mai inclinat spre astfel de idei:

– Daca sunteti de varsta adulta tanara. Informatia rezultata din studiile clinice arata existenta unui risc crescut de comportament suicidar la adultii in varsta de mai putin de 25 de ani, care sufera de o afectiune psihica si au urmat un tratament cu un

In cazul in care aveti ganduri de auto-vatamare sau sinucidere, indiferent de moment, contactati-va imediat medicul sau adresati-va fara intarziere unui spital.

Poate fi util sa va adresati unei rude sau unui prieten apropiat, caruia sa-i spuneti ca va simtiti deprimat sau ca suferiti de o tulburare de anxietate si pe care-l rugati sa citeasca acest prospect.

In acelasi timp, puteti ruga persoana respectiva sa va spuna daca nu considera ca starea dumneavoastra de depresie sau anxietate s-a agravat sau daca o ingrijoreaza vreo modificare aparuta in comportamentul dumneavoastra.

Utilizarea la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani

De asemenea, trebuie sa stiti ca pacientii cu varsta sub 18 ani prezinta un risc crescut de reactii adverse, cum sunt tentativa de suicid, idei suicidare si ostilitate (predominant agresiune, comportament opozitional si furie), dupa administrarea acestei clase de medicamente. Cu toate acestea, medicul dumneavoastra poate prescrie Argofan SR pentru pacientii cu varsta sub 18 ani, daca decide ca este in interesul acestora. Daca medicul dumneavoastra a prescris Argofan SR unui pacient cu varsta sub 18 ani, iar dumneavoastra doriti sa discutati despre acest lucru, va rugam sa va adresati medicului. Trebuie sa-l informati pe medicul dumneavoastra daca oricare dintre simptomele descrise mai sus a aparut sau s-a agravat la un pacient cu varsta sub 18 ani, tratat cu Argofan SR. De asemenea, pana in prezent, nu au fost demonstrate efectele Argofan SR, pe termen lung, asupra cresterii, maturizarii si dezvoltarii comportamentale cognitive la aceasta grupa de varsta.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra. sau farmacistului daca luati sau ati luat recent alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Nu este recomandata utilizarea concomitenta a Argofan SR si a medicamentelor pentru slabit.

Argofan SR nu trebuie utilizat, nici concomitent, nici intr-un interval de minim 2 saptamani de la oprirea tratamentului cu medicamente folosite pentru tratarea depresiei, cunoscute sub denumirea de inhibitori ai monoaminoxidazei (IMAO).

In cazurile in care tratamentul cu Argofan SR a fost inceput curand dupa efectuarea tratamentului cu IMAO sau – vice versa – daca tratamentul cu IMAO a fost initiat prea curand dupa efectuarea tratamentului cu Argofan SR, au fost descrise reactii adverse grave. Acestea au inclus tremuraturi, crampe, transpiratie, greata, varsaturi, inrosire, ameteli si hipertermia cu manifestari asemanatoare sindromului neuroleptic malign, convulsii si deces.

Este necesara prudenta la utilizarea Argofan SR concomitent cu alte medicamente care afecteaza sistemul nervos.

Daca luati regulat medicamente pentru calmarea durerii (cum sunt derivatii de acid acetilsalicilic si anti-inflamatoarele nesteroidiene/medicamente antireumatice-AINS) sau daca aveti un numar redus de trombocite, aveti risc crescut de sangerare.

La pacientii care utilizeaza Argofan SR impreuna cu warfarina poate sa apara cresterea sangerarii.

Administrarea concomitenta de Argofan SR cu clozapina poate fi asociata, temporar, cu reactii adverse, incluzand convulsii epileptice.

La pacientii varstnici si la pacientii care au o boala de ficat, care utilizeaza Argofan SR concomitent cu cimetidina, efectul Argofan SR poate fi influentatArgofan SR.

Alte medicamente care se pot influenta reciproc cu Argofan SR, sunt: indinavir, haloperidol, imipramina sau risperidona. Medicul va lua decizia privind posibila administrare concomitenta.

Este necesara prudenta:

o Daca luati medicamente care influenteaza concentratiile serotoninei (o substanta din creier care va influenteaza dispozitia) cum sunt triptanii (utilizati in tratamentul migrenei), inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS, utilizati in tratamentul depresiei), diazepam, litiu sau preparate pe baza de plante, care contin sunatoare.

o Daca urmati terapie elctroconvulsivanta (TEC).

o Daca luati ketoconazol (medicament pentru tratamentul infectiilor fungice), eritromicina (un antibiotic) sau verapamil (medicament pentru tratamentul anumitor tulburari cardiace sau al hipertensiunii arteriale), deoarece efectul venlafaxinei poate fi crescut.

Utilizarea Argofan SR cu alimente si bauturi

Luati comprimatele intregi, la aproximativ aceeasi ora din zi, in timpul mesei si dupa aceea consumati

lichide. Nu muscati si nu mestecati comprimatele.

Este interzis sa consumati bauturi alcoolice in timpul tratamentului.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Argofan SR poate fi administrat la gravide doar in mod exceptional, medicul este cel care trebuie sa ia decizia privind utilizarea medicamentului. Femeile aflate la varsta la care pot ramane gravide trebuie sa utilizeze metode de contraceptie, in timpul tratamentului cu Argofan SR.

Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati. Venlafaxina si metabolitul sau activ se excreta in laptele matern. Efectul acestui fapt asupra sugarilor nu este suficient de clar. Medicul dumneavoastra va decide daca trebuie sa continuati/intrerupeti alaptarea sau sa continuati/intrerupeti tratamentul cu Argofan SR.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Similar altor medicamente care influenteaza sistemul nervos, Argofan SR poate determina tulburari de gandire si coordonare, care pot creste riscul de accidente.

Pacientii care utilizeaza Argofan SR trebuie sa se asigure ca luarea rapida a deciziilor si coordonarea nu le-au fost afectate, inainte de a incepe sa conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje.

CUM SA LUATI ARGOFAN SR?

Utilizati intotdeauna Argofan SR exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza initiala uzuala recomandata de Argofan SR este de 75mg (1 comprimat), o data pe zi. Medicul poate creste doza la 150mg pana la 375mg, o data pe zi. Daca nu sunteti sigur de doza, adresati-va medicului sau farmacistului. Cand Argofan SR urmeaza sa fie utilizat pentru a evita recurenta episoadelor depresive, este recomandata aceeasi doza ca si pentru tratamentul initial. Medicul dumneavoastra va va examina in mod regulat, pentru a evalua beneficiul tratamentului de lunga durata.

Dupa inceperea tratamentului cu Argofan SR, pot fi necesare chiar si cateva zile pentru a simti o imbunatatire a starii dumneavoastra; instalarea cu intarziere a efectelor ceva uzual. Poate fi necesar sa utilizati Argofan SR timp de mai multe luni – chiar si dupa disparitia manifestarilor de depresie; acest mod de tratament este unul obisnuit.

Intreruperea tratamentului cu Argofan SR, in special daca s-au administrat doze mari, trebuie sa se faca gradat si va fi supravegheata de catre medic.

Daca simtiti ca un efect al medicamentului Argofan SR este mult prea puternic sau mult prea slab, spuneti acest lucru medicului sau farmacistului.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Argofan SR

Adresati-va imediat medicului in cazul in care ati luat o doza mai mare decat cea recomandata sau in orice situatie in care un copil a ingerat accidental medicamentul . Daca ati luat o doza mai mare decat doza recomandata puteti sa prezentati batai neregulate ale inimii, tensiune arteriala scazuta, modificari ale starii de constienta (de la somnolenta la coma) si convulsii.

Daca uitati sa luati Argofan SR

Nu luati o doza dubla pentru a compensa o doza uitata.

Daca uitati sa luati doza obisnuita si va dati seama de acest lucru in timp de 12 ore de la momentul

respectiv, cand va luati de obicei medicamentul, luati doza omisa, iar doza urmatoare o luati a doua zi,

la ora obisnuita. Daca perioada scursa de la momentul obisnuit al administrarii este mai mare de 12

ore, pur si simplu omiteti doza uitata si continuati administrarea a doua zi, ca si cum nu

s-ar fi intamplat nimic.

Daca incetati sa utilizati Argofan SR

Chiar daca va simtiti mai bine, nu intrerupeti utilizarea comprimatelor, daca nu vi se indica acest lucru de catre medicul care va trateaza. O incetare completa, brusca, a tratamentului cu Argofan SR poate duce la reactii adverse neplacute, cum sunt anxietate, agitatie, confuzie, diaree, tulburari ale apetitului alimentar, ameteli, uscaciune a gurii, dureri de cap, hipomanie (dispozitie exagerata), greata, nervozitate, amorteala si furnicaturi si/sau zvacnituri la nivelul membrelor, tulburari de somn, insomnie, transpiratie, oboseala si varsaturi. De obicei, aceste efecte nu sunt grave si dispar in timp de cateva zile. Daca medicul stabileste ca nu este necesar sa continuati utilizarea Argofan SR, va va recomanda scaderea gradata a dozelor, pana la intreruperea completa a administrarii medicamentului. In acest timp, veti fi supravegheat de catre medicul dumnevoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Important!
Acesta este un prospect informativ al medicamentului ARGOFAN 75 SR tablete elib. prel.
Nu folositi informatiile din prospect in scopul diagnosticarii sau tratarii cu ARGOFAN 75 SR tablete elib. prel. a unei probleme de sanatate.


ARGOFAN 75 SR – detalii si pret

DCI medicament: VENLAFAXINUM
Forma farmaceutica: comprimate elib. prel.
Cantitate/ambalaj: 30 comprimate elib. prel.
Doza (concentratia): 75mg
Forma de prezentare: CUTIE CU BLIST. PVC-PVDC/AL X 30 COMPRIMATE ELIB. PREL.
Firma: ZENTIVA A.S.
Tara: Slovacia
Cod ATC: N06AX16
Cod CIM: W52958001




VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Atentionare!
ARGOFAN 75 SR tablete elib. prel. este un medicament.
Folositi ARGOFAN 75 SR tablete elib. prel. doar la indicatia medicului.
Prospectul din aceasta pagina este un prospect informativ al medicamentului ARGOFAN 75 SR tablete elib. prel.
Nu folositi informatiile din prospect in scopul tratarii cu ARGOFAN 75 SR tablete elib. prel. a unei probleme de sanatate.

Index medicamente